23948sdkhjf

Automatiserer med skreddersydd løsning

Mjøselement AS leverer råbygg hvor bærende konstruksjon og isolasjon er kombinert i et unikt sandwich-element. Nå står en kundetilpasset produksjonslinje klar. Den er levert av Ringsaker Industriservice AS. Mjøselement forventer å produsere 100 bygg i 2016.

Mjøselement har patent på teknologien bak sitt egenutviklete elementsystem P-Element for råbygg.

- Det er råbygget som skal bære tunge snølaster, holde vinteren ute og sommeren inne. Teknologien og materialene vi benytter gir god bæreevne, ekstrem isolasjonsevne og effektiviserer byggeprosessen betraktelig, forteller Per Knut Mølstad, daglig leder i Mjøselement AS.

Kundetilpasset automasjonsløsning

Mjøselement flyttet inn i nye lokaler på Rudshøgda sommeren 2013.
Her er det 1200 m2 grunnflate, god takhøyde, lyse og trivelige lokaler. I samarbeid med Ringsaker Industriservice AS på Moelv har Mjøselement utviklet, og fått produsert, et automatisk anlegg for fremstilling av P-Elementene.

- Som ledd i automatisering av produksjonen, har vi investert i ny høytrykks-blandemaskin for polyuretan fra Nortec-Cannon, samt en ny utleggerarm som er produsert av Ringsaker Industriservice, sier Mølstad.

Det planlegges å produsere hundre bygg i løpet av året, en dobling fra i fjor.

- Så snart vi får på plass flere former kan vi doble produksjonen, noe vi er nødt til skal vi klare å levere i henhold til den økende etterspørselen. Maks kapasitet slik anlegget nå står er ett bygg om dagen, uttaler Mølstad, og fortsetter:

- Vi har fått god hjelp fra Ringsaker Industriservice. De leverer kvalitetsprodukter som de fremstiller i sitt produksjonsanlegg i Moelv. Nærheten til oss er også en fordel, for hvis vi trenger teknisk hjelp er de her på minutter, forteller Mølstad.

Produksjonsfasilitetene krever få operatører og anlegget kan skaleres uten nevneverdig behov for økt bemanning.

- Tanken er at vi skal få bedre kapasitet med samme antall ansatte, som i dag er totalt syv personer, sier Mølstad.

Spesialist på fabrikkautomasjon

På besøk hos Ringsaker Industriservice AS får undertegnede omvisning i hele produksjonsanlegget. Her er maskiner for de fleste bearbeidingsprosesser.

- Vi har egentlig et fokus på fabrikkautomasjon innen sagbruk, men vi bygger bokstavelig alt som kunden ber om, og det meste gjøres her på huset, forteller Øivind Vestheim, daglig leder i Ringsaker Industriservice AS.

Det er hektisk til tross for at det er sent på ettermiddagen.

Er det alltid så mye å gjøre?

- Vel, du må huske på at vi utfører alt fra konstruksjon og design med egne folk, til tynnplateproduksjon, fresing og dreiing, og alt i mellom, så vi har alltid mye å gjøre. Det tror jeg er en av grunnene til at kundene kommer til oss. Altså at vi har et stort spenn av dyktige fagfolk og kan utføre det aller meste i eget hus, svarer bedriftslederen, og fortsetter:

- Når det gjelder Mjøselement er vi godt kjent med dem, ikke minst gjennom samarbeid med Mølstads lange historie i vår nabobedrift Mjøsplast AS. Vi har god kommunikasjon og opplever at det er gjensidig, kommenterer Vestheim.

Ser etter samarbeidspartnere

Til tross for dobling av produksjonen og gode ordrereserver ser Mjøselement etter samarbeidspartnere som kan bidra til å utvide produksjonskapasiteten og øke salget av byggelementer.

- Vi holder bemanning og kostnader på et minimum, men vi er utålmodige og ønsker en raskere utvikling. Derfor søker vi både aktører som kan hjelpe oss inn i byggmarkedet samtidig som vi gjerne skulle hatt investorer til utvidelse av produksjonskapasitet og organisasjon, sier Per Knut Mølstad, og legger til:

- For oss er det viktigste at vi kan lykkes med å møte markedets behov for miljøvennlige bygg, kundeinteressen viser at det er et marked, men da trenger vi litt drahjelp for å rulle ut konseptet i større skala, konkluderer Mølstad.

For mer informasjon besøk: www.mjoselement.no eller www.ringsaker-industriservice.no

Om Mjøselement:

Grunnlaget for teknologisatsingen startet i 1978, med Mjøsplast AS, som i hovedsak baserte sin virksomhet på utvikling og produksjon av produkter i polyuretan. Kundene er krevende elektronikkbedrifter, forsvaret og oppdrag innen forskning og utvikling i offshore-industrien.

I den senere tiden har det internasjonalt meldt seg et behov for mer energieffektive boliger og næringsbygg. Polyuretan har spesielt gode isolasjons- og konstruksjonsegenskaper. I og med at Mjøsplast hadde et etterspurt materiale og kunnskap om bruken, var det naturlig å utvikle isolasjonsløsninger til bolig og næringsbygg. Det startet med utvikling og patentering av isolert svill og bindingsverk. Dette produktet ble etterfulgt av vegg- og takelementer, satt sammen til et modulbasert byggesystem, kalt P-Element, slik det presenteres i dag. Forretningsmessig er dette nye produktet organisert i Mjøselement AS.

Dette er P-element:

P-element dekker vindsperre, reisverk, utforinger, isolasjon og fuktsperre. Alt i ett. Kan brukes til gulv, vegger og tak. Veggene og taket blir bare 25 cm tykk og dekker allerede nå fremtidige krav til energisparing.

Kjemiske og biologiske egenskaper er at materialet ikke råtner, tåler kjemikalier og frigjør ikke lukt og kjemiske stoffer.
De fysiske egenskapene er at materialet ikke er vannabsorberende, minimal deformasjon og meget høy styrke / vekt forhold.
Dette innebærer på byggeplassen at det gir raskere byggeprosess (1:5) sammenlignet med tradisjonell byggemetode. Du får redusert svinn, forsøpling, færre leveranser, betydelig mindre sjans for reklamasjon.

Miljøaspektet innebærer lavt energi forbruk grunnet god isolasjon, mindre transport – lettere transport som gir redusert CO2 utslipp
Sparer over 100 ganger mer energi (miljø) vs. det man trenger til produksjon.

De sosiokulturelle aspekter er knyttet til at man får større nettoarealer vs. tradisjonell bygging, mindre og enklere vedlikehold samt bedre inneklima for helse og velvære.

Økonomiske aspekter er umiddelbar besparelse i energibehov, høyre inntekt ved utleie/salg, høyere rentabilitet og laveste livssykluskostnader.

Om Ringsaker Industriservice AS:

Virksomheten ble startet i 1992, men RingAlm Mek. verksted, som ble en del av bedriftens virksomhet i 1999, har historie fra cirka 50 år tilbake. Man har slått sammen avdelingene og «avdeling Næroset» har flyttet til Moelv.
Selskapet har en allsidig og moderne maskinpark, med utstyr for vannskjæring, platebearbeiding, sveising, dreiing og maskinering.
Egne konstruktører samt kraftig 3D tegne- og konstruksjonsverktøy, for effektiv konstruksjon og dokumentasjon, er en viktig del av virksomheten
Mye av utstyret som produseres er spesialtilpasset kunders beskrivelser og spesielle behov. Oppdragene består blant annet av tilvirkning av utstyr og maskiner, ombygging og modernisering av utstyr, montering, reparasjoner og vedlikehold ute hos kunder. Selskapet leverer og monterer det meste innen pneumatikk og hydraulikk, og presser dessuten hydraulikkslanger og wireløkker med eget utstyr, samt tilvirker og leverer sertifiserbart løfteutstyr i form av blant annet kjettingskrev, løfteåk og pallegafler. Bedriften har to vannskjæremaskiner der største mulige skjæreformat er 3010x6470mm.

Ringsaker Industriservice AS har 24 timers service og er sertifisert i henhold til NS-EN ISO 9001:2008.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078