23948sdkhjf

Lær additiv produksjon hos Renishaw

Additiv produksjon i metall er en krevende teknologi å hanskes med hvis man ikke har noe særlig erfaring med denne produksjonsteknikken. Dette vil EGE-gruppen gjøre noe med og inviterer derfor norske bedrifter til England for å lære prosessene av en av pionerne i bransjen – Renishaw.

Renishaw er mest kjent i Norge for sin måleteknologi, og er selskapet som allerede på 1970-tallet fant opp og var først på markedet med brytende måleprober til bearbeidingsmaskiner. EGE-gruppen, som forhandler Renishaw, har den senere tid jobbet med å få norsk industri på sporet av additiv produksjon. Vegard Hansen ble i 2016 ansatt for å fokusere på måleprober, verktøyoppmålere (med tilhørende programvare til CNC-maskin), diagnoseverktøy som Ballbar og Laser, CMM, enkodere etc, og additiv produksjon, og Maskinregisteret ble med ham til Renishaw i England og Wales for å se hva man ønsker å tilby norske industribedrifter innen sistnevnte.

Ligger foran

I Miskin, like ved Cardiff i Wales, har Renishaw etablert et forsknings- og utviklingssenter for additiv produksjon og helsetjenester. Renishaw har posisjonert seg innen dette feltet og har et tett samarbeid med britiske helsemyndigheter. Resultatet er at man har fått godkjent arbeidsmetoder og fått på plass sertifiseringer som gjør at den britiske maskinprodusenten ligger et stykke foran konkurrentene på dette fagområdet.

Det har man tatt konsekvensen av og har laget en komplett operasjonssal for opplæring innen kirurgi og klinisk rent rom operasjoner. I tillegg finnes produksjonsfasiliteter og konferanserom for generell opplæring.

Vi får se produksjon av Renishaws additive produksjonsmaskiner og et eget produksjonsområde der man driver produksjon for kunder.

- Her ser du et eksempel på hva man kan printe ut for pasienter som trenger å bygge opp igjen skader eksempelvis på kraniet, forklarer Ed Littlewood, markedssjef for medisinsk sektor hos Renishaw.

Skreddersydd for norske bedrifter

Turen går videre til Stoke on Trent i England. Her får Maskinregisteret omvisning ved Renishaw`s Additive Manufacturing Solution Center, som gir kunder fra hele verden tilgang til Renishaws spesialkompetanse innen additiv produksjon.

- Her kan du som kunde få hjelp til alt fra design for additiv produksjon, optimalisering av eksisterende produkter som ønskes produsert additivt til produksjon og opplæring i alle kunnskapsområder du som kunde eller som leverandør til andre trenger, forklarer Vegard Hansen.

På Solution Center kan kunden få eget kontor og eget rom med additiv maskin, samt alt tilhørende nødvendig utstyr som CNC-maskiner, CMM, etterbehandling etc, som kunden enten kan bruke selv eller få hjelp fra designingeniør og maskinoperatør. Rommene kan selvsagt benyttes i all konfidensialitet.

- Dette er et unikt tilbud, og skreddersydd for norske kunder som vil begynne med additiv produksjon. Kunden velger selv hvilket faglig nivå Renishaw skal bistå på, og mens noen trenger hjelp fra a til å, kan det tenkes at andre kun vil testprodusere komponenter for senere å kjøpe maskin og produsere selv i egen bedrift. Uansett så får man tilgang til all den kompetanse, maskiner og utstyr som trengs, uttaler Hansen, og legger til:

- Vi har fått god respons ute hos kunder og forventer at dette tilbudet blir benyttet når kundene får se hvilke fordeler det er å få tilgang til denne kompetansen og teknologien. Markedet er i ferd med å åpne seg og vi har flere konkrete henvendelser som vi håper skal lede til maskinsalg i tiden fremover. Nøl ikke med å ta kontakt, vi planlegger i disse dager besøk hos Renishaw i UK, inviterer Vegard Hansen.

For mer informasjon besøk: www.ege.no eller www.renishaw.com

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062