23948sdkhjf

Halter CNC Automation forenkler robotbruken

De har levert over hundre robotsystemer i verden, etterspørselen er høy og utviklingen går fort. Nederlandske Halter CNC Automation kan bidra til å gjøre norske bedrifter mer konkurransedyktige.

Vi sitter i bilen til Wouter van Halteren, mannen som startet og leder Halter CNC Automation. Målet for vår lille biltur er å besøke en av Wouters gode kunder.

- Først drev jeg med produksjon av verktøymaskiner, men etter hvert startet jeg selskapet Halter CNC Automation. Her utviklet jeg Halter LoadAssistant, et robotsystem basert på over 25 års erfaring i metallindustrien. Vi forstår problemene metallbearbeidingsbransjen sliter med: kunder forventer kortere leveringstider, marginene er under press, det er en økende mangel på dyktige operatører, og dyre CNC-maskiner sliter med et tilstrekkelig antall spindeltimer fordi de er begrenset av vanlig arbeidstid, forklarer bedriftslederen.

Går for tredje robotsystem

- Nå skal jeg vise deg hvordan et lite selskap som satset på robotisering for litt over to år siden tenker. Firmaet heter Rokem, og har 20 ansatte. De driver med alt fra konstruksjon og produksjon til montering, kvalitetskontroll og utsendelse av ferdige varer. Denne bedriften var en av mine første kunder på robotsystem. Det er en flott gjeng som driver Rokem, de er fremoverlent og er alltid på jakt etter å forbedre sin produksjon, sier Wouter mens vi parkerer foran det lille mekaniske verkstedet i utkanten av Nederlands fjerde største by; Utrecht.

- Marginene er presset og vi så etter en måte å øke effektiviteten i produksjonen uten nødvendigvis å måtte ansette flere operatører. Da vi fikk se Halter robotsystem virket det helt logisk for oss. Ikke kunne vi roboter fra før, men lot oss overbevise av det svært enkle brukergrensesnittet som Halter tilbyr, sier Lex van den Hoven hos Rokem Bv. Han demonstrerer på en skjerm hvor enkelt det er å stille om robotsystemet.

- Som du ser tar det kun tre-fire minutter å stille om robotsystemet. For oss er dette den ideelle løsningen. Vi bruker roboten på serier helt ned i ti emner når maskineringstiden er lang nok. Selv om vi ikke bruker robot kontinuerlig gjør disse systemene oss mer fleksible i produksjonen. Det gir oss muligheten til å la operatørene drive med noe mer verdiskapende enn bare å laste inn og ut av maskinene. Foreløpig har vi to systemer, men denne uken skal vi bestille ett til, forklarer Lex.

Samarbeid med Fastems = suksess!
Hva gjør Halter-systemet så spesielt?

- Våre mer enn 25 års bransjeerfaring, og vårt nære forhold til CNC-sluttbrukermarkedet, inspirerer oss til å hjelpe små og mellomstore bedrifter til å forbedre sin produksjon med enkel og rimelig automatisering. Gjennom dette beviser vi at automatisering alltid betaler seg, svarer Wouter og fortsetter:
- Når det er sagt er det klart at Halter LoadAssistant, som ble utviklet i tett samarbeid med Fastems Group, som for øvrig produserer systemene ved sin fabrikk i Tyskland, vinner kundenes tillit både fordi vi har satset på internasjonalt kjente merkevarekomponenter, og vi har hatt den beste hjelpen man kan ønske seg gjennom kompetente krefter i Fastems. Fastems er jo verdensledende innen produksjonsautomatisering. De har installert mer enn 1500 FMS systemer (Flexible Manufacturing Systems) og 1600 robotsystemer over hele verden.

Kjører eget workshop

Halter CNC Automation opplever en eksplosiv vekst og på litt over to år har selskapet levert over hundre robotsystemer rundt om i verden. Wouter tror norske bedrifter har mye å lære innen robotisering.

- Norge ligger etter store deler av Europa når det gjelder robotisering. Det er kanskje ikke så rart, dere har jo en oljedrevet industri som ofte betyr små serier og mange omstillinger i løpet av en dag, men det betyr ikke at det ikke lønner seg å robotisere. Husk at vi bidrar med å gjøre produksjonen så enkel og fleksibel som mulig med relativt enkle, men avanserte midler. Kostnaden robotiseringen medfører er gjerne tjent inn igjen i løpet av noen få måneder og som du ser av vår kunde Rokem så går de altså for sitt tredje system. Jeg vil oppfordre norske verksteder til å delta på et av våre månedlige workshops som vil gi unik forståelse for hvor lett det lar seg gjøre å robotisere. Ta med egne komponenter, prøv systemet vårt i praksis, det behøver ikke å ta mer enn en dag, inviterer Wouter.

I Norge er det firmaet P. Meidell AS som representerer Halter CNC Automation.

For mer informasjon besøk: www.meidell.no eller www.haltercnc.com eller www.rokem.nl

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078