23948sdkhjf

Mazak mener alvor innen additiv produksjon

Kanskje er det de tradisjonelle CNC-maskinprodusentene som etter hvert går seirende ut av 3D-kampen i metallindustrien? I alle fall mener den japanske maskinprodusenten Mazak alvor når de lanserer stadig flere maskinmodeller med additiv teknologi.

Mange løftet på øyebrynet da de første hybridmaskinene innen sponfraskillende industri kom på banen. Mazak var blant de første og ville vise at kombinasjonen additiv prosess og sponfraskilling er en god kombinasjon. Den første maskinen Mazak presenterte var Integrex i400 AM som er en fullblods 5-akse multifunksjonsmaskin som er utrustet med fiberlaserhode som smelter metalpulver på emnet. Prosessen er en slags påleggssveising der CNC-maskinen kan frese vekk overflødig materiale. Alt i en oppspenning.

Ikke kun reparasjon og produktutvikling

I utgangspunktet ser man kanskje at bearbeiding av eksisterende emner og påleggssveising på disse vil være største bruksområde for Mazaks hybridteknologi, men fremstilling av prototyper faller også naturlig inn i bruksområdene. Senere vil vi nok også se en mer moden teknologi der stadig flere og flere funksjoner vil bidra til at mer og mer gjøres i en og samme oppspenning, også fra «ingenting» til ferdig produkt.

Flere maskinmodeller

I tillegg til Mazaks første hybridmaskin; Integrex i400 AM, kommer Mazak nå med Variaxis J 600 AM, som er et 5-akse vertikalt maskineringssenter utstyrt med buetrådhode for tilførsel av metall til emnet. Resultatet skal være en rimeligere maskinløsning og billigere drift.

Den nye Integrex i200S AM har i likhet med Integrex i400 AM eget fiberlaserhode med integrert metallpulverdistribusjon.

Mazak VC-500 AM er en amerikanskutviklet multimaskineringsmaskin med fem akser og er utstyrt med metallpulvermating og fiberlaser.

Ny maskinstandard?!

Kanskje er det denne typen hybridmaskiner, som Mazak nå satser så sterkt på, som i fremtiden vil dominere markedet innen CNC-maskiner, for når man blir flinkere til å utnytte teknologien vil man kanskje også benytte den til komplette fremstillingsprosesser i en og samme maskin. Dette hevdes jo av flere maskinprodusenter at man i dag kan få til dette, men det er en del tekniske begrensninger som gjør at man ikke kan jobbe like fritt i hybridmaskiner som i eksempelvis pulversengmaskiner. Men, vi skal huske på at produksjon med dagens pulversengmaskiner, der man stryker ut lag på lag med metallpulver som så utsettes for laserlys eller elektronstrålesmelting, innebærer et stort behov for etterarbeid, blant annet maskinering. Skal vi dømme etter Mazaks satsing på additiv produksjon vil utviklingen gå meget raskt, så det er kanskje på tide at norske industribedrifter setter seg godt inn i teknologien så snart som mulig!

For mer informasjon besøk: www.ravema.no eller www.mazak.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094