23948sdkhjf

Trumpf satser på digital produksjon

Intech er Trumpfs egen husmesse som holdes ved hovedkvarteret i Ditzingen like utenfor Stuttgart. Årets messe samlet tusenvis av kunder og samarbeidspartnere og blant dem, en gruppe norske kunder som fikk se 50 maskinmodeller, noen av dem innen additiv produksjon.

Når det inviteres til husmesse hos Trumpf foregår det mange ulike aktiviteter samtidig. Kundene skal få ta og se på maskiner og utstyr som blir demonstrert i en egen demohall. I tillegg er det seminar og fabrikkomvisninger, kunde og forhandlermøter. Alt foregår mens det er full produksjon i fabrikkhallene!

Digitale ambisjoner

Trumpf har store ambisjoner innen digital produksjon og utnyttelsen av tingenes internett, der alt er koplet sammen i et felles nettverk. Tidligere i år mottok Trumpf en spesiell pris: Daimler Supplier Award i partnerskapskategorien for suksessfull Industri 4.0-implementering i produksjonen av Mercedes Benz E-klasse. - Vi er veldig glade for å motta denne prisen, sier Peter Leibinger, styreleder i Trumpf GmbH + Co. KG og leder av Laser Technology/Electronics divisjonen. På den interne messen vil han understreke betydningen av fotonikk og lasere for digital transformasjon: - Fotonikk åpner døren for digitalisering. Når vi ser på morgendagens fabrikker, ser vi nye kamerasystemer basert på lysteknologier. Samarbeid med ens omgivelser vil bli en nøkkelkompetanse i tingenes internett. For eksempel kan roboter bevege seg fritt og trygt i hele fabrikken så snart de har øyne, samt intelligente algoritmer som lar dem tolke sitt miljø. Gjennom Trumpf sitt eget system TruConnect koples maskiner, verktøy og prosesser sammen digitalt. Her står mennesket i sentrum, som med digitale verktøy får full kontroll over produksjonsprosesser og hendelser. Smart fabrikk og/eller Industri 4.0 kan man godt kalle det, men uansett, resultatet av å få tilgang til svært mye data skal være at man kan forenkle produksjonen og vinne 20 til 30 prosent i produktivitet. Et eksempel kan være knekkeverktøy med integrert databrikke som gir operatøren viktig informasjon underveis i knekkeprosessen. Dette vil lede til økt kontroll og kvalitet samt redusert produksjonstid og færre feil.

Fokus på additiv produksjon

Det er ikke overraskende at verdens største tynnplatemaskinprodusent – tyske Trumpf GmbH – vil være synlig på markedet innen additiv produksjon. Helt siden slutten av 1990-tallet har Trumpf ledet laserteknologien, og var frem til et par år siden størst i verden på laserkilder. Etter at man solgte ut medisinsk laser er fremdeles Trumpf nest størst totalt sett og størst innen industrielle laserkilder. Satsingen på additiv produksjon har nå blitt en naturlig del av maskinspekteret til Trumpf, og samarbeidet med italienske Sisma S.p.A.

går tydeligvis godt, for i høst ble det åpnet en ny fabrikk i Italia som skal produsere additive maskiner. Trumpf har både maskiner for LMF (Laser Metal Fusion), som fungerer med påføring av metallpulver på en byggeplate (Powder bed) der laserkilden smelter pulveret i lag på lag, samt LMD (Laser Metal Deposition) som virker med metallpulver som strømmer ned på overflaten, i det samme hode med laserstrålen, der man legger på materiale som samtidig smeltes ved hjelp av laserstrålen. Sistnevnte kan man godt kalle for en type cladding – pålagssveis med laser. Trumpf har maskiner innen LMD som, i tillegg til additiv metode, også kan laserskjære i 2D og 3D, samt lasersveise.

Flere nyheter

Selv om det er mye snakk om digital og additiv produksjon er det først og fremst tynnplatebearbeidende maskiner Trumpf er mest kjent for. Det kommer stadig nyheter og eksempelvis den nye laserdysen til 8kW laserskjæremaskinen fikk oppmerksomhet med sin fordoblete hastighet og reduserte gassforbruk. TruMatic 1000 fiber er en lasermaskin som stanser hull, bøyer flenser og lager gjenger. Det er, i følge Trumpf, verdens mest kompakte stanselasermaskin. TruMatic 1000-fiberen er tilgjengelig som en komplett løsning, men kan også gradvis oppgraderes til en stanselasermaskin, med utgangspunkt i TruPunch 1000-inngangs-stansemaskinen. Trumpf TruLaser Center 7030 er i følge Trumpf verdens første helautomatiske 2D laserskjæresenter med automatisk innlasting av plater og plukking/sortering av deler inne i lasermaskinen. Den høye automasjonsgraden skal gi mer enn 50 prosent redusert produksjonstid og 30 prosent reduserte kostnader!

Egen bank

Daimler har Mercedes-Benz-Bank mens VW har Volkswagen Bank. Dette har Trumpf som modell og setter opp en pengene hus for sine kunder og ansatte. I 2016 ble Trumpf kåret til den mest populære arbeidsgiveren i Tyskland blant store maskinprodusenter. Fabrikklokalene og administrasjonsbyggene er elegant utformet med moderne arkitektur og kreativ bruk av tynnplateteknologi. - De som besøker Trumpf for første gang blir alltid veldig positivt overrasket. At maskinene er i verdensklasse er i tillegg gode grunner til å satse på Trumpf, understreker Pål Nesbø i Pantronic AS som representerer Trumpf i Norge.

For mer informasjon besøk: www.pantronic.no eller www.trumpf.com

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094