23948sdkhjf

Voortman automatiserer stålindustrien

Nederlandske Voortman Steel Machinery har satt seg som mål å være fremst innen stålbearbeidende maskiner og systemer. Demonstrasjonene «hjemme» hos maskinprodusenten er i alle fall imponerende!

CNC-styrte sagmaskiner, automatiske materialhåndteringssystemer og sveiseroboter er noe av det Voortman Steel Machinery viser frem i sitt nye demo- og kundesenter som ligger ved hovedkvarteret i Rijssen, Nederland. Maskinprodusenten har sågar egne kontorer dedikert kunder som kommer på besøk for å lære å programmere og operere maskinene.

Omvisning i fabrikken

Etter omvisningen på demosenteret spaserte de besøkende over veien til fabrikken der Voortman produserer sine maskiner og systemer. Maskinprogrammet er omfattende og Voortman fokuserer hovedsakelig på to områder; bearbeiding av stålbjelker og plater. Førstnevnte kategori består av maskiner som sager, plasmaskjærer, borer, merker og bøyer bjelker. Maskinene selges som enkeltmaskiner eller med mer eller mindre automasjon etter kundens behov. Robotiserte løsninger finnes naturligvis.

Platemaskinene skjærer og borer, men det finnes også maskiner for stansing og merking. I tillegg leverer Voortman automatisk materialtransport. Dessuten finnes maskiner for overflatebehandling type sandblåsing og lakkering.

Under fabrikkbesøket fikk Voortman vist frem sine egne maskiner i bruk, noe som gjorde et imponerende inntrykk på de besøkende. Dette var før de hadde sett live demo av nye maskiner og automasjonsteknologi. Tilbake til demosenteret.

Full fabrikk på demosenteret

I tillegg til de tolv enkeltmaskinene som er plassert i demosenteret, som alle er operative, finnes et fullskala-anlegg med automatisk materialhåndtering og bearbeiding. Her finner vi også sveiserobotene. Det hele er meget imponerende.

Under besøket fikk undertegnede, sammen med kunder av den norske maskinforhandleren P.A. Bachke demonstrert hver enkelt maskin og det ble tid til presentasjoner av programvare og systemløsninger i et eget auditorium. I pausene ble det servert mat og drikke i egen «restaurant» integrert i demosenteret.

EN 1090 – en viktig standard

Sebastian van Haarst, salgssjef hos Voortman Steel Machinery, er klar på at standarden EN 1090, som blant annet beskriver hvordan byggevarer skal fremstilles, er bra for bransjen.

- I følge forskrifter fra 2014 er det krav til CE-merking av alle byggevarer som brukes i konstruksjoner. Når EN 1090 også legger klare krav til hvordan konstruksjoner skal fremstilles er det en fordel for seriøse produsenter som følger gjeldende krav og forskrifter. For oss som maskinleverandør passer det som hånd i hanske, for vi produserer maskiner og systemer som gjør at industrien vil møte alle krav, samtidig som de gjennom vår teknologi blir konkurransedyktige, utaler van Haarst.

Automasjon er nøkkelen til suksess

Stålbransjen har vært preget av mye manuelt arbeid, men det er lysere tider i vente.

- Se på hvor stabil kvalitet man oppnår gjennom våre automasjonsløsninger. Denne tabellen viser hvor høy presisjon vår teknologi gir, forklarer salgssjefen mens han tegner og forklarer seg gjennom et utall lysbilder. Tilhørerne i auditoriet får en grundig gjennomgang av prosesser og kvaliteter samt teknologier.

- Voortman kan tilby testresultater, som er verifisert av tredjepart, og som kan benyttes av en stålbedrift for å skaffe seg FPC-sertifikat. Periodevis kontroll kan utføres av vår serviceavdeling og EN 1090-modulen blir en standard servicemodul i vedlikeholdskontraktene, informerer van Haarst.

Dermed var det tid for å se maskinene i bruk. Maskin for maskin fikk vi forklart og demonstrert, med de ulike prosesser og teknologiske fremskritt.

The Fabricator

En rask tur tilbake i auditoriet ble det for presentasjon av Voortmans stolthet – The Fabricator.

Det er kallenavnet på et komplett produksjonssystem for bjelker og plater, fra råvare til ferdig produkt i en og samme linje.

- Voortman Multi System Integration gir maksimal fleksibilitet da du kan begynne med en maskin og senere integrere alle de maskinene du trenger for å få en komplett linje med all bearbeiding, materialhåndtering og sammenføying. Vår unike programvare gir full sporbarhet og dokumentasjon gjennom alle prosessene og er tilrettelagt for Industri 4.0, bedyrer Sebastian van Haarst.

En tur tilbake til demohallen for å se The Fabricator i bruk er nok til å overbevise de besøkende. Om undertegnede er imponert? Etter 20 år som industrijournalist og mer enn 1200 bedriftsbesøk må jeg si at dette er veien å gå for en bransje som har hengt etter hva automasjon angår. De løsningene Voortman presenterer er det verd å se nærmere på.

For mer informasjon besøk: www.voortman.net eller www.pabachke.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078