23948sdkhjf

Vil ha norske samarbeidspartnere

Teknologiselskapet Tecnalia og maskinprodusenten Ibarmia samarbeider om å utvikle prosesser og maskinteknologi for additiv produksjon. Nå åpnes det for norsk deltakelse.

Maskinregisteret besøker det baskiske teknologiselskapet sammen med den lokale maskinprodusenten Ibarmia. Sistnevnte er kjent for sine komplekse mulitimaskineringsmaskiner, og det er da også en av disse som er utrustet med additivt hode som står hos Tecnalia.

Utvikler sammen

Tecnalia er et teknologiselskap som kan sammenliknes med norske Sintef. Teknologisamarbeidet med Ibarmia har så langt ledet til at Tecnalia står ansvarlig for den additive prosessen i multimaskineringsmaskinen Ibarmia ZVH 45 L1600 Add+Prosess.

- Vi har tett forskningssamarbeid med Universitetet i Bilbao. I tillegg til å utvikle maskinvare jobber vi også med programvare for testing, analyse og database, forteller Marta Giménez, som er prosjektleder innen mekatronikk, testing og aktiveringssystemer hos Tecnalia.

- Siden vi jobber med flere ulike prosjekter innen additive prosesser var det naturlig å gå til en lokal bedrift med høy kompetanse innen maskinering. Additiv produksjon vil med dagens teknologi kreve en eller annen form for maskinering, og ser vi på den løsningen vi nå jobber med, altså en stor og kraftig multimaskineringsmaskin som har påmontert et eget hode med laser og pulverteknologi, så vil laserteknologien også være med på å gjøre teknologien attraktiv for industrien, sier Alfredo Suáres, prosjektleder innen avansert produksjon hos Tecnalia.

«Alt» i en maskin

Ibarmia ZVH 45 L1600 Add+Prosess er i utgangspunktet kombinasjonen av en 5-akse fres med både vertikal og horisontal dreiebenk. Maskinen som står hos Tecnalia har 1600 mm dreielengde, men maskinmodellen kan leveres med 12.000 mm dreielengde. Maskinen har skillevegg slik at man kan spenne opp et nytt emne i den ene delen av maskinen mens den jobber for fullt i den andre delen.

- Fra vårt perspektiv ville vi jobbe med en maskintype som er fleksibel, som både kan dreie og frese samt har et godt utviklet automasjonssystem. Alt dette får vi med den valgte maskinmodellen. Når vi så legger til lasersintringsteknologien får man nærmest alt i en maskin. Vi kan nå, i tillegg til den additive prosessen, også skjære, sveise og merke komponentene, uttaler Mikel Ortiz, som opererer maskinen hos Tecnalia.

Prosesskontroll og bruk av titan står på arbeidslistene til Tecnalia.

- Vi har kjørt mange tester der vi legger på hardere og hardere materialer for å se hvordan resultatet blir. Positive erfaringer med bruk av titan gjør at vi nå utvikler et system for bruk av titan på den gjeldende maskinen. Samtidig jobber vi med sensorteknologi for å øke prosesskontrollen, forteller prosjektleder Alfredo Suáres.

Når vil denne maskinteknologien være ute på markedet?

- Vi ser for oss om ett års tid, svarer Suáres.

Vil ha norske samarbeidspartnere

Tecnalia har kjørt testing på Ibarmia-maskinen siden oktober 2015.

- Vi har gode erfaringer så langt. Det er en stor fordel å ha maskinprodusenten i nabolaget og samarbeidet med Ibarmia går knirkefritt. Noe av det vi har erfart er at det å kunne beholde de samme fem aksene som maskinen originalt er utrustet med er en stor fordel. En annen fordel vi opplever er at det er enkelt å bytte metallpulver i maskinen, noe som gir kort omstillingstid, forklarer maskinoperatør Ortiz.

Nå vil Tecnalia ha norske samarbeidspartnere.

- Vi ser at maskintypen egner seg utmerket til olje og gassindustrien samt maritim sektor. Vi mener også at det innen disse bransjene vil være behov for additiv produksjon spesielt med tanke på reparasjoner og produktutvikling. Norske bedrifter ligger langt fremme innen tradisjonell teknologi og vi tror den erfaringen, koplet opp mot vår forskning kan gi gode resultater, sier Marta Giménez.

Hva slags samarbeid kan det være snakk om?

- I denne forbindelsen, alt fra testkjøring av prosessen til konkrete produktutviklingsprosjekter. Det kan også være snakk om teknologisamarbeid. Vi jobber med flere prosjekter innen additiv produksjon, eksempelvis titancladding, så det er bare å kontakte oss så ser vi på mulighetene sammen, inviterer Marta Giménez.

I Norge er Ibarmia representert av Kaspo Maskin AS.

For interesserte kontakt prosjektleder Marta Giménez på e-post: marta.ginenez@tecnalia.com alternativt undertegnede på john.christensen@egmont.com

For mer informasjon besøk: http://tecnalia.com eller www.ibarmia.com eller www.kaspo.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109