23948sdkhjf

Ulovlige maskiner – en risikofaktor!

Sikkerhet på arbeidsplassen er et område det for tiden er mer og mer fokus på, og det skulle bare mangle! I vårt veldrevne samfunnsmaskineri, der alle har rett til en trygg hverdag og tilværelse, hvor alle har rett til å få hjelp hvis du har problemer av helsemessig eller økonomisk, og alle skal bli tatt vare på, skulle det bare mangle at vi også har rett til å komme uskadd hjem fra jobben hver dag.

Dessverre så er det likevel slik at noen skader seg på jobb. En helt alminnelig hverdag kan ende med katastrofe. Noen kommer kanskje aldri hjem fra jobb mens andre kan bli rammet av skade som får konsekvenser for resten av livet. Det moderne storsamfunnet forsøker å skape rammer og retningslinjer for i størst mulig grad å begrense farene og beskytte den enkelte arbeidstaker mot dette. Lover og regler som ofte kan føles «tredd nedover hodet» på arbeidsgivere har som oftest en bakgrunn og en hensikt. De skal beskytte arbeidstakere slik at de kan gå trygt på jobb, og ikke minst komme trygt hjem igjen etter endt arbeidsdag. Det samme regelverket beskytter arbeidsgivere mot risikoen for å påføre andre mennesker skader.

Forskjellige deler av verden har forskjellige kulturer og samarbeidsformer som har satt sine sikkerhetsstandarder for samfunn og arbeidsliv. I det europeiske fellesskapet har vi utviklet EU-standarder, blant annet for maskiner og utstyr som er godkjent for bruk innenfor EU-området. Alle maskiner som er merket CE er i utgangspunktet godkjent for bruk på arbeidsplasser innen dette området. I dette ligger det blant annet at sikkerhetsanordninger og andre HMS-forhold er godkjent. Eksempelvis har ikke det kinesiske markedet de samme standardene som det europeiske. Det betyr at en maskin som er kjøpt over nettet og importert direkte fra en kinesisk produsent har andre standarder som ikke er overensstemmende med regelverket i Norge. Den kan ha sikkerhetsmessige mangler i forhold til de CE-godkjente maskinene som er lovlige i bruk her til lands. Som arbeidstaker blir man kanskje eksponert for en risiko som ikke er akseptabel i vårt land og som arbeidsgiver tar man en risiko som kan koste dyrt både menneskelig og materielt.

Jeg tror vi alle kan være enige om at vi ikke ønsker et arbeidsmarked som utsetter arbeidstakere for unødvendig helserisiko. Et viktig og åpenbart tiltak er å følge regelverket og benytte maskiner og utstyr som er godkjent for bruk i vår del av verden. Husk at CE-merket er den europeiske godkjennelsen som beviser at din arbeidsplass følger regelverket for å sikre de som jobber der.

For mer informasjon besøk: www.mgf.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11