23948sdkhjf

Et slipeverktøy for fremtiden

Trondheimsbedriften Sapeg AS lanserer en ny type slipeverktøy – som skapt for arbeid i brannfarlige omgivelser, mener leverandøren.

– I tillegg til den tiltenkte bruk i eksplosjonsfarlige områder, tror vi RUST vil være et godt alternativ for bearbeiding av metall på steder hvor man ønsker å unngå gnistregn eller holde temperaturen på overflaten så lav som mulig, sier daglig leder Eystein Eriksen i Sapeg AS.

Tillatt som håndbagasje

Rotating Universal Sparkless Tools (RUST) er et sett med pneumatiske (trykkluftbaserte) slipeverktøy, til bruk under vedlikehold av metallkonstruksjoner i eksplosjons- og brannfarlige omgivelser.

RUST, som egner seg spesielt godt for små og mellomstore vedlikeholdsoppdrag, består av en pneumatisk vinkelsliper og en rettsliper med tilhørende slipeskive/filer. Alt er pakket i en praktisk koffert, som samlet veier under 10 kg. Kofferten er tillatt som håndbagasje ved helikoptertransport, noe som gjør verktøyet velegnet til for eksempel offshoreinstallasjoner.

Vedlikehold uten nedstenging

Materialvalg og utforming sikrer minimal oppvarming av flatene som bearbeides med det langsomt roterende verktøyet. I den grad det genereres gnister, er temperaturen på disse innenfor kravene som stilles til Ex-klassifisering (ATEX-direktivets klasse 2, sone 1). Dette gjør det mulig å gjennomføre vedlikeholdsarbeid i eksplosjonsfarlige områder, uten nedstenging av produksjon og de unødvendige ekstrakostnadene dette medfører.

RUST er, i følge leverandøren, godt egnet til fjerning av rust, saltavleiringer, maling og annen coating, noe som gjør verktøyet attraktivt også for bruk i malingsindustri og annen verkstedsdrift.

Sikker, effektiv og konkurransedyktig

Tilbakemeldinger fra tester utført på oljeinstallasjoner er gode. Operatørene har konkludert med at RUST er et effektivt og konkurransedyktig alternativ til bruk under vedlikehold av metallkonstruksjoner på krevende områder, eller på steder hvor man vil unngå gnistregn og høye overflatetemperaturer. Ut ifra et HMS-perspektiv er verktøyet av høy kvalitet, med lite støvdannelser og et akseptabelt støy- og vibrasjonsnivå, melder Sapeg.

Sapeg AS er en nisjebedrift, som siden 1990 har tilbudt et bredt spekter av slitasjeløsninger for ulike industrielle formål. Bedriften har fokus på mekanisk ingeniørkunst og knowhow i utnyttelse av sintret wolframkarbid for å oppnå best tenkelige løsninger. Sapeg AS har kontor og produksjon i Trondheim, og er sertifisert i henhold til NS-EN ISO 9001:2008 og ACHILLES.

For mer informasjon besøk: www.sapeg.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063