23948sdkhjf

Bruker vibrasjon mot spenninger

Isteden for å benytte varmebehandling for å stabilisere metaller kan man benytte vibrasjonsteknologi fra amerikanske Bonal Technologies. Dette skal, i følge produsenten spare både tid og penger somt gi konsistent kvalitet.

Bonal Technologies, Inc. er, i følge produsenten, verdens ledende leverandør av en innovativ subharmonisk vibrasjonsteknologi til metallindustrien. Hovedkontoret ligger i Royal Oak i Michigan. Bonal tilbyr et vidt spekter av rådgivning, opplæring, programdesign og tjenester innen spenningsdemping for metaller til en rekke industrisektorer.

Bonals patenterte teknologi består av tre produktlinjer for salg: (1) Meta-Lax Stress Relief (2), Pulse Puddle Arc Welding (PPAW) og (3) Black Magic.

Bonals subharmoniske vibrasjonsdempende teknologi er patentert.

Meta-Lax er integrert i fabrikasjonsprosessen til flere store organisasjoner, inkludert bilselskaper, luft- og romfartsindustrien og offentlige forsvarsgrener.

Stabil uten varmeovner

Bonal startet opprinnelig som et metallverksted med presisjonsverktøy. De fattet interesse for den nye prosessen i 1969, for å kunne oppnå termal spenningsdemping av høy kvalitet uten å måtte bruke store ovner til varmebehandling. Selskapet kjøpte et vibrasjonsdempende system som de umiddelbart satte i bruk på verkstedet.

Det viste seg derimot at resonansvibrasjonene var uegnet for produksjon av konsekvente termale spenningsdempinger. Ingeniørene på Bonal studerte prosessen og oppdaget at nøkkelen til en vellykket vibrasjonsstressavlastning ligger i de to følgende områdene:

1. Vibrering av metallet i dets subharmoniske sone.

2. Kontrollering av harmonifrekvensen. Dersom en komponent har termalspenninger, vil frekvensen i den harmoniske kurven forandre seg, for deretter å stabilisere seg på sitt naturlige nivå.

Denne forbedrede subharmoniske prosessen oppnår både konsekvente og pålitelige spenningsdempinger.

Fjerner termalinduserte restspenninger

Bonal Corporations ingeniører kontaktet selskapet som var ansvarlig for vibrasjonsdemping om å videreutvikle den spenningsdempende prosessen. Etter at forslagene deres ble åpent avslått, patenterte Bonal den forbedrede prosessen og igangsatte banebrytende forskning på en ny «Meta-Lax» (metal relaxation) teknologi. Prosessen fjerner termalinduserte restspenninger forårsaket av rask varmereduksjon, ved å utnytte svake vibrasjoner i en subharmonisk frekvens på metallkomponenten. Dette akselererer atomene i krystallet. Den ekstra vibrasjonsenergien fører til at atomene optimaliserer den elektrostatiske tiltrekningen og gjenoppretter en naturlig krystallinsk konfigurasjon. Bonals Meta-Lax prosess akselererer denne naturlige transformasjonen, slik at den forekommer på 20-40 minutter for de fleste metaller, og med klare fordeler for metallet.

I Norge forhandles teknologien av TB Maskin AS.

For mer informasjon besøk: www.tbmaskin.no eller www.meta-lax.com

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125