23948sdkhjf

Satser på miljøvennlig skjærevæske

Bedre inneklima, færre helseplager og stabil produksjon er noen av resultatene Nammo AS registrerer etter at raufossbedriften gikk over til å bruke Blaser skjærevæske.

Tidligere i år ble det nye regler for klassifisering av kjemikalier. Det medførte at skjærevæsker som inneholder formaldehyd nå merkes som helsefarlig. Mange produksjonsbedrifter velger å bytte ut gammel type skjærevæske med miljøvennlige produkter. En bedrift som ligger foran er Nammo AS, som flere måneder før de nye reglene trådte i kraft hadde tatt grep.

Alt på stell

- Vi liker å gjøre ting profesjonelt her på Nammo, ikke bare rent teknisk men HMS også er et viktig område for oss, sier Vegard Løkken, driftsleder i Nammo AS.

Løkken viser rundt og forteller at skjærevæske har stort fokus også før de nye reglene trådte i kraft.

- Du vet, det er mange som er på oss og vil selge oss skjærevæske, men vi velger med omhu når vi først skal velger leverandør, forteller driftslederen.

Han mener Blaser, og den norske representanten Duroc Machine Tool, har vært noe tilbakeholden, på en positiv måte, og i dag leverer de ikke bare skjærevæske men også vangeolje til Nammo.

Deler kunnskap

- Duroc følger opp på en god måte. De tømte maskinene for gammel skjærevæske, fylte på ny, kjørte maskinene, sjekket og rettet feil, renset skjærevæsken og repeterte til prosessen ble stabil, forklarer Løkken.

Etterfylling gjøres med 0,5 prosent skjærevæske og resten vann.

Det er utarbeidet egne skjema for skjærevæske slik at operatører og lærlinger har full oversikt over skjærevæsken til hver enkelt maskin. Duroc Machine Tool stiller en gang i måneden for å gå gjennom alle maskinene og skjærevæskeskjemaene sammen med Nammo-staben. Hvert fat med Blaser skjærevæske har blander, og det utføres jevnlig volummåling og PH-sjekk. Dessuten sendes væskeprøver til Blaser for kvalitetskontroll. Nammo får rapport fra Blaser som gjennomgås med Duroc Machine Tool for hver gang.

- Duroc er gode på å dele sin kunnskap med oss og de deltar i alle prosessene, noe vi er svært fornøyd med.

Gode resultater

Har du noen eksempler på resultater fra dette samarbeidet?

- For det første har vi fått mye bedre lukt i produksjonen og flere operatører melder at de har mindre eller ingen utslett lenger, og de som hadde pustebesvær er kvitt dette. For det andre har vi etter mange måneders drift ikke sett noe sopp eller klumper i tankene. For det tredje har vi forbedret presisjon og drift av maskinene, svarer Løkken.

Hva slags skjærevæskeråd kan du gi til andre verksteder?

- Verdien av å ha et tydelig fokus på skjærevæskekvalitet er avgjørende for lønnsom drift. Skjærevæsken er som blodet i maskinene, er det ikke rent blir noe galt. At skjærevæsken gjør en teknisk god jobb er vel og bra, men operatørene må også se til at kvaliteten holdes ved like. Det krever systematisk oppfølging, og her kommer leverandøren inn. Vi har fått til et godt samarbeid med en leverandør som passer på og følger oss opp, noe som gir et fruktbart samarbeid, konkluderer Vegar Løkken.

For mer informasjon besøk: www.nammo.com eller www.Duroc.com/machinetool

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094