23948sdkhjf

Verdensleder i føringen

Det var stor oppslutning fra journalister fra hele verden da Sandvik Coromant nylig inviterte til jubileumsmarkering. Over to dager fikk vi se og høre historien fra begynnelsen i Sandviken for 75 år siden til dagens globale konsern. Sandvik Coromant er verdens største produsent av skjærende verktøy. Selskapet, som er en del av Sandvik Machining Solutions, har over 8.300 ansatte og er representert i 150 land. I tillegg er Sandvik en betydelig produsent av metallpulver, som både inngår i fremstillingen av skjær samt metallpulver til additiv produksjon.

Historisk selskap

Björn Roodzant, Vice President, Marketing and Communication, innledet med å fortelle historien fra 1862 da Göran Fredrik Göransson etablerte Sandviken stålverk. Han var den første til å få suksess med Bessemer-metoden, noe som ga selskapet et konkurransefortrinn. Göransson etablerte to viktige verdier; alltid teknologisk utvikling og tett kontakt med kundene, verdier som selskapet lever etter den dag i dag. I 1942 starter historien til Sandvik Coromant da Wilhelm Haglund fikk ansvaret med å bygge opp produksjonen av sementerte karbidverktøy. Denne teknologien er fortsatt den mest anvendte for fremstilling av skjær. På 1950-tallet kom T-Max, indekserbare verktøyholdere og i neste tiår kom varmeresistente gammaoverflatebehandlete, indekserte skjær. På 1970-tallet utviklet Sandvik Coromant et omfattende servicetilbud for å lære kundene å få de beste resultatene med selskapets skjærende verktøy. I 1990 kom det modulerbare verktøyholderkonseptet Coromant Capto, sertifiser i henhold til ISO 26623. I 2008 overtar Sandvik Coromant Teeness og fortsetter utvikling og produksjon av dempede verktøy og holdere. I 2013 innfører man Inveio, en spesiell multiretning krystallinsk overflatebehandling som gir økt styrke. 2016 er året da Coro Plus kom på markedet. Dette er Sandvik Coromants svar på Industri 4.0, der komponenter en sammenkoplet for datafangst, optimalisering og reduserte kostnader. I år slapp det svenske konsernet CoroTurn Prime – en helt ny måte å dreie på der man kan jobbe i begge retninger og således spare mye prosesstid, fortale Björn Roodzant.

Innovativt driv

Så kom Klas Forsström, konsernsjef i Sandvik Coromant og fortalte om produksjonen i Gimo og om hvordan selskaper drives frem av innovasjon. - Ser man på de ulike innovasjonene vil man oppdage at Sandvik Coromant ikke ligger på latsiden, det utvikles nemlig over 2500 nye produkter hvert år og det finnes 520 patentfamilier med Sandvik Coromants navn. Vi har 23 Sandvik sentra i verden. 57 prosent av alle ordrer gjøres digitalt. Vi er svært opptatt av den tette kontakten med kunden, derfor har vi 30.000 fagfolk er på opplæring hvert år. Vi har 17.000 unike brukere på vårt online læresystem. Her i teknologisenteret i Sandviken har vi 12.000 besøkende hvert år, sa den stolte bedriftslederen.

Mer IT i produksjonen

Utviklingssjef Magnus Ekbäk snakket om behovet for å skape mer verdier for kundene og redusere kostnader for egen produksjon og produktene kundene kjøper. - Digitaliseringen gjør det mulig å redusere kostnader. Intelligente verktøy, som via sensorer og trådløs kommunikasjon, sender informasjon til datasystemene, gir oss helt nye muligheter til eksempelvis å oppdage feil, optimalisere prosesser og forebygge havari. Når vi kan automatisere datastrøm og produksjonsprosesser får vi raskere og billigere måter å jobbe på. Vi utvider teknologifeltet vårt og blir også en IT- og tjenesteleverandør, uttalte Ekbäk.

Additiv fremtid

Mikael Schuisky, leder for additiv produksjon, understreket at Sandvik Coromant, som har laget metallpulver i 20 år, har bestemt seg for å være en betydelig aktør på markedet. - Vi har satset på powder bed og binder jetting teknologi og har til sammen syv metallmaskiner i vår lab. Vi følger våre kunder fra pulver til produkt, og det gjør vi i tett samarbeid med forskning og utviklingsmiljøet her hos oss, sa Schuisky, og fortsatte: - Den additive teknologien åpner for muligheten til å gi komponenter optimalt konstruksjon og design, noe som i sin tur leder til minst 60 prosent materialreduksjon, og i mange tilfeller også sterkere og lettere produkter. Additiv produksjon er helt digital, så det føyer seg naturlig inn i vår satsing på IT og Industri 4.0.

Coro Plus – digital plattform

Det ble en naturlig overgang til å presentere Coro Plus plattformen, som er Sandvik Coromants egen satsing på Industri 4.0 og digitalisering av produksjonen. - Våre Silent Tools kan utrustes med sensorer og trådløs kommunikasjon som sammen kan gi oss verdifull informasjon underveis i produksjonsprosessen, eksempelvis sanntid overvåking og mulighet til automatisk korrigering underveis i en maskin eller full oversikt over alt som skjer i en hel fabrikk. Vårt system er basert på en åpen plattform som kan kommunisere med alt og alle, fortalte Vahid Kalhori, leder for digital maskinering og FoU.

CoroTurn Prime

Siste post på foredragsiden var presentasjonen av Sandvik Coromants CoroTurn Prime, en helt ny dreiemetode. - Vi har mange studier som viser at man ved bruk av våre spesialverktøy og Prime dreiing får en kraftig reduksjon av verktøyslitasje samt en betydelig raskere prosess. I et eksempel utførte vi en dreieoperasjon som med vanlig metode og verktøy tok 63 sekunder. Med Prime-metode og verktøy ble prosesstiden 40 sekunder, altså 23 sekunder raskere. Et annet eksempel viser at verktøyslitasjen er redusert og i en vanlig dreieoperasjon holdt verktøyet i 18 minutter mens vårt nye Prime B-type-verktøy holdt i 100 minutter, forklare Mia Pålsson entusiastisk. Hun leder avdelingen for dreieverktøy. Dermed bar det ut i teknologisenterets produksjonshall som for anledningen også hadde en historisk utstilling, deriblant en stor komponent fra et norsk firma utstilt. Dagen etter ble det omvisning på fabrikken i Gimo. Det var mange av de tilreisende journalistene som lot seg imponere. For dem av oss som hadde besøkt Sandvik Coromant før ble det interessant å se hvordan dette globale konsernet stadig leder markedet.

For mer informasjon besøk: www.sandvik.com

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079