23948sdkhjf

Tronrud satser tungt på additiv produksjon

Tronrud Engineering AS var første private bedrift som startet med additiv produksjon/3D-printing i metall i Norge. Nå tar bedriften på Eggemoen nytt grep om teknologien og investerer i to nye maskiner fra EOS; en for metall og en for polymer.

Maskinregisteret møter to blide nordmenn hos den tyske maskinprodusenten EOS GmbH Electro Optical Systems. Det er Borgar Tronrud og Didrik Sørlie som er på kurs for å få et godt grep om de to nye maskinene som nå er på vei til Eggemoen.

3D-printing øker

Maskinregisteret har tidligere omtalt 3D-printing hos Tronrud, for i tillegg til lenge å være eneste private bedrift som printer i metall, produserer selskapet lyddempere til jakt- og sportsvåpen i titan, noe Didrik har æren for å ha utviklet og patentert.

- Jeg er jo utdannet våpensmed vet du, så det var jo spennende å få boltre meg med metallprinteren, sier Didrik.

Nå har han og Borgar Tronrud fullt fokus på å få på plass de to nye maskinene og komme i gang med produksjon i litt større skala enn før.

- Vi ser at markedet beveger seg samtidig som vi i økende grad vil bruke metall og polymerprinting i egen bedrift. Vi er Norges største maskinbygger og vår innovative virksomhet åpner stadig nye dører, forteller Borgar.

Satser på kvalitet

Hvorfor falt valget på EOS, var det fordi dere var fornøyd med den første maskinen?

- Vi har lang erfaring med EOS og får den service og teknologiforståelse man må forvente av en maskinprodusent som er best i verden. Kvaliteten er overlegen og vi produserer flotte produkter med maskinteknologi som fungerer veldig bra. EOS har et totalkonsept som passer oss bra, de bistår alle ledd i prosessen med å produsere deler, alt fra garantert kvalitet på pulveret, dokumentasjon, service og oppfølging, så vi så det som naturlig å fortsette med det vi er fornøyd med, svarer Borgar.

HMS viktig!

De to blide herrene mener opplæring på maskinfabrikken er positivt.

- Selv om vi har kjørt additiv produksjon i over seks år lærer vi hele tiden noe nytt. Vi har fått vår «egen» instruktør, som er svensk, og vi får gode råd av ham, sier Didrik.

- Dessuten har vi fått bred kunnskap om ny pulverteknologi og ikke minst behov for å fokusere på HMS. De ulike pulverne, som er svært finkornete, er jo ikke akkurat sunt å spise eller inhalere, så vi vil bygge om det rommet der de tre maskinene skal stå, slik at vi har kontroll på svevestøv og inneklimaet, legger Borgar til.

Maskinene er ventet installert i midten av februar i år.

For mer informasjon besøk: www.tronrud.no eller www.eos.info/en

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062