23948sdkhjf

FRONIUS MED INDUSTRI 4.0

Det østerrikske industriselskapet Fronius er på offensiven innen sveising. Digitalisering innen sveiseopplæringen er et av områdene som får stor oppmerksomhet. Nå kan du lære deg sveising blant annet gjennom bruk av virtuell virkelighet eller såkalt VR.

Vi lever i en tid der dataprogrammer, dataspill, virtuelle verdener og simulering er en vanlig del av unges liv. Dette har Fronius tatt på alvor og har et moderne opplæringstilbud som skal trekke ungdom til sveisefaget.

Maskinregisteret besøker Fronius Norge AS i Hokksund. Her møter vi daglig leder Mathew Taplin som entusiastisk forteller om hvor i sveiselandskapet Fronius ligger, på toppen skal vi ta ham på ordet.

Fokus på rekruttering

Taplin tar oss med til demohallen og her finner vi, i tillegg til mye Fronius sveiseutstyr, Helena Jónsdóttir Steinsen. Hun er applikasjonsteknikker og jobber i tillegg med opplæring.

- Vi jobber nå med meget avansert simuleringsverktøy som kan hjelpe både meget erfarne sveisere, eller nybegynnere, med å lære alle nivåer av sveising. En som ønsker seg fagbrev i sveising kan begynne med vårt lettfattelige sveisesimuleringssystem på veien til fagbrevet, sier Jónsdóttir Steinsen.

Fronius sveisesimulator benyttes blant andre av Opplæringskontoret i Verdal som låner ut sveisesimulatoren til skoler og opplæringsbedrifter.

Lekende lett

Undertegnede får prøve hvordan simuleringssystemet virker. Med 3D-sveisebriller med sensor og simulator sveisepistolen, som for øvrig er helt identiske med vanlig utstyr, skal jeg prøve å lage en rett, jevn sveisefuge på et emne i jigen. Jigen har utskiftbare sensorer for ulik type sveising. I brillevinduet får jeg opp et virtuelt bilde av det jeg skal sveise på, her kan man velge mellom en rekke ulike parameter, og når jeg trykker på pistolen begynner jeg sveisingen. Bevegelsen er ikke så god for min del, men på brilleskjermen får jeg hjelpelinje med farge som viser om jeg er på riktig sted og med riktig fart og retning. Når jeg har gjort meg ferdig kan jeg få ut resultatet på en dataskjerm, eller skrives ut, og en poengsum forteller om jeg har bestått prøven. Jeg forsøker et par ganger til og gjør store fremskritt. Her gjelder det å være stødig på hånden, men dette er jo en lekende lett måte å lære seg sveising på!

Bærekraftig metode

Den lille simulatorøvelsen er veldig nær opp til virkelig sveising. Man kan sågar legge på sveiselyd for mest mulig autentisk opplevelse.

- Vi bruker ingen gasser eller sveisetråder, så miljøregnskapet til denne opplæringsmetoden er veldig bærekraftig. Simulatoren åpner for simulering av alle typer sveising og er således meget fleksibel i bruk. Siden hele systemet er digitalt gir det muligheter for god dokumentasjon av ferdigheter og analyse av resultater. Man kan også simulere automatisert og robotisert sveising, forteller Jónsdóttir Steinsen.

For mer informasjon besøk: www.fronius.no

Fakta:

I 1945 etablerer Günter Fronius firmaet i Pettenbach, Østerrike, og starter produksjon av batteriladeapparater og sveisetransformatorer. I over 60 år har navnet Fronius stått for intensivt forskningsarbeid og stadig leting etter nye, innovative løsninger. Selskapet gjør alt for å få perfekt effektivitet i hvert produkt, og har hele veien blitt hedret med nasjonale og internasjonale priser. I dag er det tre hovedområder selskapet satser på: sveising, batterilading og solenergi.

Av 3800 ansatte jobber hele 500 innen forskning og utvikling. Fronius har egne lokasjoner 28 steder i verden og er representert i ytterligere 60 land.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078