23948sdkhjf

Vil bygge «Fremtidens fabrikk»

Styringsgruppen Pilotprosjektet «Automatisert og robotisert produksjon med læringsarena», ved Offshore & Industry Support AS og 22 deltagerbedrifter, vil skape noe nytt i Norge. Før jul inviterte de til seminaret «Robotisering, automatisering og 3D-printing» i Brattvåg.

Pilotprosjektet har som mål å bedre konkurransesituasjonen for bedriftene.

- Skal en være ledende leverandør må en også være ledende innenfor den aktuelle produksjonsteknologi. Det pågår en aktiv prosess i flere land for å bedre konkurransesituasjonen og på denne måten tilbakeføre produksjon som er satt ut til såkalte lavkostland. Parallelt skjer det en rivende utvikling innen de forskjellige produksjonsteknologiene. Kjennskap og kunnskap til tilgjengelig produksjonsteknologi er også viktig både for å produsere og ikke minst designe og konstruere produktene slik de kan produseres optimalt, uttaler Arne Tande, daglig leder i Offshore & Industry Support AS.

Han, samarbeidspartnere og sterke krefter i Haram kommune går sammen om å skape noe nytt og fremtidsrettet som vi ennå ikke har på norsk jord.

Samler inspirasjon

Tande og hans lagspillere reiser land og strand for å hente ideer og inspirasjon til sitt eget prosjekt (les også artikkel om AMRC her).

- Det er viktig at vi kan se og lære av hva andre har fått til og sette sammen et konsept skreddersydd våre forhold, sier Tande.

Som et ledd i forarbeidet ble det arrangert et seminar i Brattvåg der tema som trender, avansert produksjon, robotisering og automatisering samt 3D-printing sto på dagsordenen.

Her fikk deltakerne en oppdatering av prosjektet og man har fått tomt av Haram kommune. Det foreslås at Siva skal stå for bygging av lokaler og man er på jakt etter midler blant investorer og fra det offentlige til innkjøp av maskiner og utstyr. De 22 deltakerbedriftene forplikter seg til å bidra og Sparebanken Møre stiller opp med en million kroner som startkapital.

Samarbeid mellom industri og skole

- Vi jobber med å kartlegge behov for forskning, opplæring og teknologiutvikling for deltakerbedriftene. Vi ser for oss et mulig samarbeid mellom Høgskolen i Ålesund, som nå er en avdeling i NTNU, Ålesund kunnskapspark og lokale bedrifter som får tilgang til «Fremtidens fabrikk», eller RobTek som vi regner med å kalle virksomheten. I dette bildet vil vi naturligvis også finne lokale skoler og andre aktuelle instanser, sier Tande.

RobTek’s rolle

RobTek skal formidle bedriftenes behov for produksjonskompetanse, fokusere på utvikling av den internasjonale produksjonsteknologien, prototyp produksjon samt demo og test av prosesser, prototyper o.l.

- I tiden fremover vil vi, foruten å samle midler, fortløpende arbeide for å forhandle frem avtaler med maskinforhandlere, få formaliteter på plass samt arrangere seminarer med aktuelle tema, avslutter Arne Tande.

For interesserte kontakt Arne Tande på e-post: arne.tande@bramar.no

Du kan også lese mer om prosjektet her

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.333