23948sdkhjf

Hainbuch oppspenningsverktøy gjør jobben

Firmaet HeBa Fertigungstechnik GmbH hadde en konvertert Mori Seiki NZ 2000. En 3-bakk chuck var for stor slik at de ikke kunne utnytte maskinen på en økonomisk måte. Løsningen ble at de måtte ha en mindre chuck som også var mer fleksibel.

Firmaet endte opp med en Modular chuck som har mange muligheter for oppspenning. Til å begynne med var ikke Hainbuch et førstevalg, men nå er Hainbuch nummer en. Jürgen Balting, adm. direktør i HeBa Fertigungstechnik, er utrolig fornøyd og han har konvertert alle maskiner i verkstedet til Hainbuch. Firmaet het tidligere Paul Henkel GmbH, men gikk konkurs under den økonomiske krisen i 2009. Balting var direktør i firmaet, og etter konkursen overtok han firmaet under navnet HeBa GmbH. Han forteller at det var en dristig satsning, som å kjøpe en leaset bil etter tre år og du vet alt om dens feil eventuelle svakheter. Men han syntes det var verd å prøve. Dette var startsignalet for en for en ny begynnelse. Firmaet ble totalt endevendt og tilpasset det markedet han ville betjene.

Moderniserte bedriften

Balting investerte suksessivt i nye ultra-moderne maskiner, nytt oppspenningsutstyr og nye medarbeidere. I dag har firmaet 20 ansatte og en meget moderne maskinpark, bestående av åtte dreiemaskiner og tre maskineringssentere. HeBa leverer hovedsakelig til bilindustrien. Firmaet har en tre-skiftordning. Antallet deler produsert er fra cirka 1 million til noen få hundre. Dette kan opereres fordi maskinparken er høyt automatisert. For en liten tilvirker er automasjon særdeles viktig da kostnadene til ansatte er høye og for at man kan være fleksibel. Dette nivået av automasjon krever riktige maskiner og riktig oppspenningsverktøy.

Hainbuch ble leverandør i 2011

Jürgen Balting kjøpte sin første maskin i 2010, en Mori Seiki NZ 2000 DL T2 og hadde spesifisert at den måtte være totalt fleksibel. En fullt automatisert maskin som kunne gjøre alt, stangmating, robotinnlasting, kort sagt det meste. Maskinen har to spindler som kan produsere selvstendig, med dette menes at spindel en kan gjøre en selvstendig jobb, mens spindel to kan gjøre en helt annen jobb. Spindlene kan også jobbe sammen. Maskinen kan lett skifte til en annen arbeidsoppgave beroende på det antall som er ønsket. Maskinen ble levert i april 2011 med en kapasitet på 80 på hovedspindelen. Firmaet spesifiserte en 3-bakk chuck. Da maskinen ble igangsatt viste det seg at dette ikke var en ideell løsning. Chucken var for stor for alle verktøyene som skulle brukes. Det var også vanskelig å sette opp verktøyene og det tok også uforholdsmessig lang tid. Noe bedre måtte finnes. Det viktigste var å finne en chuck som hadde mange muligheter for forskjellige verktøyvarianter. Man var ikke interessert i å ta chucken ut for å få sette inn nye adaptere. Det var heller ikke nok plass for å bruke en kran for å ta ut chucken.

- Til slutt endte vi opp med Hainbuch med deres Modular chuck system med forskjellige adaptere. Fordelene var klare. Oppspenning innside og utside, eller foran med Modular system elementer, hurtig å sette opp og veldig lett håndtering. Ingen annen chuckleverandør har så mange oppspenningsmuligheter, forklarer Balting.

Alt ble perfekt tilpasset

Sommeren 2011 ble maskinen utstyrt med en 100 hexagon Toplus chuck både på hovedspindelen og subspindelen. Dette gjorde at produksjonen kunne utnytte fullt ut alle fordelene av Toplus chucken, Mando Adapt adaptere, så vel som spennhoder kjøpt på samme tid. Oppsett med spennhoder er lettere enn med bakker. Baltings mening i dette tilfellet var:

- Selv om bakkene var flott serratert måtte vi alltid remaskinere for ujevnheter. Nå hadde vi ikke lenger slike problemer fordi Toplus chuck har en mindre profil enn en 3-bakk chuck. Det eneste problem vi har er at oppspenningsdiameteren er begrenset til 100 mm, da vi også har større deler, men dette løser vi med en adapter for bakker. Ikke noe kunne stoppe oss for ubemannet maskinering. Alle maskineringsskritt fra fresing, innsetting av bor, diagonale bor, innvendig utvendig dreiing etc. var nå mulig uten større arbeidsoperasjoner.

Problemer eliminert

Alle problemer ble, i følge Balting, fjernet med Hainbuch oppspenningsutstyr. Oppsettingstiden ble radikalt redusert, overflatebehandlingen ble forbedret og større produksjon ble oppnådd. Ordre som krever kort leveringstid er heller ikke noe problem, takket være Modular-systemet; skifting fra utvendig til innvendig oppspenning er raskt og enkelt.

- I tillegg har vi mindre skrapdeler og kvaliteten på delene er forbedret. En annen utfordring for spennhodene var forskjellig materialer, fordi det er forskjellig spon, korte og lange. Dette var ikke noe problem. Du kan ha den beste maskin og det beste verktøy, men hvis du ikke har den beste oppspenning så kan du ikke produsere. Med en Mori Seiki har vi en topp maskin og verktøyet er også topp og derfor var en 3-bakk chuck eneste løsning. Alt går nå meget godt, forteller Balting.

Neste generasjon – modulbakker

Bakker-adaptere kombinert med Toplus chuck har gått svært godt over lang tid. Men da den nye bakk-adaptermodulen kom i 2013 da var det klart, bakk-adaptere ville ble avløst, hvorfor? Backer-modulen hadde store fordeler og en større stroke, større oppspenningsområde, ren radial oppspenning, harde bakker og standard serratert. Den gamle adapteren hadde ingen standardbakker.

- Den nye modulen er enda lettere å sette opp. Det var flott at den nye modulen kom på markedet selv om vi godt klarte oss med den gamle. Fra nå av, Toplus chuck med back-adapter er på hovedspindelen og Mando adapt er alt vi trenger, understreker Balting.

Annet oppspenningsutstyr er ute

Jürgen Balting er svært fornøyd med Hainbuch-utstyret, serviceoppfølging som ble utført på fullt profesjonell måte.

– Enestående, sier bedriftslederen.

I 2012, er alle maskiner med stangmating blitt suksessivt utstyrt med Toplus 65 chucker. Nå sparer man 25 minutter oppspenningstid. Når man skal skifte spennhode og å sette maskinen i gang tar det maksimalt fem minutter. En ny Mori Seiki NXL er levert i april i år og er utstyrt med Toplus chuck størrelse 100 på hovedspindel og subspindel. Det er også en Toplus carbon på maskinen. Imidlertid var dette rent tilfeldig, Hainbuch promoterte karbon-chuck og tilbød denne til samme pris som stål-chuck og siden adapterne også passer til denne, så tenkte HeBa, hvorfor ikke prøve?

- Alle Hainbuch chucker er nå pull-bakk, vi har ikke lenger deadlength-chucher. Grunnen er at vi ønsker å bruke det komplette modulsystemet på hver spindel og eneste mulighet er pull-bakk chucker. Dette er også mulig ved spesielle situasjoner med deadlength. Det er ikke vanskelig å forstå at vi er tilfreds med Hainbuch, konkluderer Balting.

For mer informasjon besøk: www.hainbuch.com eller www.onstadmaskin.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078