23948sdkhjf

Første blikkenslager med fiberlaser

90 prosent av arbeidet som gjøres ute på bygg er ferdigstilt på verkstedet på forhånd. Dette er mulig fordi Bygg og Ventilasjon AS har satset på å ha et profesjonelt industriverksted. Bedriften er da også første blikkenslager med fiberlaser fra Salvagnini.

Det er regnværsdag, men inne blir vi tatt varmt imot hos Bygg og ventilasjon AS på Toppemyr i Åsane, utenfor Bergen. Bedriften har utviklet et bredt kompetansegrunnlag innenfor flere deler av byggebransjen, samt produksjon av tynnplater for maritim industri. Utgangspunktet var tradisjonelt kobber- og blikkenslagerarbeid.

- Vi har i perioder drevet med produksjon av innredning til båter, deler til skipsmotorer og generatorer, fasadesystemer til bygg etc. Kort sagt det meste innen metall, forteller daglig leder Erling Solhaug.

Stor bredde

BOV har tre avdelinger; blikk, ventilasjon og produksjon. Bedriften har et verkstedlokale på 2400 kvadratmeter og er i stadig vekst. Bygg og ventilasjon AS har i 2015 95 ansatte og omsatte i 2014 for 90 millioner kroner.

Avdelingen industriproduksjon var lenge spesialisert mot tynnplateprodukter. I løpet av de siste 5-7 årene har man utvidet kompetansen mot mer krevende oppdrag innenfor engineering, produktutvikling og sammenstilling av avanserte prosjekter.

- Vi utfører 2D og 3D konstruksjon, produktdesign, sertifisert sveising av syrefast, aluminium og stål, skjæring og bearbeiding av tynnplate og tyngre metallprodukter. Vi har gode partnere på elektro, rør, maskinering og andre fagområder om det skulle inngå i et prosjekt, sier Solhaug.

I tillegg har man bred og god erfaring av HVAC-komponenter og andre produkter etter NORSOK-standard. Industriavdelingen er i på vei mot en ISO 9001-sertifisering.

Satser på italiensk fiberlaser

Som første blikkenslagerbedrift i landet har BOV investert i en fiberlasermaskin fra Salvagnini.

- Det er knallhard konkurranse i markedet, og vi ønsker ikke å ligge etter på noen som helst måte. Skal vi bestå i fremtiden må vi være effektive og ha moderne teknologi tilgjengelig, og på tynnplatefronten er det en god del bedrifter som allerede benytter laserteknologi. Selv om vi er blikkenslagerbedrift konkurrerer vi også med andre tynnplatebedrifter. Derfor har vi sett oss om etter en maskin som kan løse våre strenge krav til kvalitet og ytelse. Messen EuroBLECH ble trålet gjennom og etter hvert falt valget på Salvagnini fiberlaser, forklarer avdelingsleder Petter Holum

Hva er årsaken til det?

- Det er flere grunner, blant annet har de en energisk salg- og serviceorganisasjon som virker overbevisende, men mest av alt de maskintekniske presentasjonene på fabrikken som avgjorde at vi valgte Salvagnini. Naturligvis ble vi forelsket i Salvagninis «sommerfugl» - et lite stykke kunstverk i tynnplate. Sommerfuglen skjæres ut i tynn aluminium og når du presser ut de syltynne ringene får du en klode med en sommerfugl inni (se eget foto). Det viser hvor presis lasermaskinen er. Vi har naturligvis forhørt oss med brukere av teknologien, så vi mener vi har satset på riktig maskinprodusent. Når det gjelder valg av fiberlaser fremfor CO2 er det mindre vedlikehold knyttet til fiber, det er færre bevegelige deler samtidig som det er redusert energiforbruk. Dessuten kan vi skjære i materialer som stål, kobber, messing, sink, syrefast, aluminium og titan, svarer Holum.

- Med fiberlasermaskinen mener vi å stå godt rustet med tanke på produktivitet og kvalitet. Vi dekker et bredt produktspekter, langt ut over vårt eget behov, og derfor tar vi på oss små og store oppdrag innimellom egen produksjon. Det er bare å ta turen innom oss så skal jeg vise hva vi får til, inviterer avdelingslederen.

For mer informasjon besøk: www.bov.no eller www.salvagnini.se

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063