23948sdkhjf

Store muligheter med mobilt måleutstyr

Hos Mekanisk Service i Halden benytter de den nyeste mobile FARO-måleteknologien fra Øberg Verktøy. Dette åpner for helt nye bruksmuligheter både i produksjonen og ute i felt.

Alt er rigget klart når Maskinregisteret besøker Mekanisk Service Halden AS. Ved forrige besøk viste de frem hvordan bedriften jobber systematisk med digitale verktøy både til programmering og styring av CNC-maskinene. Denne gang er det fortsatt digitalt tema, nemlig avansert måling.

Mekanisk Service Halden leverer en rekke tjenester innen CNC-maskinering, avansert vedlikehold (som tilstandskontroll, vibrasjonsanalyse, laseroppretting og balansering), sveising og konstruksjon.

Store komponenter

- Med det nye mobile målesystemet fra FARO utvider vi forretningsområdet vårt, og det hele begynte med at vi fikk en forespørsel om vi kunne maskinere en stor komponent (40 tonn) som kunden i Nord-Norge hadde sveist opp. Komponenten var så stor at den ble fraktet til oss i Halden og tilbake med spesialtransport, forteller Chris-Anton Eriksen, organisasjonsutvikler hos Mekanisk Service Halden AS, og fortsetter:

- Vi fikk hjelp av et svensk firma som hadde FARO-målesystem til å måle opp komponenten. Etter hvert fant vi ut at vi like gjerne kunne utføre dette arbeidet selv. Vi hadde FARO målearm fra før, så vi kontaktet forhandleren, Øberg Verktøy AS i Skien for å få på plass nytt måleutstyr.

Gikk for fullt system

Etter noen drøftinger ble Mekanisk Service Halden overbevist om at et komplett mobilt målesystem, FARO Vantage lasermåler, var den beste løsningen og det ble hentet inn bistand til opplæring fra FARO i Nederland.

- Siden dette systemet er såpass avansert trengte vi skikkelig opplæring og fikk faktisk hjelp fra NAV til bedriftsintern opplæring. Dette har bidratt til at vi i dag har utvidet vårt forretningsområde og på den måten styrker bedriftens posisjon i markedet, mener Eriksen.

Nøyaktig og fleksibelt

I tillegg til å måle alt av komponenter i og ute av maskin, før, underveis og etter maskinering eller sveising, kan også store rom måles, opp til 80 meter avstand fra måleapparatet, i alle retninger, med en nøyaktighet på 0,022mm.

- Vi har eksempelvis målt opp et rom for en kunde som skulle montere en avansert maskin i verkstedet sitt. Da bruke vi FARO-systemet til å finne nøyaktige punkter, ut fra digitale tegninger, og kunne slå merker i gulvet der hver enkelt bolt skulle festes. Nøyaktigheten er så ekstrem at vi kan regne ut nøyaktig hvor mange millimeter hvert punkt skal kimses før maskinen settes på plass. Målesystemet kan også overvåke setningsskader, forteller Kjell Graasten entusiastisk. Han er prosjektleder hos Mekanisk Service Halden og ihuga målemann.

- Du vet, vi jobber med alt fra bittesmå til enorme komponenter. Med dette måleutstyret kan vi praktisk talt måle alt. Ikke bare er nøyaktigheten seriøst høy, men også fleksibiliteten til systemet. Bare se nå, sier Graasten og setter en liten reflektor på gulvet. Lasermåleren fanger umiddelbart opp reflektoren og måledata vises på PC-skjermen.

- Se nå, sier han, og tramper i betonggulvet. – Nå ble det utslag! Den måler faktisk vibrasjonene fra foten min på industrigulvet.

Egen app

Nå er Graasten varm i trøya og trekker frem smarttelefonen sin og kopler på målearmen til telefonens app.

- Se nå, her skanner jeg en komponent og du ser resultatet med en gang på telefonen. Jeg får et 3D-bilde som jeg videre kan jobbe med i programvaren fra FARO. Denne kommuniserer med vårt CAD/CAM-system, så vi kan legge inn alle måledata i 3D-modellene, forklarer Graasten.

Første i Norge

- Vi er stolte av å være leverandør til en så spennende bedrift, uttaler Rune Ringsevjen hos Øberg Verktøy AS.

- Dette er det første I sitt slag i Norge og er faktisk det største FARO-systemet vi har levert. Måling blir viktigere og viktigere og måleteknologien mer avansert. Dette systemet viser også hvor fleksibelt utstyret kan være, men man må huske på at bruken av denne teknologien krever høy kompetanse, så Mekanisk Service Halden har faktisk noe av den høyeste kompetansen på dette feltet, kommenterer Tom-Inge Kjensli hos Øberg Verktøy.

- Høy kompetanse og avansert måleteknologi har gitt oss en ny dimensjon, for vi kan nå leie oss ut til bedrifter som behøver hjelp til verifikasjon og dokumentasjon, det er bare å ta kontakt inviterer Chris-Anton Eriksen.

For mer informasjon besøk: www.mekservice.no og www.obergverktoy.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078