23948sdkhjf

SMART Industri 2018: Viktig møteplass for industrien

To profilerte industriledere mener samarbeid og det å lære av hverandre er nødvendige elementer for å lykkes. Derfor er det også viktig å møte andre fagfolk, og hva er vel bedre enn å treffes på SMART Industri på Norges Varemesse 17. til 19. april?

Utviklingen har ikke kommet over natten

Hva har dere hos Tronrud Engineering gjort for å møte Industri 4.0? – Det er i år 41 år siden vi startet opp og jeg har vært opptatt av å effektivisere siden den gang, så hos oss har dette pågått veldig lenge, men det er klart at det nå skjer mye raskere, svarer Ola Tronrud, bedriftseier og styreleder i Tronrud Engineering AS. Han forteller at de automatiserte mye av produksjonen allerede fra starten av. Utstyret den gang var mye mer primitivt, men at man i dag snakker om den digitale revolusjonen og Industri 4.0, så er ikke dette noe som plutselig har skjedd. – Utviklingen har ikke kommet over natten, dette har skjedd over lengre tid. Vi gjør bare mer av det vi har gjort hele tiden, sier Tronrud.

Hva skal til for å bli bedre – SMART Industri? – Samarbeid mellom dyktige mennesker og lære av hverandre. Det er det som må til, men mest av alt må man ha vilje, sier Ola Tronrud. Myndighetene og skoleverket mener at det er kompetanse som må til for å bli dyktig, men det er ikke Tronrud nødvendigvis helt enig i. – Kompetanse uten vilje skaper ingen ting, sier han. For å gjøre smarte ting må man ha en kombinasjon av kompetanse og vilje. Det er slike mennesker norsk industri trenger, sier Tronrud, og legger til at de må ha vilje til å skape noe lokalt i Norge, ikke outsource utvikling og produksjon.

Kunnskap er fremtid

Hva har dere hos Aarbakke AS gjort for å møte industri 4.0? - Vi har digitalisert produksjonen. I forkant vurderte vi forskjellige løsninger for å finne den smarteste. Vi valgte to leverandører for å oppnå dette – Mazak på programvare-siden og Cisco System som maskinvareleverandør. Dette har gjort at vi jobber smartere og er blitt et mer lønnsomt selskap, svarer Inge Brigt Aarbakke, bedriftseier og adm. direktør for Aarbakke AS. Han sier at det å få leverandørene til å samarbeide og spille på lag med bedriften, var løsningen for å klargjøre selskapet for fremtiden.

Hvorfor mener du det er viktig å komme på SMART industri? - Jeg synes det er fantastisk at noen tar tak og gjør alvor av å skape en møteplass for industrien. Dette blir et sted hvor vi kan møtes for å utveksle erfaringer. Hver og en av oss sitter på kunnskap og ved å la andre ta del i denne kunnskapen, vil det gjøre oss alle bedre, sier Aarbakke. Han mener at samarbeid og utveksling av data vil gjøre at alle kan jobbe smartere, men utfordringen er å få til dette i en hektisk hverdag. - Ta oss som eksempel. Vi jobber tre skift, 24-5, og da er det vanskelig å få folk til å snakke sammen. Men ved hele tiden å samle data kan man gjøre ting enklere og samtidig bli bedre på det man gjør, understreker Aarbakke.

For informasjon om SMART Industri se: www.smart-industri.no eller www.tronrud.no eller www.aarbakke.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.144