23948sdkhjf

Nye gassflasker ga bedre HMS og stor tidsbesparelse

Som en av de første norske verkstedbedriftene har Fiskerstrand Verft AS tatt i bruk nye gassflasker fra AGA Gass. Genie, som flaskene heter, gir både bedre HMS samt sparer bedriften for mye tid.

Fiskerstrand er et kombinasjonsverft med høy kompetanse innen skipsbygging, vedlikehold, reparasjon og ombygging. Bedriften investerer i kunnskap, nye arbeidsmetoder og anlegg i et marked der stor oppmerksomhet er rettet mot miljøvennlige løsninger.

På verftet, og om bord i skipene, utføres det naturligvis mye sveisearbeid og det medfører behov for å frakte sveisegass til stedet sveisingen foregår. Tidligere benyttet man gassflasker av stål som veier 90 kilo til dette arbeidet. Nå er de gamle stålflaskene byttet ut med nye flasker i komposittmateriale og vekten er redusert til under det halve.

Lett flaske enkel i bruk

- 90-kilo stålflasker er på 50 liter gass og har 200 bar trykk med totalt 11.000 liter gass. AGA Genie komposittflasker er på 20 liter, og med 300 bar trykk får du 6800 liter gass. De veier under 40 kilo, forklarer Jørn Thonstad, regionsalgssjef fra AGA AS, og fortsetter:

- Flaskene er i tillegg utstyrt med display med lyd som varsler når det er 25 prosent av gassen igjen i flasken. Man kan også stille inn displayet på antall liter forbruk per time slik at displayet viser hvor mye sveisetid man har igjen. Dette gjør det enkelt å planlegge jobber.

HMS og tid viktigste årsaker

- Med stålflaskene brukte vi mye tid på å hente flasker. Siden de er så tunge måtte vi bruke traller, kran og gaffeltruck, noe som kunne forsinke eller stanse opp arbeidet. Nå, med de nye Genie-flaskene, kan to mann bære med seg flaskene. Det sparer tid og gir bedre HMS, noe som er helt avgjørende for oss, sier Ove J Strandman, senior innkjøper hos Fiskerstrand Verft AS.

Verftet er det første som har omfavnet Genie-flaskene og bedriften har sågar bygget et eget lager for dem for å ha god logistikk på verftet. Tidligere ble gassflaskene oppbevart i containere.

- Nå har vi god oversikt og god sikkerhet. Alle flaskene har en ID-brikke eller strekkode så vi vet hvor mange flasker vi har og hvor mange som brukes. Fra AGA får vi jevnlig en oversiktlig rapport om forbruket, uttaler Strandman.

Økt sikkerhet

Komposittflaskene gir ifølge industrivernleder på verftet, Tor Erling Johansen, også økt sikkerhet:

- Flaskene er lette å ta med seg, og hvis det oppstår en brann kan vi lett bære disse flaskene med oss ut i sikkerhet, det er ikke så lett med en 90-kilos flaske. Et annet moment er at ved en brann så vil komposittflaskene lekke ut gassen og man får en mindre farlig situasjon enn når stålflaskene eksploderer.

- Vi er stolte av å ha Fiskerstrand Verft som vår kunde, de er på mange måter en foregangsbedrift, noe som bør inspirere andre verkstedbedrifter, konkluderer Jørn Thonstad fra AGA.

For mer informasjon besøk: www.fiskerstrand.no og www.aga.no

Fakta om Fiskerstrand Verft:

Fiskerstrand Verft AS er et tradisjonsrikt skipsverft, etablert som Fiskerstrand Slip & Motorverksted i 1909. Bedriften er en sterk hjørnesteinsbedrift i lokalsamfunnet i Sula kommune. Regionen har en unik maritim kompetanse, både i form av faglært arbeidskraft og teknologi. Fiskerstrand Verft har kompetansen innen miljøteknologi som

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.235