23948sdkhjf

NSF besøker additive miljøer

Nylig innbød Norges Støperitekniske Forening (NSF) Avdeling Øst til besøk hos Sintef Raufoss Manufacturing AS, Nordic Additive Manufacturing (NAM) og Addlab ved NTNU Gjøvik.

NSF fikk en presentasjon av industrimiljøet på Raufoss hos SINTEF Raufoss Manufacturing og en innledning til digitalisering/IOT Internet of things og hva kan det eventuelt kan ha å si for aktørene i støperibransjen. Store utfordringer venter når tradisjonell industri skal digitaliseres og fremtiden vil vise hvor godt bransjen tilpasser seg.

Additiv produksjon blir tilgjengelig

Omvisning hos NAM ble en interessant seanse og kanskje en tankevekker for noen. NAM, som er forkortelsen av Nordic Additive Manufacturing, er et oppstartselskap som er eid av NAMMO, Komm-In, Norse Industries, SINTEF Raufoss Manufacturing, Molstad Modell & Form og Haugseth Holding, og har etablert seg i bygning 100 i Raufoss industripark. Daglig leder er Ole Homb, styreleder er Tor Henning Molstad.

3D-printing i metall gjøres med en såkalt LMF - laser metal fusion - metode, der metallpulver blir distribuert gjennom en eller flere dyser og lasersmeltet ned på en på forhånd oppvarmet byggeplate eller på et emne.

- Hos NAM møtes forskning og industrien, og NAM har både tett kontakt med det additive miljøet på NTNU Gjøvik samtidig som de lokale industribedriftene får lett tilgang til teknologien. Likevel ønsker vi alle som er interessert velkommen til å starte 3D-printing i metall, inviterer Ole Homb, daglig leder i NAM.

Addlab best rustet

NSF-medlemmene beveget seg fra Raufoss til NTNU Gjøvik der det ble omvisning hos Addlab. Vi fikk se en imponerende maskinpark og fikk innføring i de aktivitetene som her tilbys.

- Hos NTNU Gjøvik Addlab kan du få hjelp til å forske på og fremstille nær sagt hva det skal være i 3D; polymerer, betong, metall og andre materialer. Laben er veldig interessert i industrisamarbeid og stiller med Norges mest omfattende teknologipark. Mer utstyr er underveis, men allerede nå kan du få hjelp i alle prosesser fra ide til ferdig produkt, også reverse engineering, uttalte Svein Hjelmtveit, labsjef for Addlab.

For mer informasjon besøk: www.sintef.no/sintef-raufoss-manufacturing-as, www.nordicadditive.no eller www.addlab.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.206