23948sdkhjf

Matrix verktøysystem ble løsningen

Da Maskinering & Sveiseservice AS jaktet på kostnadsbesparelser ble det besluttet å investere i verktøysystemet Matrix fra Iscar. Det har gitt store besparelser på flere måter.

Rogalandsindustrien har de siste årene vært gjennom en hestekur og mange bedrifter har lett etter tiltak for å redusere kostnadene. Maskinering & Sveiseservice AS på Bryne fant ut at verktøyskapene Matrix fra Iscar ble en god investering. Skapene er levert av Svea Maskiner AS.

- Vi har fått enda bedre resultat enn forventet og vi finner stadig nye bruksområder for dette systemet, forteller Tor Magnus Sirevåg, arbeidsleder, maskinering hos Maskinering & Sveiseservice AS.

Mange fordeler

- Vi har fått god hjelp av Svea Maskiner til å få orden i verktøyholdet, sier Sirevåg, og fortsetter:

- Først da vi hadde samlet alt av skjærende verktøy forstod vi hvor store verdier som lå skjult i skuffer og skap. Vi har redusert antall artikler med 30 prosent og halvert gulvarealet som verktøy og andre produkter tidligere opptok. Rundt regnet reduserte vi «døde» verktøy fra en verdi av 600.000 til 200.000 kroner. For ikke å snakke om at vi nå har det mye ryddigere samtidig som vi mye raskere finner riktig verktøy. Matrix-systemet gir oss full oversikt og kontroll på verktøybruken. Dessuten slipper vi å ha unødvendige verktøy på lager. Dette er viktig for vi har nærmere to millioner kroner i verktøy i de to skapene vi har her.

Sistnevnte mener Sirevåg er verd å tenke på når hele bransjen opplever mer og mer stykkproduksjon.

Elektronisk handel

Matrix-systemet fungerer ved at eksempelvis en maskinoperatør som skal ta ut verktøy til en jobb logger seg inn i systemet. Her fylles det inn ordrenummer og operatøren velger de verktøy som skal benyttes til ordren. En skuff trekkes ut og det blinker på det rommet der verktøyene ligger luken i dette rommet åpnes. Operatøren taster inn antall som hentes ut og logger seg av.

Dersom beholdningen av verktøy kommer under et satt nivå genereres automatisk en ordre som verktøyleverandøren mottar elektronisk. Det kan settes mange ulike parameter slik av kunden selv styrer hvordan en ordre skal utløses. Hos Maskinering & Sveiseservice er det formannen som godkjenner bestillingslisten før den når Svea Maskiner.

Matrix-programvare gir full oversikt over all bruk og beholdning i systemet, slik at ulike typer rapporter kan hentes ut. Verktøysystemet kan inneholde alle slags verktøy og produkter, og det er kunden selv som sammen med Svea Maskiner konfigurerer antall skap, skuffer og skuffinnredning. Matrix er modulbasert og kan utvides til å inneholde tegninger. Et nytt rimeligere skap, som kalles Matrix DLS, kan oppbevare verktøyholdere og annet utstyr som man slipper å lete etter. Dette koples direkte opp med Matrix-programvaren.

Store besparelser

- Våre erfaringer så langt er at vi har redusert administrasjonstiden til en tiendedel og hasteordre har blitt kraftig redusert. Verktøyforbruket har gått ned og vi har fått en kultur i bedriften der vi har blitt mer kostnadsbevisste. Eksempelvis har vi lagt inn produkter i skapene som batterier, Paracet og arbeidshansker, forklarer Sirevåg, og legger til:

- Et annet problem var at vi ofte tok i bruk nye typer verktøy før de gamle ble brukt opp. Nå ligger det lås på nye inntil de gamle er brukt opp. Husk også på at verktøyene er godt beskyttet i skapene, og siden skapene er tilgjengelig for alle operatørene slipper de å gå fra maskin til maskin for å lete etter verktøy. Det samme gjelder for reservedeler og festeskruer til verktøy og holdere.

Matrix-systemet kan brukes til mange ulike måter, eksempelvis til å holde orden på måleverktøy og når disse skal kalibreres. Denne funksjonen følger med i programvaren.

- Skapet sparer du relativt raskt gjennom reduksjon i antall artikler og redusert forbruk. For oss har dette vært en positiv investering på alle måter, konkluderer Tor Magnus Sirevåg.

For mer informasjon se: www.maskinering-sveiseservice.no og www.svea.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094