23948sdkhjf

Normeka investerer i økt automasjon

Gode resultater for Normeka AS gir økt vilje til satsing på teknologi og kompetanse samt utvidelse av produksjonsfasilitetene. Hva er nøkkelen til suksessen?

I Rømskog: Joppe Næss Christensen

Normeka AS ligger nær svenskegrensen i Rømskog, på grensen mellom Akershus og Østfold. Her er det ingen flyplass, jernbane, dypvannskai eller europavei, men en bedrift som gjør det godt selv i vanskelige tider. Hva er årsaken til suksessen?

- Vi har kontinuerlig fokus på forbedring, og stadig nye investeringer i teknologi og kompetanse gjør Normeka i stand til å være en konkurransedyktig aktør på det globale markedet, innleder Sigurd Nilsen, daglig leder i Normeka AS, når Maskinregisteret er på besøk med representanter fra to maskinleverandører. Han peker på et verdenskart som viser at Normeka har kunder over hele kloden.

Totalleverandør

Det Rømskogbaserte selskapet omsetter for cirka 55 millioner kroner årlig og har drøyt 30 ansatte. Hovedprodukter er AmpliSafe aluminiumsmaster, utviklet av Normeka beregnet for flyplassbruk, og AmpliForm strekkaluminium, også utviklet av Normeka for gangbroer, trapper og rekkverk. I tillegg tilbyr bedriften leieproduksjon med en komplett mekanisk maskinpark med høy automasjonsgrad. Sveising og montering gjøres på huset mens overflatebehandling utføres av underleverandør.

I høst utvidet selskapet produksjonsfasilitetene med nye lokaler og disponerer nå 3500 kvadratmeter produksjonsareal.

Må ha mer automasjon

Vi får omvisning i maskineringsavdelingen. Her står et vertikalt maskineringssenter fra Mazak som mates med en robotløsning fra Svia.

- Du spurte om årsakene til suksess, vel denne robotiserte cellen har, sammen med andre investeringer, bidratt til å doble omsetningen per ansatt. Her er det kontinuerlig kjøring som gjelder, og da må vi ha roboter, forklarer Nilsen.

Cellen består av en Mazak VCS 530C fresemaskin med ABB robot som mater inn og ut av maskinen. Roboten plukker emner fra et rullebånd som mates manuelt fra utsiden av den inngjerdete cellen. Når delen er ferdig maskinert plukker roboten ut delen og legger den på pall.

- Vi har fått god og profesjonell hjelp fra både Ravema og SVIA (nå ABB). Det ble en god prosess og rask igangsetting, forteller Nilsen.

Hvordan stiller de ansatte seg til all denne automasjonen?

- Vet du, vi har ikke hatt noen negative reaksjoner blant våre ansatte. Årsaken til det tror jeg er at vi er en liten bedrift som må følge med i utviklingen og konkurransesituasjonen, og våre profesjonelle fagfolk er interessert i egenutvikling. Så, reaksjonene har vært at arbeidsdagen har blitt mer interessant når man jobber med avansert teknologi, for kompetansenivået øker og alle blir flinkere, svarer bedriftslederen, og legger til:

- Jeg vil gjerne nevne at vår offensive eier også er en viktig medårsak til vår suksess. Det er en positiv innstilling, vi skal være frempå og det er gehør for godt funderte teknologiinvesteringer.

Normeka har også robotisert sveising, robotisert kantpresse samt helautomatisk plateskjæring.

Ingen suksess uten lean

Sigurd Nilsen peker på nok en suksessfaktor som bør nevnes, nemlig lean.

- Vi har satset på lean og kontinuerlig forbedring siden 2007, altså for ti år siden. Vi har gjort ting steg for steg og satt forbedringsarbeidet i system. Vårt motto på dette feltet er «Done in one – rett i eske».

I fabrikkhallene er det rent og ryddig, paller står innenfor oppmerket område og alt virker å være satt i system.

- Vi ser at folkene våre trives på jobben og det er viktig for å beholde fagkompetansen, men minst like viktig er det å se fremover, vi satser jo på ungdommen, sier Nilsen, og fortsetter:

- Vi ønsker oss lærlinger, for vi er godkjent lærebedrift innen sveis, plate og CNC. Vi har gode erfaringer med lærlinger og de er viktige for bedriftens fremtid og omdømme. Derfor passer vi også på å invitere skoleklasser til omvisning, og det at bedriften er ren og ryddig er viktig for ungdommens førsteinntrykk.

Inn i krystallkulen

Hva gjør Normeka for å sikre fremtidig suksess?

- Vår bedrift ligger tett på svenskegrensen så vi konkurrerer naturligvis med svenske bedrifter som har et lavere kostnadsnivå enn oss. Derfor forsøker vi å ligge litt i forkant med investeringer og kompetanse, og det at vi utvikler egne produkter bidrar til at vi holder oss skjerpet. Vi må være innovative, og eksempelvis har konstruksjonsavdelingen utviklet et eget klemverktøy for antennemontering. Det er et eksempel på at vi har forståelse for produksjonsprosesser, noe også våre leieproduksjonskunder nyter godt av, konkluderer Sigurd Nilsen.

For mer informasjon besøk: www.normeka.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.265