23948sdkhjf

LEAN og CNC mot utenlandsk konkurranse

Emv Construction var først ute i Norge med helautomatisk bearbeidingslinje fra nederlandske Voortman. Eidskogsbedriften har tatt mål av seg å konkurrere med utenlandske tilbydere av stålkonstruksjoner.

Det er mye skog, og kan hende ligger bedriften skjult for omverdenen, men det er ingen hindring for driftige industribyggere som ikke lar seg pelle på nesa. Emv Construction satser knallhardt på å bevare produksjonen i Norge. Automasjon og økt kompetanse er virkemiddelet mot konkurranse fra utlandet.

- Vårt marked blir stadig utfordret av konkurranse fra utlandet. Det bestemte vi oss for å gjøre noe med. Derfor gikk i gang med å kartlegge de områdene vi kunne forbedre oss på. Alle bedriftens ansatte ble involvert i det som skulle bli en ganske stor forandringsprosess for vår del. Og resultatene har ikke latt vente på seg, forteller Verner Fagerli.

CE-regler gir nye muligheter

Emv var blant de første i Norge som ble sertifisert i henhold til NS-EN 1090-1 og leverer CE-merkede stålkonstruksjoner med ytelseserklæring. Bedriften produserer stålkonstruksjoner i henhold til de nye kravene etter NS-EN 1090-2 og sertifisert i henhold til NS-EN ISO 9001 for kvalitetssikring og NS-EN ISO 2834-2 kvalitetskrav for sveising. Emv er godkjent for konstruksjoner i EXC 1-3 og innehar sentralgodkjenning PRO Tiltaksklasse 2 og UTF Tiltaksklasse 3.

- Vi tilbyr ferdig produserte CE-godkjente stålkonstruksjoner levert til kunde eller direkte byggeplass. CE-godkjenningen passer oss meget godt, for vi møter de strenge kvalitetskravene som dagens marked krever. Dette, i tillegg til at vi produserer på en effektiv måte bidrar til økt konkurransekraft for oss, uttaler Fagerli.

Alt på en gang

Nå er ledelsen og de ansatte hos Emv Construction skrudd sammen på en slik måte at det ikke er noe knussel, nei skal man satse så skal man satse. Derfor satte man like godt i gang et omfattende 5S og lean-prosjekt i samarbeid med Sintef, samtidig som man planla ny produksjonshall og ny helautomatisk kappe, bore og profilskjærelinje fra Voortman!

- Ja, vi liker utfordringer, så vi tenkte at siden vi likevel skal gjøre store endringer kan vi like godt gjøre det grundig. Hele staben har vært fokusert på å få det til og vi har fått utrolig mye igjen for denne satsingen, ikke minst nå som vi fremstår som en stålbearbeidende bedrift som nær sagt kan konkurrere med hvem som helst, sier bedriftslederen.

Kompetanse og kvalitet

- Vi skal levere produkter og tjenester i henhold til spesifiserte krav med rett kvalitet til rett tid. Våre leveranser er i henhold til norske standarder, gjeldende lover, forskrifter, regler. Vi har en løsningsorientert organisasjon kjennetegnet av høy fagkompetanse, fleksibilitet og kvalitet. Når vi blir involvert fra idé tegninger eller skisser, bistår vi med prosjektutvikling og utvikler løsninger til ferdig produkt med optimale løsninger tilpasset vår produksjon. Emv innehar 3. parts godkjent EPD, bedyrer Fagerli.

Dette er produksjonslinjen

Emv Construction så seg godt rundt for å finne rette leverandør av ny produksjonsteknologi.

- Vi besøkte blant annet EuroBLECH i Hannover og har nøye valgt teknologi ut fra hva vi har sett i praksis og ikke minst ønsket vi å ha en solid norsk forhandler. Det fikk vi gjennom P.A. Bachke som på profesjonelt vis har bistått oss på alle måter. Fabrikkbesøket hos Voortman gjorde oss overbevist om at vi har valgt riktig teknologi for vårt bruk, sier Fagerli.

I tillegg til manuelle maskiner kan Emv nå utføre følgende operasjoner med sin nye produksjonslinje fra Voortman:

VB 1050 kappesystem er spesielt designet for å kutte konstruksjonsstål, utstyrt med den nyeste teknologien som servomotorer og spindler, disse systemene garanterer optimale skjærehastigheter og kutt av høy kvalitet.

V630M boresystem er et CNC-styrt boresystem som muliggjør bearbeiding fra tre sider. Maskinen har to automatiske verktøyvekslere for totalt 10 verktøy som gjør denne maskinen meget fleksibel.

V808 plasma kuttesystem er utstyrt med åtte akser. Den ekstreme fleksibiliteten med roboten figurskjærer og kan merke alle fire sidene av stålprofilen. Dette systemet gjør det mulig å utforme og produsere konstruksjoner med de mest komplekse forbindelser.

Maskinene har et unikt oppmerkingssystem som samtidig merker opp plassering av detaljer i målestokk 1:1 og markerer detaljnummer som gjør det enkelt for montering av deler som skal sveises til profilene. Maskinene merker alle fire sider på profilene for plassering av detaljer.

- Dette medfører tidsbesparelser på manuelle oppmålinger og merkinger som medfører økt kapasitet og lavere kostnader på egen produksjon. Kompliserte søyler og bjelker vil kunne gi gode kostnadsbesparelser, noe som igjen skal sikre at vi kan påta oss komplekse oppdrag som vi leverer med rett kvalitet og pris, konkluderer Fagerli.

For mer informasjon besøk: www.emvc.no eller www.pabachke.no eller www.voortman.net

OM bedriften:

Emv Construction holder til i Eidskog kommune. Bedriften, som har 30 ansatte og en omsetning på drøyt 42 millioner kroner i 2014, ble stiftet i 1989 og er en videreføring av Magnor Mek Industri som ble etablert tidlig på 60 tallet. Produksjon av trapper og rekkverk er videreført, men bedriften har også utviklet seg til en moderne bedrift innen stålkonstruksjoner og har levert stålkonstruksjoner til flere store bygg i Oslo-området, som stålkonstruksjonene til tre av høyblokkene på «Barcode» for Bundebygg. Nylig har bedriften inngått en ny avtale med Bundebygg om leveranse på 1400 tonn med stål til Campus Ås.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.187