23948sdkhjf

Malm Orstad løfter kvalitetsnivået

Måleoperasjonene i Malm Orstad har bokstavelig talt fått et løft. Ikke bare har taket blitt åpnet for å få plass til de to nye Zeiss-maskinene, men presisjonsnivået har blitt hevet mange hakk. Det samme har effektiviteten.

– Vi kan måle langt mer nøyaktig og effektivt med disse maskinene.
Kvalitetskontrollør Stig Magne Ueland i QC-avdelingen viser stolt fram den ene og største av nyvinningene, som omtrent går gjennom taket.
– Løsningen ble kabriolet, smiler produksjonssjef Morten Orstad og kikker opp mot taket. For å få plass til den gigantiske målemaskinen, måtte taket åpnes opp og Malm Orstad har fått laget en lukkemekanisme slik at taket kan skyves opp og igjen, alt etter behov.

Store dimensjoner

Mens de to kvalitetskontrollørene tidligere måtte dele større måleoperasjoner opp i flere omganger, kan de nå kvalitetskontrollere større deler i én og samme operasjon. Det gir betydelige effektiviseringsgevinster.
– Men det viktigste er presisjonen. Nå kan vi måle langt mer nøyaktig, påpeker Ueland.

Den største målemaskinen kan måle deler på opptil 4,2 meter i lengden, 2 meter i bredden og 1,5 meter i høyden. Den litt mindre tar lengder på 2,4 meter, bredder på 1,5 og høyder på opptil 1 meter.
– En helt ny virkelighet i forhold til den vi hadde før, sier Ueland og peker over mot den seks år gamle målemaskinen på andre siden i rommet. Mens denne punktmålte, foretar de to nye målemaskinene punktskanninger.

Ingen grenser
– Tidligere målte vi med en nøyaktighet på 6-8 punkt. Nå kan vi få opptil 1000 punkts nøyaktighet, ja, det er egentlig ikke grenser for hvor nøyaktig det kan bli. Men med presisjonen øker også tidsbruken. Det viktige er å finne de riktige nivåene i forhold til gjeldende kvalitetskrav, påpeker Morten Orstad.
Foreløpig er det utelukkende Stig Magne Ueland og Kristoffer Norheim som står for de maskinelle målingene, men Orstad utelukker ikke at de kommer til å ansette flere.
– For et par år siden foretok vi vel én måling i uken. I dag går målemaskinene kontinuerlig, og akkurat nå har vi kø utenfor døren her. Det har vært en rivende utvikling, noe som i tillegg til økte krav også skyldes stadig mer kompliserte deler og produkter, forklarer Orstad.

Ny programvare må læres
Både han, Ueland og Norheim er svært fornøyde med nyinvesteringene, selv om de også krever sitt.

– Vi hadde en grundig gjennomgang og opplæring med Zeiss' mann i Norge, og nå jobber vi iherdig for å få det inn i fingrene. Hver del som skal inn i maskinen programmers først med utgangspunkt i 3D-tegninger. Med ny programvare tar dette noe lengre tid enn tidligere, forklarer produksjonssjefen.

Total gevinst
– Dette er ikke bare maskiner, men lidenskap, smiler han og påpeker at de nye maskinene ikke bare stiller krav til de som trakterer dem, men i høyeste grad også til CNC-operatørene i Malm Orstad, som produserer produktene som deretter kontrolleres.
– Med ny teknologi og nye muligheter hos oss her i QC, stilles det høyere nøyaktighetskrav også til selve produksjonen. Dette må tas hensyn til allerede på planleggingsstadiet. Slik sett er ikke dette bare en nivåheving av kontrollarbeidet, men på sikt også for produksjonen totalt sett, sier Orstad fornøyd.

For mer informasjon besøk: www.malmorstad.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062