23948sdkhjf

ROBOTENE ER KOMMET UT AV �?BURET�?

Yaskawa introduserer nå HC10 Collaborative Robot, skreddersydd for fysisk å samhandle med mennesker i et felles arbeidsområde. Dette er i motsetning til tradisjonelle roboter, som er designet for å operere autonomt og med et verneområde rundt seg.

De fleste roboter som er i bruk i dag er tunge og autonome, og forhåndsprogrammert til å utføre bestemte oppgaver. Og på grunn av den kraften de beveger seg med, må de utføre sitt arbeide bak beskyttende vernegjerder, adskilt fra de ansatte.

De siste årene er imidlertid en ny generasjon roboter introdusert som er en lettere i vekt, mer mobile, og med �?plug and play�? funksjonalitet. Og disse er utviklet for å flyttes ut på fabrikkgulvet for å samarbeide trygt med mennesker på felles arbeidsoperasjoner. Det er fremskritt innen sensor- og visjonsteknologi som har gjort dette mulig.

En ny måte å bruke roboter på

– Samarbeidende roboter erstatter ikke de tradisjonelle robotene eller de oppgavene disse utfører. I stedet ser vi at denne typen roboter fører til nye måter å bruke roboter på. En samarbeidende robot kan utføre oppgaver i fellesskap med mennesker og blant annet overta repeterende eller tunge løft, sier daglig leder i Skala Robotech, Atle Bergill, og tilføyer:

- Roboten kan også hjelpe til med oppgaver som krever spesielle verktøy eller høy maskinell presisjon. Jeg er sikker på at vi vil får mange �?aha-opplevelser�? etter hvert som vi fortsetter å utforske mulighetene. Vi har arbeidet med, og solgt, ulike løsninger for slike oppgaver tidligere, men gleder oss nå stort over at Yaskawa kommer med �?den ultimate�? samarbeidende roboten, basert på samme solide teknologi som Motomans øvrige roboter.

Yaskawa Motoman HC10

Under Automate i Chicago, april 2017 presenterte Yaskawa for første gang Motoman HC10. Dette er en samarbeidende robot (Human-Collaborative) konstruert for å arbeide trygt med eller i nærheten av mennesker.

– Skala Robotech har hatt eneagentur for Motoman i Norge de siste 20 årene. Nå kan vi tilby en samarbeidende robot basert på Motomans velkjente programmeringsspråk, og med et verdensomspennende serviceapparat i ryggen, mener Atle.

Yaskawa en av verdens største robotleverandører med flere hundre tusen leverte roboter på verdensbasis.

Opererer i nærkontakt med mennesker

HC10 er utstyrt med dobbelmomentfølere i alle leddene som overvåker kraften og stopper bevegelsen hvis den kommer i kontakt med operatøren, forteller Atle, og fortsetter:

– Den er også utformet slik at operatøren ikke kan klemme seg i ledd/åpninger, mens all kabling er skjult slik at disse ikke kan henge seg opp i operatør eller utstyr. Motoman HC10 kan dermed fungere uten ytterligere beskyttelsesforanstaltninger som et sikkerhetsgjerde. Dette sparer plass og kostnader og gir nye muligheter.

I tillegg til tradisjonell robotprogrammering kan Motoman HC10 �?læres opp�? ved at robotarmen håndstyres av en operatør. Dermed blir robotposisjoner og verktøyoperasjoner registrert via en såkalt �?Easy Teaching Smart HUB�?.

Dette gir tidsbesparelse under programmeringen, og gjør at HC10 raskt kan omdisponeres til nye oppgaver. Roboten håndterer en nyttelast på opptil 10 kg og har en rekkevidde på 1200 mm. Den kan utføre en rekke operasjoner innen materialhåndtering, maskinbetjening, emballering eller montering. Installasjonsområdet er meget fleksibelt og roboten kan dermed operere på mange forskjellige arbeidsplasser.

TINE først ut

– Den første Motoman HC10 er allerede på vei til Norge og vil installeres ved TINE Ørsta i februar, forteller Atle.

Her skal roboten brukes i bla forbindelse med håndtering av ost.

For mer informasjon se: www.skala.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078