23948sdkhjf

Verdensledende øybedrift

- Det er ikke enkeltinvesteringer som er avgjørende, det er helheten som utgjør forskjellen, uttaler Inge Huse når Maskinregisteret møter ham i verkstedet på Harøy. I denne artikkelen kan du lese litt om de mange årsakene til at øybedriften er verdensledende.

Det er service og vedlikeholdsleverandøren Wictus AS som trekker undertegnede til Harøy for å besøke bedriften I.P. Huse AS som er verdensledende innen konstruksjon og produksjon av vinsjer til ankerhåndteringsfartøy. Målet er å se hvordan en verdensleder driver virksomheten på og inspirere Maskinregisterets lesere til selv å ta grep for å bli enda mer konkurransedyktige.

To av «alt»

For å komme ut til Harøy må du ta båt. I vårt tilfelle taxibåt fra en liten kai noen få kilometer nord for Vigra, flyplassen utenfor Ålesund. Familiebedriften I.P. Huse AS ligger godt plassert på innsiden av Harøy, med egen dypvannskai og alle produksjonslokalene plassert i vannkanten.

Produksjon foregår innendørs i oppvarmede lokaler hele året. Bedriften har egne haller for utbrenning av plater før disse går videre til et moderne sveiseverksted utstyrt med moderne sveisekraner. Robot blir også brukt som et godt hjelpemiddel i sveising og sliping av kabelarer.

Maskinverkstedet har CNC-styrte maskiner som kan både dreie, frese, bore og gjenge.
Sandblåsing blir utført med robot, og maling blir påført i haller med full sporing på temperatur og fuktighet for å sikre topp kvalitet. Montering er i hovedsak gjort i monteringshall med krankapasitet på over 200 tonn, før produktene blir fraktet til egen dypvannskai på egnede vogner.

I.P. Huse er tilnærmet «selvforsynt», det vil si at man gjør det aller meste av all produksjon i eget hus. Det gir kontroll og oversikt over prosjektene, samtidig som man sikrer å ha nødvendig kompetanse tilgjengelig til enhver tid. Det kjøres omfattende lærlingeopplæring, og til tross for en beliggenhet godt utenfor by og urbane strøk velger mange å jobbe for den solide familiebedriften.

- Det å sikre en stabil og kompetent arbeidsstokk er viktig for oss. Vi har store internasjonale kunder og kontraktene med disse gir lite rom for feil eller forsinkelser. Derfor har vi også investert mye i maskiner og utstyr og vi har nære sagt to av alt for å være sikre på at vi er operative til enhver tid, uttaler Sigmund Haugen, formann i maskinavdelingen mens han viser rundt i bedriftens mange avdelinger.

Argumentet med to av alt er at hvis en maskin får problemer kan man støtte seg til den andre.

- Foruten sveiseroboten har vi duplisert alle kritiske maskiner, legger Haugen til.

Fokus på vedlikehold

- I.P. Huse har mange ulike maskintyper som utfører ulike prosesser. Flere av maskinene er store, enkelte størst i sitt slag i Norge, og disse krever sitt jevnlige vedlikehold. For å holde orden på, og ha kontroll med tilstanden til maskinene har vi fått hjelp av Wictus AS, sier formannen og fortsetter:

- Vi tar vedlikeholdet svært alvorlig, husk at vi holder til på en øy uten veiforbindelse, så vi ser på service og vedlikeholdsarbeidet som en like viktig investering som produksjonsutstyret. Maskinene må holdes i gang.

Wictus har serviceavtale på de fleste av verktøymaskinene på IP Huse.

Dette innebærer at de utfører forebyggende vedlikehold på maskinene en gang i året.

- Tilbakemeldinger vi får er at maskinene nå er mer driftssikre etter at vi har jobbet med I.P. Huse en stund, forteller Pål Atle Berg, daglig leder i Wictus AS.

- Vi utfører inspeksjonsservice og bytter olje og nødvendige slitedeler. I tillegg måler vi opp både maskinenes geometri og posisjoneringsnøyaktighet, og gjør nødvendige opprettinger. Vi har avansert måleutstyr for å utføre disse målingene og korreksjonene. Ballbar og laserutstyr for geometri og posisjoneringsnøyaktighet, sier Berg og fortsetter:

- Våre teknikere har lang erfaring med vedlikehold og reparasjoner på store maskiner som de har på IP Huse. I tillegg leverer vi operatørvedlikehold hvor operatøren kvitterer ut sjekkpunkter og legger inn eventuelle avvik som skal utbedres. Avviket blir sendt til utvalgte personer internt eller til Wictus, og historikk ivaretas i systemet både for utbedringer og deler som er byttet. Kunden har tilgang til vedlikeholdsrapporter og annen historikk på maskinene via vårt nettbaserte system, forklarer Berg.

- For vår del har vi fått god oversikt og kontroll over maskiner og oppgaver som skal utføres. Det er noe vi sparer både tid og penger på, kommenterer formann Haugen

Planlegger nybygg

I sveiseverkstedet treffer vi på Inge Huse, daglig leder og medeier i I.P. Huse AS.

Det er et imponerende selskap du leder, hvorfor er dere verdensledende innen vinsjer?

- Ja, vi er ledende innenfor vårt produktsegment, og for å være det må du være dedikert og innovativ. Vi har jo havet utenfor porten vår og alle de utfordringene vi har lært å møte, både teknisk, teknologisk og værmessig bidrar til en spisset kompetanse som vi har raffinert over mange år. Ikke noe kommer seglende på ei fjøl. Så har vi alle de flotte folkene som står på for felles suksess, svarer bedriftslederen.

Hva med beliggenheten, dere har ikke vei til fastlandet og virker ikke det begrensende?

- Nei, det vil jeg da ikke si. Vi har den beste beliggenheten, der hvor kundene ferdes. Dessuten lager vi så store ting at de får ikke plass på en lastebil, i tuneller eller under strømkabler som krysser veiene. Det samme gjelder for mange av de maskinene vi investerer i. Her på dypvannskaia er det plass nok, svarer Inge Huse med et smil.

Apropos investeringer, hva er planene for fremtiden?

- Vi ser på teknologi for robotisering og automatisering, men det er ikke enkeltinvesteringer som er avgjørende, det er helheten som utgjør forskjellen. Å være i kontinuerlig utvikling, følge med i tiden er viktig for å sikre arbeidsplassene. Vi holder på med å planlegge en ny tomt like ved siden av, der ønsker vi å bygge nye lokaler så vi får bedre kapasitet. Vi har lenge slitt med for liten plass, så vi ser frem til å få på plass alle brikkene så vi kan begynne arbeidet. Dette er et ledd i vår langsiktige satsing, en av mange strategiske investeringer, avslutter Huse.

For mer informasjon besøk: www.iphuse.no

Fakta:

I.P. Huse AS er lokalisert på Harøy i Sandøy kommune, på kysten mellom Molde og Ålesund. Bedriften har cirka 130 ansatte og er verdensledende innen konstruksjon og produksjon av vinsjer til ankerhåndteringsfartøy.

Videre produserer I.P. Huse vinsjer til spesialfartøy og flytende oljeinstallasjoner. Vinsjeanleggene har en trekkraft på over 600 tonn. Våre kunder er oljeselskaper, rederier og skipsverft. Vi foretar fortløpende oppgradering av anlegg og maskiner. All markedsføring, salg og service blir gjennomført i samarbeid med Rolls-Royce Marine.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078