23948sdkhjf

Former fremtidens maskinoperatører

For at fremtidens industri skal ha tilgang på kvalifisert arbeidskraft må den nødvendige utdannelsen finnes. Dernest må den yngre garde motiveres til å velge nettopp denne sektoren. Store finansielle ressurser kreves for å dekke skolens behov for høyteknologisk maskinelt utstyr. Det finnes mange dyktige bidragsytere der ute. En av dem er Gene Haas Foundation.

Elever som går linjen Industriteknologi ved Askim videregående skole har hele 24 fagområder å velge sitt fagbrev/svennebrev på. Blant dem er CNC-maskinering, industrimekanikk, industriell overflatebehandling og verktøymakerfag. De offentlige midlene kan bli litt snaue når undervisningen krever tidsriktig utstyr, men heldigvis finnes det «snille onkler». Maskinregisteret ble invitert til å være til stede i anledning overrekkelsen av en sjekk på 6500 dollar til skolen fra Gene Haas Foundation.

Et godt læringsobjekt

Vi blir smilende tatt imot av entusiastiske representanter for både elev- og lærerstanden, som geleider oss bort verkstedets stolthet, en Haas dreiebenk som bare er et år gammel. Litt lenger bort står en to år gammel fres fra samme leverandør. Faglærer Tarik Dugalic viser oss prototypen på et produkt som de håper skal bli kommersielt salgbart. Kort fortalt er dette en «kopp» som kan brukes til utskiftning av røykvarslere, for eksempel på skoler og sykehus. Denne koppen kan monteres på en stang, og settes rundt røykvarsleren. Ved å vri på stangen, løsner varsleren. Dette mens den som utfører gjerningen står trygt plassert på gulvet. Klatring på gardintrapper er dermed unødvendig. Alt går med andre ord både raskere og sikrere for seg. Produktet dreies utvendig og freses innvendig, og er derfor et godt læringsobjekt for elevene.

Mange muligheter

Simen Skullerud Krogh og Lukas Kleven, som er elevenes representanter, forteller ivrig om en spennende studieretning som gir mange muligheter for lærlingplass. De unge guttene gleder seg over at tilbudene allerede har begynt å komme.

Blant et utvalg av andre produkter som er blitt laget på linjen, ønsket de og vise oss en (løfte)jekk. Her ble vi med stor innlevelse forklart hvor mange prosesser som er involvert i produksjonen av en slik jekk.

Jobb i lokalmiljøet

Før den formelle overrekkelsen av sjekken holdt assisterende rektor en liten presentasjon om skolen.

Deretter ble vi presentert for belgiske Simon Vanmaekelberg, som er ansvarlig for Haas sitt europeiske utdanningsprogram. Vanmaekelber holdt en motiverende tale som ga oss et innblikk i hvor viktig det er å utdanne CNC-operatører. Han fremhevet også fordelene med denne type jobber. Blant annet trakk han frem at det er en utdanning som kan gi gode muligheter til å få seg jobb i lokalmiljøet. Simon Vanmaekelberg begrunnet Haas Foundations støtte til elevprosjekter med at de anså det som viktig å hjelpe sine kunder med å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

Flere bidragsytere

Den engasjerte og dyktige læreren, Tarik Dugalic, er underlagt et stramt budsjett. Han synes det er en utfordring å gi elevene en moderne teknologisk utdanning, uten tilgang på det rette utstyret. Derfor ønsker han gjennom Maskinregisteret å rette en takk til de bedriftene som hjelper til med utstyr og kompetanse i læringsprosessen. Skolen er selvsagt svært takknemlig for sjekken fra Haas, men ønsker også å fremheve et par andre firmaer. Han forteller at Dynatec SMV, ved Henning Finstad og Jan Robin Wilhelmsen, er til uvurderlig hjelp. Wilhelmsen har vært elev ved skolen i to år, og bidrar nå kostnadsfritt med hjelp til Mastercam, og alt om programmering og måling av verktøy. Dugalic sier at de får hjelp 24 timer i døgnet. De får også arve brukt verktøy. Når det gjelder verktøy, blir også Svea Maskiner fremhevet som en flott samarbeidspartner med forståelse for stramme skolebudsjetter.

Fakta om skolen:

Skolen huser over 1000 elever og har cirka 150 ansatte. Linjen Industriteknologi kan velges andre skoleår på videregående, etter å ha tatt Teknisk og industriell produksjon første skoleår. Etter dette året har man mulighet for lærlingplass og fag- eller svennebrev innen et av 24 lærefag. I år har linjen 15 elever.

Fakta om Haas:

Haas er den største produsenten av produksjonsverktøy i den vestlige verden. De regner med å installere over 14.000 verktøymaskiner i år. I Norge er de representert av Skiens-firmaet HMS Maskin.

For mer informasjon besøk: http://www.hmsmaskin.no/

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078