23948sdkhjf

Kvalitetsfokus i Østfold

I anledning 30-årsjubileet til Fredrikstadfirmaet Crown Norge AS, leverandør av skjæreverktøy, får Maskinregisteret være med på besøk til to av firmaets kunder. Begge har fokus på individuell kundetilpasning, presis levering og høy kvalitet.

Norge er, som kjent, et lite land, og konkurransen fra utlandet er tidvis særdeles tøff. For å overleve som liten aktør i en stor verden, er det viktig å definere hvilke konkurransefortrinn man er i besittelse av, og rendyrke disse.

Velger Crown

Måneproduksjoner heter en bedrift som har spesialisert seg på fagfeltet «problemløsning». De retter seg spesielt mot kultur-og event-markedet, og lager alt fra kulisser, scenemateriell og avanserte standinnredninger til plasskrevende kreasjoner som eksempelvis «Anno-landsbyen» og startporten på rampen under årets X-games. Daglig leder Stein Ove Korneliussen forteller at de sjelden lager det samme to ganger, og at de jobber med «alle tenkelige materialer». Dette er bakgrunnen for at de har valgt Crown sine freser. Siden de jobber med materialer som isopor, aluminium, treverk og akryl, er de avhengige av at leverandøren av freser har et bredt sortiment. Kvaliteten på verktøyet er avgjørende for riktig finish, og denne kundeskaren er krevende på dette området.

Tar totalansvar

Firmaet disponerer store lokaler, og Maskinregisteret blir vist et utvalg av de siste produktene. Vi skjønner at når det skal produseres «slott» til Petter Stordalens 16. mai fest, naturtro plaststeiner med skjulte høyttalere og bokseringer til «The Voice», så krever det rom til både maskiner, verktøy og produkter. Vi passerer en Multicam fresemaskin, og Korneliussen understreker at de gjerne tar imot tradisjonell serieproduksjon også.

Under X-games i Oslo vinteren 2016, hadde firmaet totalansvaret for brandingen, og i den sammenhengen påtok de seg ansvaret for rådgivning, planlegging, arena-og riggledelse og arenabranding. En slik totalpakke er det vanskelig for lavkostland å levere

Kjente aktører på kundelisten

Vi befinner oss i plastfylket Østfold, og beveger oss videre til akrylspesialisten Flexiform, tidligere Plastkomponenter. Daglig leder, Tor Gunnar Andresen, forteller at navneskiftet var et ledd i å øke bevisstheten rundt at de faktisk jobber i flere materialer, og brorparten av produksjonen defineres neppe som «komponenter». Akryl, kanskje bedre kjent under Evoniks merkevarenavn Plexiglass, er et materiale som blir ofte brukt, men firmaet ble i fjor godkjent til å bearbeide DuPonts merkevarenavn Corian. I tillegg har de kompetanse på bearbeiding av plast, tre, glass, kompositt, LED mm.

Andresen forteller at de har spesialisert seg på studioinnredninger, og at de produserer innredning til de fleste NRK-studioer, med unntak av Skavlan. I tillegg lager de mange forskjellige troféer og utsmykkinger, og er blant annet kreatørene av Nordisk råds designpris. Spesielle messestands, display og butikkinnredninger er andre viktige produktgrupper, og Andresen forteller stolt at de lager displaymateriell til både Calvin Klein, Oroblu og Muchochomalo.

Eksemplarisk service

Det sier seg selv at kravet til finish er i høyt. I tillegg kommer pålitelighet innenfor leveringstid. Som Andresen sier: «Når NRK skal på lufta, nytter det ikke å være forsinket.» Derfor er de svært nøye på kvaliteten i alle ledd. Som nevnt benytter de Plexiglass og Corian fremfor rimeligere materialer. Det blir oss fortalt at disse gir den klart fineste finishen, og vi blir forevist limte Corianplater, hvor vi ikke med vår beste vilje er i stand til å finne skjøten. I samme åndedrag blir verktøyet fra Crown nevnt.

- Vi prøvde en liten stund med en rimeligere leverandør, men kvaliteten og holdbarheten var ganske enkelt ikke god nok. Dessuten, på grunn av alle spesialoppdragene våre, har vi ofte behov for å tilpasse verktøyene. Derfor samarbeider vi med Crown i produktutviklingen, sier Andresen. Han understreker også viktigheten av god service, som han opplever som eksemplarisk.

Når man jobber med produkter, hvis utseende er essensielt, er det også praktisk å ha en egen folieavdeling på huset. Her befinner det seg èn av totalt tre maskiner i landet, som kan printe alle farger også med metallic. Når man legger til at firmaet også har erfaring med serieproduksjoner opptil 5 000 enheter, mener Andersen å ha sine ord i behold når han påstår at ingen andre aktører i bransjen har så mye kompetanse innenfor ett hus.

Fakta:

Crown Norge ble startet i 1986 av Ulf Helliksen og en kompanjong under navnet Hurtig-Gravering. De seks første årene drev de med gravering. Som en følge av problemer med å finne godt verktøy, særlig til rustfritt stål, snudde forretningsvirksomheten gradvis mot salg av kvalitetsverktøy. I dag driver han firmaet sammen med sin sveitsiske samboer Ursula. De aller fleste produktene er egenutviklet i nært samarbeid med kompetente kunder og produsenten i Sveits. I 2015 var 94 prosent av omsetningen eksport til hele verden, hovedsakelig via forhandlere.

For mer informasjon besøk: www.crown-norge.no eller https://maanen.no eller www.flexiform.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079