23948sdkhjf

Innovasjon fra Lesjöfors effektiviserer Stirlingmotoren

Ved bruk av en spesialutviklet opphengsanordning for varmeskjold i en Stirlingmotor har Lesjøfors bidratt til å effektivisere et innovativt energiprodukt for miljøbedriften Cleanergy. CHP-systemet (Combined Heat & Power) brukes for å omdanne metangass til varme og elektrisitet.

Cleanergy er en svensk bedrift som siden 2008 har utviklet langsiktige og holdbare løsninger for gass- og solenergiproduksjon basert på Stirlingmotoren.

Bedriften har sin produksjon i Åmål, men eksporterer til hele verden.

Et av bedriftens produkter er det såkalte CHP-systemet som drives av en Stirlingmotor som omdanner metangass til varme og elektrisitet. Produktet brukes blant annet på deponier, vannrenseanlegg, landbruk og i andre biogassanlegg. Lesjöfors har utviklet en spesialløsning for varmeskjold som reduserer installasjonstiden betraktelig.

Simulering, tester og prototyper

Samarbeidet startet etter at en ansatt hos Cleanergy hadde lest en artikkel om Lesjöfors sitt utviklingsarbeid med �?honeycombs�?- detaljer til Ericssons elektronikkmoduler i det svenske fagbladet Ny Teknik.

Lesjöfors så ut til å være den perfekte partner for å utvikle en ny løsning for varmeskjoldene som fanger opp varmen fra forbrenningsrøret i motoren. Cleanergy tok derfor kontakt med Lesjöfors Banddetaljer i Värnamo. Utviklingsarbeidet har pågått i over to år og har vært preget av et tett samarbeid. Ulike ideer har først blitt simulert i et utviklingsmiljø, hvorpå de senere er produsert som prototyper og så testet igjen.

Raskere montering og jevnere kvalitet

Den siste løsningen som er utviklet er satt sammen av 158 skjold som er festet sammen med små hengsler. Totalt er det 1896 skjold i hver motor. Skjoldene er laget i varmebestandig materialet Inconel.

Da det siste designet ble godkjent bygde man et «multislideverktøy» som produserer de komplekse delene. Den første serieleveransen forlot produksjonen i mai 2015.

- Ved bruk av opphengsanordningen er monteringen enkel og den reduserer monteringstiden fra flere timer til kun noen få minutter. Den eksakte avstanden mellom skjoldene gjør også at kvaliteten har blitt jevnere, uttaler Pär Hämäläinen, teknisk selger hos Lesjöfors Banddetaljer og prosjektleder for prosjektet.

Hurtig respons og forståelse for kundens behov.
- Til sammen representerer den nye løsningen store kostnadsbesparelser i produksjonen, og her hos Cleanergy er vi svært fornøyde med samarbeidet med Lesjöfors og sluttproduktet.

- I vårt CHP-system har varmeskjoldene en kritisk funksjon, og det har vært svært viktig å få til en løsning som både øker kvaliteten og senker tiden det tar å montere. Lesjöfors har levd opp til alle våre forventninger, og har hatt stor forståelse for våre behov, samt gitt oss raske tilbakemeldinger, uttaler Håkan Sandberg, utviklingsingeniør hos Cleanergy.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.203