23948sdkhjf

Mer stabil norsk krone og god vekst i industrien

Den norske kronen har vært mer stabil den siste måneden enn de foregående, kun en marginal svekkelse mot euro og gjennomsnittet endte på 9,67 NOK. Dollaren styrket seg noe (1 prosent) i perioden, mens metallprisene på LME har svingt opp og ned.

Kobber og rå-aluminium er noe ned, mens nikkel er opp. Oljeprisen falt fra nesten 70 dollar fatet for så å stige igjen mot slutten av måneden. Norsk PMI havnet på 57,5 for februar, ned 0,9 fra januar. Det er likevel en sterk måling som bekrefter veksten i industrien.

Hydro går godt

Hydro presenterte fjerde kvartal 2017 den 16. februar og nærmest doblet resultat i forhold til samme periode i 2016. Forbedringen skyldes i stor grad høyere pris på aluminium. Hydro fremhever god etterspørsel fra i markedet for transport, bygg og anleggsbransjen og anslår en vekst i forbruket globalt på 4-5 prosent i 2018. Aksjene på flere stål og metall-selskaper svinger denne uken etter at president Trump truer med økt toll på metaller henholdsvis 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium. Det ventes en snarlig avgjørelse på dette.

Lengre leveringstider

Leveringstidene er relativt lange på mange materialer, særlig gjelder dette på spesialstål. Dette er ikke uvanlig, men det er mer markant enn vi har sett tidligere. Store kinesiske aktører har varslet redusert eksport til Europa, og det påvirker eksempelvis pressverkene. Hydros pressverk har 10-12 ukers leveringstid, det samme har Hydal. På valseprodukter ligger Hydro på 4-12 uker, normalen for de europeiske verkene er omkring åtte uker. Det samme gjelder på rustbestandige plater, Outokumpu er primo mai. På kobber er leveringstidene noe kortere, gjennomsnittsprisen ble 58,70 kr/kg i februar. På spesialstål er det lange ledetider, spesielt er det utfordrende å få tak i sylinder rør og stenger. På rustbestandige stangstål er også markedet bedre, Valbruna er snart fullbooket for 2018.

Økte priser

Legeringstillegget steg markant på syrefast i mars grunnet høyere priser på nikkel og molybden. Skrotprisen på stål gikk ned omkring 10 prosent til 2604.- kr/tonn for 520M. På plast halvfabrikat er råvareprisene på PMMA (akryl), PVC skum (ekspandert) og PC (polykarbonat) økt, og prisene ble økt med 5 prosent fra 1. mars som varslet i forrige Markedsrapport.

For mer informasjon se her.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063