23948sdkhjf

Printer bærekraftige hus og en hel landsby

WASP er seriøse med å gjøre 3D-printing til en sentral del av hverdagslivet. Hus, helse, kunst og forbruksvarer. Nå skaper de sin første teknologiske økolandsby.

Det er lenge blitt spådd at fremtidens hus vil bli laget med additiv produksjon, og for to år siden ble dette bevist mulig av WinSun Decoration Design Engineering i Kina. Det kinesiske selskapet 3D-printet 10 små hus i løpet av 24 timer, printet med resirkulert bygningsmateriale og sement. To år etter kinesernes tankevekker er det italienske WASP klare til å imponere, denne gangen med noe større. WASP’s BigDelta er en av verdens største 3D-printere, og har som hensikt å printe hus hvor som helst i verden. Helt siden WASP-gründeren Massimo Moretti startet med 3D-printing har han drømt om å kunne bygge hus direkte på lokasjon ved bruk av lokal jord, og minimalt med energiforbruk.

Bærekraftige hus

Målet er å bidra til å løse verdens boligproblemer på den mest bærekraftige måten som overhodet mulig. BigDelta er et stort skritt i riktig retning, med en 12 meter høy konstruksjon som kan printe beboelige sylinderformede deler så høye som seks meter, og egenskapen til å printe med jorden på lokasjonen ved hjelp av spesielle allsidige ekstrudere.

Fra open source til maker økonomi og kollektiv velferd

WASP (World’s Advanced Saving Project) ble startet i 2012 med sine røtter i verden av open source (åpen kildekode), der kunnskap og verktøy demokratiseres og settes i sirkulasjon.

Ambisjonene til WASP har skapt en ny retning ut fra en verden av open source, inn i en verden av samarbeid. – Kollektiv intelligens gir en avkastning når ideer sirkulerer fritt, ingen fanger dem og alle bidrar til å utvikle dem. På den måten kan man realisere veien fra open source til maker økonomi og deretter til kollektiv velferd, uttrykker Massimo Moretti på WASP’s nettside. - Ideer som sirkulerer - fortsetter Moretti - er flere, de er ofte flotte og spennende. Den virkelige utfordringen er å omforme ideer i et felles prosjekt som er nyttig for alle.

Vil produsere selv

I følge WASP er maker økonomi en ny modell der alt kan produseres av deg selv, der det er en sjanse for å være uavhengig av dagens monopol for produksjon. WASP sin forskning er fokusert på felles velferd og delt kunnskap for å bringe produksjonskraft til offentligheten. Det ambisiøse selskapet produserer solide profesjonelle 3D-printere med sikte på å fremme bærekraftig utvikling og egenproduksjon. Dette er årsakene til at de gjør kontinuerlig forskning på materialer som skal ekstruderes, en handling som har ført til printing i keramikk og porselen.

Løser verdens boligproblemer

3D-printing gjør det mulig å finne noen nye fellesløsninger for menneskets generelle behov; hus, jobb, mat og helse. Maker økonomi-modellen kan eksporteres hvor som helst, og kan fungere der det ikke eksisterer en produktiv fabrikk og et nett av arbeidsinfrastrukturer. Det er en bærekraftig utvikling som mater seg selv og ikke forårsaker logistiske problemer.

Voksende etterspørsel

Internasjonal verdivurdering spår en rask voksende etterspørsel av lavpris-hus innen 2030 for mer enn fire milliarder mennesker med inntekt under 3.000 US dollar per år. De fleste av dem vil ikke være i stand til å bruke mer enn 10 prosent av inntekten per år til å oppfylle behovet for et hus. For å tilfredsstille denne forespørselen har FN estimert at i de neste 15 årene vil det være et daglig behov for 100.000 boliger. Videre vil den voksenende befolkningen trenge å mates tilstrekkelig, selv i de landene der de klimatiske forholdene er fiendtlig innstilt til dyrking eller der det er andre viktige ulemper.

WASP anser det som utenkelig å følge dette målet med utnyttelse av planeten og uten et nøysomt og fleksibelt prosjekt med hele den sosiale konteksten inkludert. 3D-print-teknologi kan bli gjort tilgjengelig for å tilfredsstille de primære behovene på en bærekraftig måte, dette vil WASP vise gjennom prosjekter med egenproduksjon av livets behov, som hus og forbruksvarer.

Printer en teknologisk økolandsby

Den ambisiøse virksomheten fra Italia vil nå lede vei i demokratiseringen av produksjon og vise de bærekraftige mulighetene til 3D-print-teknologi. Derfor har de startet utviklingen av kanskje verdens første teknologi-fokuserte økolandsby dedikert til 3D-printing, der den 12-meter-høye printeren BigDelta er i sentrum. Dette skjer i den italienske kommunen Massa Lombarda i Ravenna-provinsen, takket være et samarbeid mellom WASP sitt overordnede selskap CSP (Centro Sviluppo Progetti) og kommunen, som har tilgjengeliggjort et grønt område i den industrielle sonen av byen. WASP sitt mål med landsbyen er å formidle den nåværende tilstanden av sin teknologi, og formidle ønsket om å bygge en øko-vennlig landsby med lavt energiforbruk. Derfor kommer Massa Lombarda til å bli et viktig senter for eksperimentering av teknologi dedikert til 3D-printing, et unikt tilfelle i Italia og kanskje i verden.

Kulturelt prosjekt

- Vi bestemte oss for å kalle den teknologiske landsbyen for Shamballa - sier gründeren Moretti - fra navnet på det mytologiske stedet som symboliserer byen av fred, ro og lykke. En by sitert i en rekke kulturelle dokumenter for sin spiritualitet og teknisk forhånd. Hus, mat, sysselsetting, helsetjenester og velvære er de grunnleggende menneskebehovene - fortsetter Moretti - I vår Shamballa vil vi skrive ut hus og vertikale grønnsakhager i forskjellige størrelser. Det vil også være et laboratorium for kompakte 3D-printere til å lage objekter (møbler, biomedisin, smykker, keramikk). Takket være samarbeidet med noen artister utvikler vi et kulturelt prosjekt.

Uavhengig av monopolene

Ifølge WASP vil økolandsbyen være realisering av "Maker økonomi�?, deres idé om en bærekraftig økonomi, en ny økonomisk modell der alt er selvlaget og ingen avhenger av monopolistiske selskaper. Med rask eksport og egnet for steder der det ikke er produktive potensielle eller velfungerende infrastruktur ønsker WASP å ta hånd om verdens fattigste land. Tiden vil vise om WASP og deres ambisjoner om en maker økonomi vil lykkes, men én ting er sikkert; deres bidrag til 3D-print-teknologien fremmer utviklingen av en bærekraftig og demokratisk verden.

For mer informasjon besøk: www.wasproject.it

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078