23948sdkhjf

- Høyeste PMI-indeks på fire år

De siste månedene har innkjøpssjefsindeksen, norsk PMI varslet at tåken gradvis har begynt å lette over norsk industri. Nå melder innkjøpssjefene for første gang på lenge om sol og stigende delindekser.

- Norsk PMI klatret til en vekst vi ikke har opplevd på over fire år. Den steg fra 51,8 i mai til 53,5 i juni. Samtlige delindekser bidro til denne økningen, men spesielt ser vi en sterk vekst i ordremengden i hjemmemarkedet, uttaler Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk.

Det var en bredt basert oppgang i juni måned med sterk øning i både ordre- og produksjonsindeksen.

Bredt basert
Etter alle solemerker å dømme tyder oppgangen i norsk PMI på at aktiviteten i norsk industri nå øker i et raskere tempo.

- Den generelle økningen i industrien gjenspeiler seg også i en solid vekst i produksjonen, produksjonsindeksen økte fra 51,6 i mai til 53,5 i juni, kommenterer Hoberg.

Dermed ser det ut til at tendensen til nullvekst i produksjonen er brutt, og indeksen peker nå mot raskere produksjonsvekst. Dette bekreftes også av de faktiske produksjonstallene.

Høyeste siden 2012
For fjerde måned på rad stiger ordreindeksen, noe som indikerer at veksten akselererer.

- Ordreindeksen steg fra 57,2 i mai til 59.0 i juni og har dermed oppnådd sin høyeste indeksverdi siden mars 2012, uttaler Hoberg.

Detaljene viser nok en gang at det er størst økning i ordreindeksen for hjemmemarkedet, noe som kan skyldes både sterkere ordreinngang for boligprodusentene og noe lysere utsikter for oljerelatert industri.

Høyere etterspørsel

Delindeksen for sysselsetting er nå den eneste som ligger under 50. Det med en verdi på 47,7 i juni.

- Sysselsettingen viser fortsatt nedgang, men denne har flatet ut. Den generelle veksten i ordreinngangen og produksjonen tyder derved på en klar produktivitetsvekst i industrien, fastslår Hoberg.

Når det gjelder indeksen for leverandørers leveringstid steg denne moderat fra 53,2, til 53,6.

- Innkjøpslederne opplever en økning i leveringstiden fra leverandørene, noe som indikerer at etterspørselen er høyere enn forventet. Lagernivået av innkjøpte varer er fortsatt synkende, noe som også støtter at det er en økt vekst i industrivirksomhetene generelt, avslutter Hoberg.

Norsk PMI, sesongjusterte tall

Juni Mai PMI 53,5 51,8 (51,1) Ordreinngang 59,0 57,2 (56,7) Produksjon 53,5 51,6 (50,0) Sysselsetting 47,7 47,0 (46,7) Leverandørers
leveringstid
53,6 53,2 (53,0)

Detter er norsk PMI

PMI står for Purchasing Managers Index.
Hver måned utarbeides PMI i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene.
Tallene kan påvirke valutakurser og rentemarkeder.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst.
Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Indeksen består av fem delindekser: Ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer.

Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank Norge.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062