23948sdkhjf

Effektiv produksjon er oppskriften

Alt som produseres av himlinger er prosjektbasert og kundetilpasset i hvert prosjekt. Noe av suksessen til denne mer enn 40 år gamle bedriften er høy kompetanse, både innen kjerneområdet og innen produksjonsteknikk. Her automatiseres alt der det er mulig.

Meta AS er en produksjonsbedrift som ligger i Ålen i Sør-Trøndelag en halvtimes biltur nord for Røros, eller et par timer sør-øst for Trondheim.

Meta`s forretningsområde er en miljøriktig himling med integrert kjøling og ventilasjon, lett rengjørbar, fiberfri og i tett utførelse som forhindrer at støv faller ned i oppholdssonen. Akustikken reguleres med forskjellige perforeringsgrader- og mønster. Markedet er næringsbygg, offentlige institusjoner, skip- og offshore. Cirka 20 prosent av produksjonsvolumet går til eksport. Bedriften er godkjent lærebedrift for CNC og tynnplate og satser alltid på å ha lærlinger i produksjonen. Med en stab på cirka 40 omsetter bedriften for rundt 60 millioner kroner årlig.

Totalkonsept

Meta leverer en totalløsning bestående av en tett metallhimling med kjøletak og integrert ventilasjon - tilluftsenheter og fratrekksventiler i akkurat samme utførelse som resten av himlingen.

Kjøletak består av innlagt kjølerør lagt i anslutningsvugge som berører metallhimlingen. Denne type kjøletak gir et særdeles godt innemiljø – trekkfritt og lydløst. Kjøletak er såkalt passiv kjøling og den beste forutsetning for et behagelig inneklima. Integrert ventilasjon – altså at himlingselementet er utført som ventilfront – enten med vribare dyser eller et rotasjonsmønster blir utstanset direkte i himlingsplata.

Meta behersker med andre ord mange ulike fagfelt som hver seg krever spesialkompetanse også innen produksjonsfeltet.

Moderne produksjon

Hos Meta finner man moderne produksjonsutstyr som blant annet helautomatisk perforerings- og stanselinje, Nordens største automatiske platebøyesenter for kassetter opptil 1500 x 2560 mm, helautomatisk kantknekkerobot og to datastyre stanseautomater. Meta har eget lakkanlegg for bredde opptil 1,5 m. De har også et automatisk panelknekkesenter.

- Vi hadde et RAS knekkesenter fra 1996 som var slitt ut i 2016. Da falt valget på en nytt automatisk panelknekkesenter som hos oss knekker over og under i platetykkelse 0,55 til 2 mm. Automatisk maskin er himmelvid forskjell til manuell og semiautomatisk. Det er forutsetningen for å ha konkurransekraft i Norge, mener Asgeir Ramsfjell, teknisk leder hos Meta AS.

Hvorfor satser dere på denne typen maskin?

- For det første har vi god erfaring med maskinmerket, dessuten får vi solid oppfølging av maskinleverandøren. Jeg kan eksempelvis nevne at vi var i gang med å produsere samme dag som maskinen ble installert, svarer Ramsfjell, og legger til:

- At maskinkvaliteten er topp er ikke nok, i tillegg må man ha god brukervennlighet ikke minst med tanke på programvare. Her har RAS sitt eget system som heter Bendex. Kort fortalt kan vi gjøre alt vi har behov for; konstruere, simulere og programmere produksjon i det samme systemet. Når vi sender en jobb til maskinen velger den rett verktøy og igangsetter automatisk knekking. Har vi veldig komplekse geometrier må vi kanskje inn og korrigere.

Fokus på utvikling

Produktutviklingen pågår kontinuerlig og det legges stor vekt på råd og ønsker fra markedet. Den siste tids utvikling går mot storkassetter og flåteløsninger som passer godt for Meta’s produksjonsutstyr.

- Vi ser på oss selv som innovative, ikke bare innen produktområdet himlinger og tilhørende teknologi. I tillegg utvikler vi egne produksjonsløsninger ved behov. Eksempelvis har vi laget en egen rollformingslinje for standardprodukter som skal til skip. Vi har laget et eget merkesystem for å skape best mulig logistikk på byggeplassen. Systemet gjør det enkelt å identifisere hvilke produkter som skal pakkes ut først, noe som letter monteringsarbeidet, forteller Ramsfjell, og legger til:

- For å få effektive maskiner programmerer vi maskinstyringene selv, deksler farlige maskiner, dessuten jobber vi med å utvikle en egen vakuumløfter for løfting av perforerte plater, så vi kjeder oss ikke.

For mer informasjon se: www.meta.no og www.olsenmaskin.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078