23948sdkhjf

Karbidpinnefreser får jobben gjort

ISCAR vurderer de økte kravene til rask materialavsponing som stilles til karbidpinnefreser, samt den spennende tekniske utviklingen på dette området. Nedenfor kan du lese hvordan verktøyprodusenten møter disse kravene.

Den kontinuerlige jakten etter forbedringer og reduserte produksjonstider innenfor krevende sektorer som bil- og flyindustrien inspirerer produsenter av verktøymaskiner verden over til å utvikle stadig mer effektive produkter. Lanseringen av høyere hastigheter og raskere mating suppleres gjerne av høye motoreffekter som legger til rette for effektiv bearbeiding av harde metaller som for eksempel titan, og som muliggjør effektiv trokoidalfresing.

Hvis produktivitetspotensialet til dagens avanserte verktøymaskiner skal utnyttes fullt ut må avsponingsverktøyene disse benytter ha tilsvarende avanserte egenskaper. For at ytelsen skal bli bedre, er det for eksempel gjort en rekke innovasjoner på den allestedsnærværende karbidpinnefresen (Solid Carbide Endmill, o.a.). Ved hjelp av nyutviklinger som avanserte rillegeometrier, bedre substrater og svært avanserte belegg har pinnefresteknologien klart å holde tritt med utviklingen av verktøymaskinene. I dag er den svært effektive kombinasjonen av avanserte bearbeidingssystemer og høyeffektive pinnefreser i stand til å avspone metall raskere enn noen gang tidligere.

Optimalt resultat

Med sikte på å tilfredsstille de stadig økende kravene til rask metallavsponing arbeider ISCARs meget aktive FoU-avdeling kontinuerlig med å utvikle nye verktøygeometrier for grov og mellomgrov bearbeiding og sluttbearbeiding. Vi sikrer at alle nye verktøy virkelig representerer et teknisk fremskritt, ved å teste dem grundig på ISCARs teknologisenter før de slippes ut på markedet.

Bruken av innovative verktøygeometrier sørger for skånsomme kutt, noe som gir økt levetid for verktøyet og god produktivitet. I tillegg gir ISCARs unike premium karbidkvaliteter og avanserte belegg mulighet for optimalt resultat innenfor hvert enkelt bruksområde.

Nye materialkvaliteter for karbidpinnefreser

IC608

anbefalt for herdet stål (45–60 HRC) ved moderat til høy kuttehastighet anbefalt for stållegeringer ved moderat til høy kuttehastighet hardt PVD-belegg som gir vesentlig bedre verktøylevetid og -pålitelighet høy avskallings- og slitasjebestandighet

IC02

ultrafinkornet WC (wolframkarbid) med 9 prosent Co, svært høy slitasje- og deformeringsbestandighet

IC902

anbefalt for herdet stål (45–60 HRC) og superlegeringer ved moderat til høy kuttehastighet

IC602/IC702

anbefalt for herdet stål (45–70 HRC) og superlegeringer ved moderat til høy kuttehastighet hardt PVD-belegg som gir vesentlig bedre verktøylevetid og -pålitelighet

Fastspenningsenhetens virkning på verktøyytelsen

Kutteverktøy må være godt fastspent hvis de skal arbeide tilfredsstillende. Derfor er det viktig å velge riktig fastspenningsenhet ved tungt grovkuttingsarbeid og en verktøydiameter på 10 mm og oppover: Weldon-fastspenning anbefales. For lange overheng med krympefastspenning, små toleranser og minimalt kast, slik at kutteytelsen, overflatekvaliteten og verktøylevetiden blir best mulig. ISCARs ER11-serie består av presisjonschucker i AA-klassen for små dimensjoner (0,2–2 mm) med svært stor kasttoleranse.

Løsninger for laveffektmaskiner

For at rask metallavsponing skal være mulig ved bearbeiding med laveffektmaskiner som BT40, 5-aksemaskiner eller dreiebenker, har det vært nødvendig å utvikle verktøy som kan håndtere raskest mulig metallavsponing. Eksempelvis et verktøy med 12 mm diameter som tåler grovkuttingsarbeid på stål eller rustfritt stål på opptil 2XD 24 mm.

ISCARs CHATTERFREE-karbidpinnefreser med fire riller, med liten (2, 4 og 5 mm) og stor (25 mm) diameter, brukes til grovkutting og sluttbearbeiding. Takket være variabel stigning har disse verktøyene meget god vibrasjonsdemping. De er en utmerket løsning for laveffektmaskiner med ISO40-, BT40- eller CAT40-adapter, der de sørger for raskere materialavsponing og fravær av vibrasjon. CHATTERFREE-karbidpinnefresene med fire riller kan også brukes til fullsporbearbeiding på opptil 2XD.

Disse pinnefresene maksimaliserer materialavsponingen og reduserer syklustiden for de fleste typer fresearbeid. Den unike geometrien gir, i følge produsenten, førsteklasses sluttbearbeiding og lang verktøylevetid.

Bearbeiding av rustfritt stål

ISCAR har investert mye tid og arbeid i å utvikle verktøy som sørger for maksimal metallavsponing på de materialene som brukes mest i dag. Bruken av de best egnede avanserte geometriene i kombinasjon med de best egnede beleggene og karbidkvalitetene gir maksimal hastighet på metallavsponingen.

CHATTERFREE-karbidpinnefreser med ulike rilleheliksvinkler og variabel stigning for grovbearbeiding av rustfritt stål; EC-H4M-CF-E-pinnefreser har fire eller fem riller, ulike stigninger og konfigurasjoner og ulike heliksvinkler (37º/39º), sylinder- og Weldon-skaft. De er laget av IC900 PVD-belagt materiale og har en diameter på 6–16 mm.

Disse svært effektive verktøyene reduserer kuttekraftbehovet og strømforbruket og øker produktiviteten på laveffektmaskiner med CAT40-, BT40- eller HSK 63-spindel ved arbeid på de fleste materialtyper, inkludert stål, rustfritt stål og eksotiske materialer.

Disse pinnefresene har bedre demping, noe som øker levetiden deres med 20 til 25 prosent. I tillegg avsponer disse avanserte verktøyene metallet raskere enn standard CHATTERFREE-pinnefreser.

De nye EC-H-pinnefresene har fire riller, variabel stigning (i likhet med standard CHATTERFREE-pinnefreser) og i tillegg ulike heliksrillevinkler: to heliksrillevinkler på 35° og to på 37°.

De nye verktøyene reduserer kuttekraftbehovet og maskinens strømforbruk, forlenger verktøylevetiden, har bedre sponevakuering og gir førsteklasses overflatekvalitet på rustfritt stål, melder verktøyprodusenten.

Disse nye pinnefresene er en utmerket løsning for laveffektmaskiner med ISO40- eller BT40-adapter, der de gir raskere metallavsponing, eliminerer vibrasjoner og kan brukes til fullsporbearbeiding på opptil 2XD.

Best kombinasjon for superlegeringer og rustfritt stål

Etter den vellykkede lanseringen av FINISHRED-karbidpinnefresene, med ISCARs IC300-substrat, viste det seg at denne seriens håndtering av titan, andre høytemperaturmaterialer og rustfritt stål var ekstremt fordelaktig. IC300 har utmerket varmesjokkmotstand og skal brukes med emulsjonskjøling rettet mot kutteområdet.

Tilgjengelige testrapporter viser at lengre verktøylevetid og betydelig kortere bearbeidingssykluser kan oppnås ved bruk av FINISHRED-pinnefreser. Takket være IC300-kvaliteten har serien ekstremt god bearbeidingsytelse når den brukes på for eksempel titan.

Behandling av aluminium

Produsentene av verktøymaskiner har lansert maskiner med høye hastigheter på opptil 32.000 o/min og forbedret metallavsponing for bruk på aluminium. Disse spesialmaskinene krever balanserte verktøy.

ISCARs CHATTERFREE-pinnefreser er, i følge produsenten, den ideelle løsningen for bearbeiding av aluminium på laveffektmaskiner med ISO40- eller BT40-adapter, der de øker materialavsponingen og eliminerer vibrasjoner. De sørger for maksimal materialavsponing og kan redusere syklustiden for de fleste typer fresearbeid. Seriens unike og omhyggelig utformede geometri gir førsteklasses sluttbearbeiding av bunn- og sideflater. I tillegg kan du forvente lengre verktøylevetid ved bearbeiding med rask materialavsponing.

Karbidpinnefreser for bearbeiding av aluminium

ISCARs ECA-H4 CF balanserte karbidpinnefreser med fire riller og variabel heliks, og stigning for bearbeiding av aluminiumarbeid, er den ultimate serien for aluminiumbearbeiding. De er utviklet for både grovkutting og sluttbearbeiding og har førsteklasses dempingsevne. Serien kan brukes med ekstern kjøling ved svært høye kuttehastigheter. Disse verktøyene med fire kutteegger er utformet med en kjernediameter og en størrelse på rillenes åpning for sponevakuering som tilsvarer den eksisterende ECA-H3-pinnefresen.

Verktøyfunksjoner

statisk og dynamisk balansert utforming mindre og færre fluktuerende bøyekrefter gir en svært stabil bearbeidingsprosess

CHATTERFREE-pinnefreser for aluminium

ISCARs innovative karbidpinnefreser med tre riller og variabel heliks for bearbeiding av aluminium er utviklet for både grovkutting og sluttbearbeiding og har førsteklasses dempingsevne. De kan brukes med ekstern kjøling i mellomhøye til ekstremt høye kuttehastigheter, til fullsporbearbeiding av aluminium opptil 1,5XD/2XD.

Bearbeiding med 5-aksemaskiner

ISCARs innovative CHATTERFREE kuletupp-pinnefreser med variabel stigning er utviklet for grovkutting og sluttbearbeiding av hardmetaller på opptil 65 HRC. Disse variantene er laget i IC902-kvalitet for å gi lang levetid ved bearbeiding av harde (opptil 65 HRC) materialer og eksotiske metaller som titan og Inconel, de har en unik geometri og leveres med en diameter på 3–16 mm.

EB-E4L CF. IC902-pinnefreser er en unik løsning for bearbeiding av harde metaller og gir ekstra god ytelse, særlig innenfor støperibransjen.

Egenskaper

fire riller med 38º heliksvinkel variabel stigning som gir vibrasjonsfri bearbeiding opptil 2XD dybde og 3XD fritt skaft spesialgeometri for bearbeiding av harde materialer lav kuttekraft tilgjengelig i IC902 for lang levetid

Høyhastighetsspindel for del- og sluttbearbeiding

SPINJET er en unik, kjølingsdrevet, svært kompakt høyhastighetsspindel for verktøy med liten diameter på maskiner med lav omdreiningshastighet. SPINJET-spindlene er utviklet for bruk med den høye omdreiningshastigheten som kreves for bearbeiding med liten diameter som brukes på maskiner med begrenset omdreiningshastighet. Disse spindlene er beregnet på delbearbeiding og sluttbearbeiding på bruksområder som fresing, boring og sliping.

Dette smarte systemet benytter verktøymaskinens eksisterende kjøleforsyning, drevet av en høytrykkspumpe (min. 20 bar), som fungerer som en effektiv energikilde som kan sørge for en omdreiningshastighet på opptil 40.000 o/min.

Fordeler

redusert bearbeidingstid – høy bordhastighet og dermed raskere bearbeiding ved hjelp av større omdreiningshastighet høy effektivitet – opptil 65 prosent økt produktivitet sammenlignet med originalmaskinen med saktegående spindel energisparing – maskinspindelen er i ro mens SPINJET er i drift høy presisjon – førsteklasses overflatekvalitet takket være optimaliserte bearbeidingsforhold plug & play – enkel installering på eksisterende maskiner, ikke behov for tilpassing lengre verktøylevetid – som et resultat av optimale kutteforhold og kraftig kjølespyling

Mikropinnefreser

ISCARs premiumutvalg av mikroverktøy består av EB-H2 / EC-H2 IC602.

Samtlige er ultrafinkornet med PVD-belegg som øker slitestyrken, og har CHATTERFREE-utforming som gir lang verktøylevetid og høy ytelse. Det anbefalte fastspenningssystemet for mikroverktøy med kort overheng er ISCAR ER11, høypresisjon AA, og for krympeholdere for langt overheng.

ISCAR arbeider kontinuerlig for å øke sitt store og innovative utvalg av løsninger for bearbeiding med mikropinnefreser.

Trokoidalfresing og sluttbearbeiding

Når det gjelder sluttbearbeiding og trokoidalfresing, har ISCAR lansert nye verktøyfamilier med et stort antall tenner og avansert CHATTERFREE-utforming, som reduserer vibrasjoner. Takket være optimal geometri og velegnede belegg har disse verktøyene meget god slitasje- og deformeringsbestandighet, noe som gir gode bearbeidingsforhold og imponerende produksjonsøkning. ISCAR samarbeider med produsenter av DAP-systemer i utviklingen av spesialtilpassede verktøy for trokoidalfresing.

ISCARs innovative tilskudd her er CHATTERFREE-karbidpinnefresen for høyhastighets-/trokoidalfresearbeid og sluttbearbeiding, som har spesialutformede multirillekonfigurasjoner med ulike rilleheliksvinkler og variabel stigning.

Disse CHATTERFREE-karbidpinnefresene er inndelt i to familier:

EC-H7 CF, med sju riller og en diameter på 6–20 mm EC-H CF, med 6–20 riller og en diameter på 6–20 mm

EC-H7 CF-verktøyene med sju riller har en videre åpning for sponevakuering enn verktøyene med 6–20 riller. Derfor kan EC-H7 CF-verktøyene frese med en radialkuttebredde (ae) på opptil 0,1xD, mens EC-H CF-verktøyene kan frese med en ae på opptil 0,06xD.

Begge pinnefresfamilier er laget av den harde IC902-kvaliteten med PVD-belegg. Denne kvaliteten sørger for lang levetid, og sammen med den unike geometrien gir dette førsteklasses sluttbearbeiding av de fleste materialtyper.

Spesialverktøy

Informerte brukere benytter seg i stigende grad av de betydelige fordelene ved bruk av spesialverktøy som er optimalisert for bestemte materialer og nærmere definerte bearbeidingsforhold. Mange brukere har lastet ned programvare som muliggjør betydelig tidsbesparelse, og som har resultert i fordelaktige produksjonsplaner.

ISCARs populære ITA-programvare hjelper brukerne med å finne de mest effektive verktøyene for bestemte bruksområder. ITA gir anbefalinger om kutteforhold og har vist seg å fungere som en meget god verktøyrådgiver.

ISCAR leverer også spesialutviklede designløsninger for produksjon av unike karbidpinnefreser.

For mer informasjon besøk: www.svea.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078