23948sdkhjf

Mazatrol SmoothX mer enn «en ny CNC-styring»

Mazak satser høyt og endrer CNC-begrepet for alltid. Mazatrol SmoothX heter det banebrytende systemet som ble vist på EMO i Milano. Nylig hadde den norske maskinforhandleren Ravema åpent hus på Jæren der en Mazak Integrex i400 med SmoothX for første gang ble vist i Norge.

Vi er vant med CNC-styringer som kan utrette mye og som byr på stor interaktivitet med operatøren, som kan vise simuleringer og kommunisere med andre IT-systemer. Med SmoothX tar Mazak intet mindre enn steget rett inn i Industri 4.0 og heldigital produksjon. Det alene er interessant, men like spennende er den høye graden av nyttefunksjoner og «kompetanse» dette systemet byr på.

Verdens raskeste CNC

I følge Mazak har selskapet nå verdens raskeste CNC-styring. Dette forklares ved at man har satt ekstra ressurser inn for å få ned prosessortid, gi økt funksjonalitet, ha færre tastetrykk for å få i gang en prosess og en hel del andre faktorer som reduserer syklustiden.

30 prosent redusert syklustid

SmoothX byr på mer enn kun praktisk betjening, for Mazak har lagt inn optimaliseringsfunksjoner som skal gjøre maskintiden kortere samtidig som verktøyslitasjen vil reduseres. Dette gjøres ved at SmoothX foreslår en prosess som innebærer eksempelvis dynamisk fresing, toveis bearbeiding eller andre metoder som reduserer maskintid og verktøybruk. Resultatet skal i følge Mazak være så mye som 30 prosent redusert syklustid under 5-aksekjøring.

CNC med Industri 4.0

Nye brukergrensesnitt viser blant annet kritiske data om maskinen, hvilke programmer som er i gang, verktøydata, set-up og vedlikehold. Informasjon som operatøren kan gå i dybden på ved behov, eller som eksempelvis produksjonsleder kan overvåke. En SmoothX-styring kan overvåke seks ulike maskiner. Informasjon som energiforbruk, CO2-mengde og oppetid kan også hentes ut.

3D-assist er et hjelpemiddel der man henter 3D-modeller rett inn i CNC-styringen, dette blant annet for å redusere programmering og tastefeil. Med «Trial mode» får du raskere gjennomgang av valgte program, og med et eget analyseverktøy finner du feil før maskinering, noe som sparer tid og reduserer feilkjøring. SmoothX lagrer produksjonsdata løpende slik at man ved stans raskt kommer i gang, likeledes får man ved en funksjon som kalles «Control out» rask gjenbruk av programmer.

Med SmoothX snakker vi ikke lenger bare om en enkelt CNC-styring, men en sentral del i et datanettverk som åpner for fullt ut bruk av det såkalte Industri 4.0, der maskiner, komponenter og prosesser koples sammen til et helhetlig system som kan gi beslutningsstøtte til mennesker med ulike roller, alt fra operatør og produksjonsledelse til innkjøper og bedriftsledelse. Mazak lover mye, og det gjenstår å se hvem som kan utnytte all denne funksjonaliteten til fulle, for det er helt klart at dette er veien å gå, kanskje spesielt for norske bedrifter som skal konkurrere med lavkostland.

For mer informasjon besøk: www.ravema.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078