23948sdkhjf

Vil være størst på rimelige kvalitetsmaskiner

Med sine 100.000 kvadratmeter store fabrikkområde og en årlig produksjon på 10-14.000 maskiner dominerer Haas Automation det «rimelige» segmentet innen avanserte CNC-sponfraskillende maskiner. Målet er å bli verdens største!

For ti år siden besøkte undertegnede Haas Automation og da hadde man ønsket man å oppnå bedre maskinkvalitet og økt servicegrad.

Årlig omsetning har i mellomtiden passert en milliard dollar og man tar høyde for å bli verdens ledende leverandør av «rimelige» avanserte CNC-maskiner.

Også for ti år siden besøkte Jostein Aass, hos den norske Haas-forhandleren HMS Maskin AS, Haas-fabrikken i Oxnard, nord for Los Angeles i California. Den gang var han på teknisk opplæring. Nå er han en av nærmere hundre forhandlerrepresentanter fra Europa som møter fabrikkledelsen og får oppdatering på tingenes tilstand. Undertegnede er eneste journalist som deltar «bak kulissene».

På biltur i fabrikken

Den største åpenbare forskjellen fra forrige besøk i 2007 og dagens var at omvisningen nå foregikk med såkalte «golfbiler» for å lette logistikken med alle de tilreisende forhandlerne fra hele verden.

Det neste som slår en er at i den delen av fabrikken som produserer maskinkomponenter er det nesten ikke mennesker. Enda mer automasjon enn for ti år siden, da undertegnede ble imponert over den høye automasjonsgraden sammenliknet med mange europeiske maskinprodusenter. Utstrakt bruk at roboter, palettsystemer og automater preger Haas-fabrikken. Maskinene er modulbasert og komponentpakker som eksempelvis komplette rørsystem står klare til montering.

Et eget fabrikkutviklerteam jobber kontinuerlig med å optimalisere produksjonsflyten og alt av forbedringsarbeid som det finnes navn på benyttes flittig. De enorme utendørsarealene benyttes til mellomlagring av støpegods og til enkel montering. En del montering foregår også ute under tak. Det californiske klimaet utgjør en fordel for denne aktiviteten. Naturligvis foregår montering av kritiske komponenter og testing i egne fabrikkhaller. Hver Haas-maskin gjennomgår 300 kontrollpunkter og testkjøres med komponenter før maskinene plastpakkes og kjøres ut i hopetall hver dag. Mellom 10.000 og 14.000 maskiner produseres årlig. På nyåret 2018 passerer Haas 200.000 produserte maskiner siden første maskin sto ferdig i 1988.

Store ambisjoner

Adm. direktør for Haas Automation Inc, Robert Murray, forteller om tingenes tilstand til de europeiske forhandlerne under den påfølgende middagen etter fabrikkbesøket.

- Vi har kommet langt siden Gene Haas startet selskapet i 1983 og året etter kom på markedet med den første, helt automatiske, programmerbare spennindekser. I dag har vi over en milliard dollar i årlig omsetning og er av verdens ledende CNC-maskinprodusenter. Vårt mål er å være verdens største produsent av rimelige avanserte CNC-maskiner, og innen 2020 vil vi være størst innen små og medium store vertikalfreser. Vår modell VF2-SS skal bli verdens mest solgte vertikale «småmaskin», understreker Murray.

Lærer av motorsport

I 2003 gikk Haas inn i motorsportens verden med sin deltakelse i amerikanske Nascar.

- Til å begynne med var vi skikkelig dårlige, blant de siste hver gang. Syv år senere vant vi Nascar for første gang, i 2014 for andre gang. Motorsporten har lært oss mye om prosesser, kvalitet, timing og teamarbeid. Da vi i fjor gikk inn i Formel 1 trodde mange at vi hadde mistet grepet, men allerede i år tar vi poeng og ligger på en åttende plass, foran McLaren-teamet (i skrivende stund, red. anm.). Med Formel 1-satsingen forventer vi at Haas CNC-produkter blir kjent verden over, konkluderer Robert Murray.

Støtter utdanning

Haas har gjennom en årrekke støtet skoler og utdanningssektoren i mange land, også i Norge. Gjennom sine tekniske treningssentra (Haas Technical Education Centres) får yrkesskoleelever lære seg industriell CNC-bearbeiding og på den måten forberede seg på å jobbe med avanserte maskiner slik som i industrien. 3000 skoler verden over deltar og årlig får 70.000 elever introduksjon til Haas CNC-maskiner gjennom dette prosjektet.

Godt likt i Norge

Jostein Aass husker fremdeles hvor godt han ble tatt imot av Haas-folkene for ti år siden:

- Vi som var på kurs for første gang opplevde å bli inkludert og tatt på alvor. Jeg husker at jeg ble imponert over hvor helhetlig Haas fremstår, fra konstruksjon av avanserte maskiner, automatisert produksjon, omfattende maskintesting før utsendelse og et fantastisk servicesystem. I dag er dette raffinert og vi som selger maskiner og utfører service i Norge får meget gode tilbakemeldinger fra kundene. Ofte kjøper eksisterende kunder Haas igjen da de mener det er kostnadseffektive maskiner.

På hvilken måte da?

- Haas har mange ulike maskinmodeller som passer det norske markedet og maskinene er både enkle å betjene samt lette å vedlikeholde. Reservedeler leveres fra sentrallageret i Europa, som ligger i Belgia, og her har Haas reservedeler verd 18 millioner dollar på lager. Kombinasjonen kvalitet og pris er tiltalende for dem som ikke må ha ekstreme toleranser og fler enn fem akser, understreker Aass.

For mer informasjon besøk: www.hmsmaskin.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.219