23948sdkhjf

Større maskiner med «all inclusive»

WFL ligger ikke på latsiden. Den Østerrikske maskinprodusenten, som er kjent som sine store dreie/fresemaskiner, tar steget ytterligere ut i større størrelse, og det med enda mer spekket teknologi.

Under WFL Technology Meeting 2017 var det på nytt «fullt hus og stormende jubel». Selskapet, som er kjent for høy kvalitet, presisjon og som relativt kostbare maskiner, har en del norske kunder som alle lager komplekse komponenter for krevende industrier. Blant de besøkende var det også norske kunder som har store WFL-maskiner i hus. Dette til tross, de ble imponert over WFL’s nye flaggskip – M200 Millturn.

Kraftpakke

Under slagordet «Size does matter» viser WFL med sin nye 5-akse stormaskin at de ønsker å ligge foran rent teknologisk, for dette er noen av spesifikasjonene til M200:

Bearbeidingslengde er foreløpig på 14 meter, største diameter to meter, største vekt på emnet er 60 tonn og «krevende» materialer bearbeides med 80 kW kraft med et dreiemoment på 1800 Nm (S1). Maskinen leveres med kjededrevet verktøymagasin for 100 verktøy, men kan utvides til 200 verktøy med opp til 1 m meter lengde i opp til 40 kg tyngde. Automatisert verktøyveksling for verktøy opp til tre meter lengde kan også leveres. En ny C-formet brille for M200 ble også presentert i tillegg til en brille for kamaksler.

Kvalitet på menyen

Under omvisningen fikk vi se hvordan WFL har integrert måling i maskin, mer enn kun «kontakt»-måling, også ruhetsmåling gjennom samarbeidet med Bloom måleutstyr. Her foretas skanning, ultralydprobing og veggtykkelsesmåling helt automatisk. Dette er utstyr som kan utrustes i alle maskinmodeller.

Verdens største overheng

WFL har et tett samarbeid med selskapet Sandvik Teeness som eies av Sandvik Coromant. Merkevaren heter Silent Tools og produktene blir til i Trondheim. WFL demonstrerte lange verktøy i flere av de maskinene som kjørte live. Ikke lite stolte var de tre representantene fra Teeness da de kunne presentere verdens største overheng i WFL’s M120/3000 Millturn. Verktøyet har 18,3 ganger diameter og er beregnet for grovdreiing. I tillegg til det imponerende overhenget fikk Sandvik vist smarte verktøy med innebygde sensorer for komplett overvåking og kontroll av dreieprosessen mens verktøyet er i bruk. Programvaren gir et utall muligheter til å styre prosesser, sjekke vibrasjoner, korrigere, logge og hente ut skjæredata både underveis og i etterkant av en prosess.

Flere nyheter

Millturn M100 kommer nå med 10 og 12 meter senterdistanse. Flere av maskinmodellene kommer med mulighet for utvidet kjededrevet verktøymagasin.

Det ble vist flere nye versjoner av maskinmodellene i Millturn-serien: M65, M40, M30 og M35, samt dreiesenter med B-akse. M30 er en nedskalert utgave av M35, men noe rimeligere for å møte nye kundegrupper.

LED-belysning blir standard på WFL-maskinene, dette for bedret arbeidsforhold. En tendens er også at maskinprodusenten utstyrer maskinene med større vinduer for bedre oversikt over produksjonen.

WFL viste en egen verktøyserie spesielt utviklet for bearbeiding av gir og tannhjul. Dette i tett samarbeid med Sandvik Coromant.

WFL går additivt

På en Millturn M80 ble det demonstrert additiv produksjon av den typen vi gjerne kaller cladding, men WFL går lengre, de benytter det separate laser/pulverhodet også for laserherding, lasersveising og lasermerking.

I skrivende stund er det ikke alle maskinmodeller som kan benytte seg av det additive hodet grunnet byggemål, men vi skal ikke se bort fra at WFL kommer med mer kompakte versjoner av denne teknologien.

Kraftig vekst

WFL melder at de i år regner med en vekst på 10 prosent sammenliknet med 2016. Det er en markant økende etterspørsel etter større maskiner. Både markedene i Europa og Kina er pådrivere i denne trenden. Hvorfor nettopp WFL opplever dette begrunnes med innovative nyheter og anerkjent høy kvalitet.

Etter en dag på åpent hus er det ganske tydelig at WFL mener alvor. Maskinmodellene kan du nå få i en rekke størrelser med ulik kompleksitet, og ved behov, med «all inclusive». Likevel er det interessant at man velger å gå for en «rimeligere» maskin gjennom modellen M30. Kanskje vi vil oppleve ytterligere utvidelse av modellutvalget i denne retningen?

Norsk representant for WFL er Norma Tekniske Kompani AS som eies av P.A. Bachke AS.

For mer informasjon besøk: www.norma.no eller www.wfl.at

Minifakta:

WFL er et Østerriksk maskinbyggerfirma med rundt 400 ansatte. Selskapet eksporterer 95 prosent av alle maskiner og disponerer 17.500 kvm produksjonsareal i byen Linz. Selskapets historie går tilbake til 1948 da Voest-Alpine etablerte eget maskinfirma for sitt stålverk.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109