23948sdkhjf

Jo mer komplekse jo bedre!

De to baskiske maskinprodusentene Ibarmia og Soraluce trives best når de utfordres. For, kundespesifikke komplekse maskiner er deres spesialiteter, noe det norske markedet er i ferd med å oppdage.

I området rundet Bilbao, ikke langt fra grensen til Frankrike, er det mange produsenter av verktøymaskiner og det sies at denne regionen har flest maskinprodusenter, fordelt per innbygger, i hele verden!

Maskinregisteret besøkte de to Danobat-eide maskinprodusentene Ibarmia og Soraluce i fjor og var tilbake hos Ibarmia i juli i år for å se hvilken utvikling dette selskapet har hatt på ett år.

50 prosent økning

Ibarmia-familien startet med å produsere bormaskiner i 1953 og selskapet er i stadig utvikling. I dag, over 60 år senere, ser man at selskapet har vokst i takt med den teknologiske utviklingen og stiller nå med en stor produktportefølje med avanserte CNC-maskiner. Med fokus på utvikling og kvalitet opplever den baskiske maskinprodusenten stadig økende etterspørsel og må følgelig utvide både stab og lokaler. Mens man for ett år siden kunne telle 75 medarbeidere er det i dag over hundre ansatte. Omsetningen har doblet seg på tre år.

Maskinregisteret får hilse på et par nylig tilsatte, en av dem en ung kvinnelig ingeniør, som på spørsmål fra undertegnede svarer at grunnen til at hun vil jobbe i utviklingsavdelingen hos Ibarmia er at hun vil jobbe for den beste arbeidsgiveren i regionen.

Fra en til tre montasjelinjer

Det er Ibarmias salgssjef for Nord-Europa, Ignacio Mera som igjen tar undertegnede på omvisning.

- Ser du, her var den gamle delen av bygget som nå er gjort om til montering, og der, Ignacio peker, er den ene montasjelinjen du fikk se i fjor. Nå har vi utvidet med to nye linjer så totalt har vi tre montasjelinjer som alle er fulle av maskiner som skal leveres om kort tid, forklarer salgssjefen mens vi haster gjennom fabrikken.

De fleste komponentene til alle Ibarmias maskiner kommer fra lokale produsenter, også leverandører av utenlandsk opprinnelse.

- Det er så mange maskinbyggere i Baskerland at store internasjonale komponentprodusenter har valgt å produsere lokal. Noe som er en stor fordel for oss, for vi har sjelden ventetid på deler til våre maskiner, sier Ignacio i farten.

Demohall og produksjon

- Her er den nye demohallen, er det ikke fint, spør Ignacio. Der oppe blir det cafe, han peker opp på en liten mesanin, og der kan vi sitte med kundene og diskutere forretninger mens de kan se hvordan maskinene fungerer. Ignacio haster videre.

- Det er ikke bare demohall dette, for i tillegg til at vi her viser frem nye maskiner har vi også to maskiner som vi bruker til testing og til fremstilling av komponenter til våre egne maskiner, smart ikke sant? Vi beviser med dette at vi har nøyaktige nok maskiner til å produsere hva det måtte være, sier Ignacio med et bredt smil.

Større og mer automatisert

En av de to maskinene som produserer maskinkomponenter er Ibarmia ZVH 58 Multiprocess – et vertikalt 5-akse maskineringssenter med roterende bord, 12.000 omdr./min og seks meter dreielengde. Denne maskinen fås også med et eget hode for additiv produksjon. Løsningen ble vist på EMO i Milano i fjor høst.

Ved siden av står en ny maskin under oppføring; THC 30.

- Siden du var her i fjor har vi økt diameteren på bordet, så nå er største maskinerbare diameter på 3000 millimeter. Her ser du hvordan vi bygger automasjon med automatisk pallettveksler, forklarer salgssjefen mens han vandrer videre til nok en maskin.

- Her ser du hvordan vi har robotisert verktøyskiftet på en THC 22, Selv om vi baserer alle maskiner og automasjon på Ibarimas gjennomprøvde moduler er det alltid stor grad av skreddersøm, sier Ignacio mens vi forlater den nye demohallen til fordel for montasjeavdelingen.

Her treffer vi teknisk direktør og et av medlemmene i Ibarmia-familien, Xabier Ibarmia.

- Denne spesielle løsningen utvikler vi i nært samarbeid med kunden. Kunden har eksisterende produkter og vil ha en mest mulig automatisert, men like fullt fleksibel, produksjonsprosess. Det løser vi ved å gjøre det mulig for kunden å laste in og ut og spenne opp emner automatisk eller manuelt. Det gir maksimal fleksibilitet, forklarer Xabier Ibarmia mens han gestikulerer og peker på det spesielle innfestingssystemet ved en maskin.

Superingeniører

I utviklingsavdelingen møter vi sjefingeniør Ignacio Murua. Han har en mengde tegninger klistret på vinduet som vender ut mot montasjehallen.

- Vi jobber alltid i tett dialog med kunden. Mye av vår innovasjon oppstår når vi skal møte spesifikke kundekrav så denne prosessen er svært viktig å ta på alvor, forklarer ingeniøren.

- For oss som maskinforhandler er vi imponert over hvor langt Ibarmias ingeniørteam strekker seg. De har en innsikt og kundeforståelse som er sjelden. Dette vet kundene å verdsette, noe enkelte norske kunder allerede har oppdaget, uttaler Ove Undheim fra Kaspo Maskin.

Soraluce for olje og gassindustrien

Under besøket hos Soraluce blir det en rask gjennomgang av modellutvalget til den baskiske maskinprodusenten. Store maskiner for store komponenter er varemerket for Soraluce, og det legges ikke skjul på at den norske oljeindustrien er en av flere interessante kundegrupper.

- Våre erfaringer med Soraluce er at det er høy kvalitet og stor grad av kundetilpassing, på lik linje med Ibarmia. Kundelisten inneholder imponerende mange kjente internasjonale selskaper, og selv om Norge er et lite marked i verdenssammenheng er vi overbevist om at Soraluce har noe å gjøre i norsk industri, understreker Ove Undheim. Kaspo Maskin AS er norsk forhandler for Ibarmia og Soraluce verktøymaskiner.

For mer informasjon besøk: www.kaspo.no eller www.ibarmia.com eller www.soraluce.com

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.25