23948sdkhjf

En ny standard for magnetisk partikkelfiltrering

Med MAPS setter Trondheimsbedriften SAPEG AS en ny standard for magnetisk filtrering av partikler i væsker, granulater og pulver.

MAPS (Magnetic Active Particle Separators) er utviklet i tett samarbeid med Det Norske Oljeselskap. Løsningen er allerede montert på en rigg som utfører boreoperasjoner på et felt i Nordsjøen.

– Hensikten med MAPS er å forbedre nøyaktigheten under retningsboring og å redusere vedlikeholdskostnader fra erosjon av boreutstyr. Magnetisk materiale i borevæsken kommer i hovedsak fra friksjonsslitasje mellom borestreng og fôringsrør, og fra partikkelslitasje på rørvegg. Dette slitasjemateriale varierer i størrelse, fra spon ned til partikler på mikronivå, forklarer initiativtakeren til prosjektet, Arild Saasen, rådgiver i Det Norske Oljeselskap.

Patent omsøkt

Løsningen baserer seg på Neodym permanentmagneter montert i rør. Rørene har en optimal innbyrdes avstand med tanke på magnetfelt, og monteres i en ramme/kassett som er tilpasset returrenna for borevæske på riggen. Foran magnetene monteres spoilere som sammen med magnetenes plassering bryter opp væskestrømmen og sikrer at all borevæske eksponeres for magnetfeltet. Alle detaljer er i syrefast stål. Løsningen er montert foran shakerne på riggen, og består av to identiske kassetter. Dette sikrer at den er operativ også under rengjøring av magnetene. For å oppnå en enkel rengjøring og betjening er magnetstavene montert parvis med integrert bærehåndtak og avskrapermekanisme. Patent er omsøkt.

Godt fornøyd med første halvår

Erfaringene fra et halvt års drift, viser at MAPS samler opp vesentlig mer magnetisk materiale fra borevæske sammenlignet med tradisjonelle ditch-magneter.

– Vi forventer nå en mer nøyaktig brønnplassering når vi borer i øst-vest retning. Videre forventer vi en reduksjon i slitasje i pumper og ventiler. I løpet av det neste halvåret vil vi undersøke om hvorvidt denne forbedrede renseprosessen kan gi mer nøyaktig måling av andre parametere i brønnen. I dag sender vi opp mye informasjon fra boreutstyret ved hjelp av trykkpulser, og vi vil også se på om vi får en forbedring av selve overføringen av trykkpulser, sier Saasen.

Utover nødvendig arbeid for fjerning av magnetisk materiale har driftskostnadene med MAPS vært null.

Kan tilpasses andre bransjer

MAPS er et fleksibelt system som kan tilpasses i ulike dimensjoner for å møte kundens krav. Det er lagt stor vekt på enkel montering, og installasjonen på boreriggen tok under en dag. Daglig leder Eystein Eriksen hos SAPEG har stor tro på at MAPS vil har stor nytteverdi for kundene.

– Løsningen er utviklet spesielt med tanke på oljeindustrien, men SAPEG tror løsningen kan tilpasses bruk innenfor andre bransjer, hvor det er et behov for å skille ut ferromagnetisk materiale fra bransjenes prosesser.

Om bedriften:

SAPEG AS er en nisjebedrift, som siden 1990 har tilbudt et bredt spekter av slitasjeløsninger for ulike industrielle formål. Bedriften har fokus på mekanisk ingeniørkunst og knowhow i utnyttelse av sintret wolframkarbid for å oppnå best tenkelige løsninger. SAPEG AS har kontor og produksjon i Trondheim, og er sertifisert i henhold til NS-EN ISO 9001:2008 og ACHILLES.

For mer informasjon besøk: www.sapeg.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094