23948sdkhjf

Nytt hovedkvarter og utvidet maskinprogram

Med nytt hovedkontor og teknologisenter i Torino viser den italienske maskinprodusenten at det er gode grunner til sin suksess. Utvidet maskinprogram og sterkt fokus på innovasjon er viktige faktorer for å styrke sin posisjon på verdensmarkedet.

Prima Power startet sin historie i 1977. Nå, nærmere 40 år senere, består konsernet av åtte fabrikker, åtte utviklingssentra og 1600 ansatte. I dag kan den italienske maskinprodusenten skilte med 12.000 installasjoner på verdensbasis og er representert i 80 land.

I 2008 overtok selskapet den finske maskinprodusenten FinnPower og selskapet endret navn til Prima Power. Siden har det vært jobbet hardt for å styrke konsernet på flere hold. I Norge er Prima Power representert av Din Maskin AS.

Stort modellprogram

Produktspekteret spenner fra tynnplatebearbeidende maskiner som stansemaskiner, panel- og kantpresser, laserskjæremaskiner, kombinert stanse/laserskjæremaskiner til komplette helautomatiserte produksjonslinjer og programvare.

Nytt HQTC

Nylig åpnet man hovedkvarter og teknologisenteret (HQTC) som ligger i Torino. Her er det 5000 kvadratmeter med kontorer, opplæringssenter og demonstrasjonshall.

- Vi ønsker å vise våre kunder alt hva vi står for og med vårt nye senter kan vi i tillegg til å kjøre opplæring også vise alle maskinene i bruk, uttaler Claudio Banchi, salgssjef for Europa.

Selve bygget er dekorert med tynnplatekunst og er selvforsynt med energi til all belysning, varme og varmtvann takket være geotermisk installasjon samt solpanel og solcellepanel på taket.

- Energibesparelse er viktig for Prima, noe som går igjen i maskinene våre. I vår teknologi fokuserer vi på strømsparing, høyere effektivitet, stor fleksibilitet og mye automasjon som igjen gir mer profitt og lavere CO2-fotavtrykk, forklarer Banchi.

Maskiner i demohallen

I demohallen er det utstilt 11 maskiner, inkludert en komplett produksjonslinje som består automatisk platelager, automatisk materialtransport, stansing, klipping, buffersortering med robot og panelknekking som til sammen kan levere ferdige komponenter klare til bruk.

- Dette er veien å gå for norsk industri. Her kan man lage enkeltdeler eller serier om hverandre. I prinsippet kan man kjøre ubemannet produksjon fra råvare til ferdig produkt. Man sender ganske enkelt en digital fil til maskinlinjen og deretter skjer resten automatisk. Man velger selv hvilke av våre maskiner man vil ha i linjen, og man kan legge til maskiner etter behov da systemet er modulbasert, uttaler Gert Olofsson, plass- og salgssjef for Din Maskin AS i Norge.

Foruten produksjonslinjen vises kantpressen Prima Power eP 1336, panelknekkemaskinen Prima Power Fast Bend FBe5, 2D og 3D-laserskjæremaskinene Platino og Platino 2.0, Rapido og Laser Genius, Prima Power Punch Genius stansemaskin og Prima Power Punch Laser kombimaskin laser/stanse, dessuten Prima Power Laser Next, som er en maskin for helautomatisk fiberlaserskjæring.

Fokus på programvare

Etter omvisningen i demohallen er det presentasjon av programvaren som Prima Power selv utvikler. Man er stolt av å stå for hele verdikjeden selv.

- God programvare er viktig, for her ligger mye av verdiskapingen for kundene. Vi er klare for Industri 4.0/Internet of Things og jobber kontinuerlig med å sy sammen data i maskinene, med kundedata og tredjepartsløsninger, forklarer Ezio Basso, adm. direktør for Prima Power, og fortsetter:

- Akkurat nå kjører vi et pilotprosjekt der vi henter inn såkalt big data for å forstå hvilke faktorer som er avgjørende for å forbedre produkter, prosesser og løsninger samt redusere feil og maskinstans.

Satser på additiv produksjon

Direktøren snakker om fremtiden og forteller at man jobber med utvikling av fiberlaser og laserdioder, dette for å få økt kvalitet og bedre marginer.

Vi ser også på laserskjæring og lasersveising, men det har for øyeblikket ikke høy prioritet, men vi er i gang med å utvikle teknologi innenfor additiv produksjon. Jeg kan ikke si så mye om det i detalj, men vi snakker om en prosess der vi har pulverforbruk på cirka to kilo i timen og komponenter med størrelse på 1x1x1 meter. Vi har fire mastergradstudenter som jobber med denne teknologien, konkluderer Basso.

Fabrikkbesøket

Maskinregisteret fikk besøke fabrikken i Torino der produksjonen handler kun om sammenstilling av 2D og 3D-lasermaskiner. Prefabrikkerte komponenter som kommer fra underleverandører monteres ved denne fabrikken. Hver maskin gjennomgår omfattende testing før de godkjennes og sendes kunde. Alle laserkomponenter undersøkes og testes nøye før de går videre til montering. Sluttkontroll og maskintesting utføres før maskinene godkjennes.

Maskinene er modulbasert og man kan bestille en rekke varianter og kundetilpassinger, noe som gjør at det er få maskiner som er likt konfigurert.

For mer informasjon besøk: www.dinmaskin.no eller www.primapower.com

Fakta om Prima Power:

Prima Industrie S.p.A ble grunnlagt 1977 og utviklet raskt et antall høyteknologiske produkter der 3D lasermaskinene viste seg å være de mest fremgangsrike. Allerede på 1980-tallet kom den første standardiserte 3D lasermaskinen OPTIMO. På begynnelsen av 1990-tallet utviklet de en 2D lasermaskin, og med denne gjorde Prima sitt inntog på samme marked som Finn-Power.

Prima Power er varemerket innenfor Prima Industrie-konsernet etter sammenslåingen av Prima Industrie og Finn-Power, som ble gjennomført i 2008.

Produksjon skjer i Italia, Finland, USA og Kina. (I Kina for det nasjonale markedet).

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109