23948sdkhjf

På SMART Industri 2018: Motoman HC10

Den nye generasjonen industriroboter, som kan samarbeide med mennesker, gir fleksible løsninger der roboten kan jobbe i forskjellige modus. En slik løsning blir demonstrert på SMART Industri 17. til 19. april på Norges Varemesse.

Den samarbeidende roboten Human Collaborative, Motoman HC10, fra Yaskawa er en ny generasjon av robotteknologi som er rimelig, allsidig, enkel å bruke og bygget med den industrielle kvaliteten som Yaskawa er kjent for i sitt øvrige sortiment innen roboter og robotrelaterte produkter.

Ny generasjon roboter

De fleste roboter i bruk i dag er tunge og ikke utpreget autonome. De er også forhåndsprogrammert til å utføre helt bestemte oppgaver. På grunn av kraften og hastigheten de beveger seg med må de skjermes bak beskyttende vernegjerder, adskilt fra de ansatte. De siste årene er imidlertid en ny generasjon roboter introdusert som er lettere i vekt, mer mobile, og med �?plug and play�?-funksjonalitet. Disse robotene er utviklet for å kunne flyttes ut på fabrikkgulvet og arbeide i samarbeid med mennesker på felles arbeidsoperasjoner. Det er fremskritt innen sensor- og styringsteknologi som har gjort dette mulig.

Tre ulike effekter

HC10 er en sertifisert robot for industriell anvendelse både i direkte kontakt med mennesker, men kan også arbeide hurtig som en hvilken som helst annen industrirobot dersom det ikke er mennesker i nærheten. Arbeidstakten er da fire ganger hurtigere og sikkerheten kan ivaretas ved for eksempel å benytte avstandssensorer som er koblet til robotens sikkerhetssystem. Så snart noe nærmer seg de forhandsdefinerte avstandene vil roboten roe seg ned og til slutt gå på sikker hastighet når personell kan kunne komme helt inntil roboten. På denne måten får man tre effekter i ett ved at operatøren kan samarbeide med roboten, den tar liten plass, og den kan arbeide fort når den er alene.

– Skala Robotech har hatt eneagentur for Yaskawas Motoman i Norge de siste 20 årene. Nå kan vi tilby en samarbeidende robot basert på Motomans velkjente programmeringsspråk, og med et verdensomspennende serviceapparat i ryggen, forteller daglig leder i Skala Robotech, Atle Bergill.

Opererer i nærkontakt med mennesker

HC10 er utstyrt med kraft og momentovervåkning i alle rørlige ledd som, om nødvendig, stopper roboten umiddelbart hvis den kommer i kontakt med hindringer. Arbeidssekvensen kan enkelt fortsettes ved at roboten settes i operasjon igjen med en knapp på den fremre delen av robotarmen.

– Den er også utformet slik at operatøren ikke kan klemme seg i ledd/åpninger, mens all kabling er skjult slik at disse ikke kan henge seg opp i operatør eller utstyr, forteller Bergill.

Motoman HC10 kan dermed fungere uten ytterligere beskyttelsesforanstaltninger som et sikkerhetsgjerde. Dette sparer plass og kostnader og gir nye muligheter.

Demonstreres på SMART Industri

– Noe av det mest spennende med denne roboten er at den i tillegg til tradisjonell robotprogrammering kan �?læres opp�? ved at robotarmen håndstyres av en operatør. Dermed blir robotposisjoner og verktøyoperasjoner registrert via en såkalt �?Easy Teaching Smart HUB�?, forteller Bergill.

Dette gir tidsbesparelse under programmeringen og gjør at HC10 raskt kan omdisponeres til nye oppgaver. Roboten håndterer en nyttelast på opptil 10 kg og har en rekkevidde på 1200 mm. Den kan utføre mange operasjoner innen materialhåndtering, maskinbetjening, emballering eller montering. Installasjonsområdet er meget fleksibelt og roboten kan dermed operere på mange ulike arbeidsplasser.

Motomans samarbeidende robot, HC10, vil stå på stand B03-14 under SMART Industri 2018 på Norges Varemesse på Lillestrøm 17. til 19. april.

Om Skala Robotech

Skala Robotech har lang erfaring og betydelig spisskompetanse innen robotisering og effektivisering av produksjonsprosesser til nær sagt alle kategorier av industrien i Norge.

Bedriften bruker robotteknologien til å flytte, stable, pakke, bearbeide og håndtere produkter i en rekke ulike industrier. Selskapet har det norske agenturet for Motoman og har dermed tilgang til Motomans brede spekter av tilleggsutstyr. Dette omfatter selvsagt alt fra reservedeler for roboter til hele, standardiserte anlegg for en rekke industriprosesser.

For å kunne tilby riktig støtte til det økende behovet for å ta ut driftsparametere fra PLS, sensorer, roboter og automatiserte prosesser leverer Robotech tilpassede løsninger i henhold til kundens behov, enten om det er på kort eller lang sikt.

Skala Robotech er ISO 9001 sertifisert av Det Norske Veritas for: salg, produktutvikling, konstruksjon, montasje, service og support av maskiner og roboter til industrien.

For mer informasjon se: www.skala.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078