23948sdkhjf

Mer Mazak til Jæren Maskinering

På Nærbø, Jæren finner vi et mekanisk verksted med en spesiell forkjærlighet for Mazak. Her har den japanske maskinprodusenten fått spesiell oppmerksomhet, også da den nye Integrex i200 nylig ble kjørt i gang.

Gaute Bøe er en bedriftsleder som liker å ha ting på stell. Foruten et ryddig verksted har han og medarbeiderne gjort flere tiltak for å effektivisere produksjonen.

- Du vet, det er en krevende industri vi jobber i og selv om det ser lysere ut nå enn på lenge må vi passe på å hele tiden søke effektive løsninger, sier Gaute, mens han viser rundt i verkstedet.

Jæren Maskinering AS har ti ansatte og leverer hovedsakelig maskineringstjenester i form av prototyper, stykkproduksjon og små serier i alt fra plast til superduplex og Inconel 718. Kundene befinner seg hovedsakelig innen oljenæringen.

Effektive løsninger

Etter fjorårets sommer begynte en gryende optimisme å spre seg i Rogaland. Det var her mye av oljenedgangen fikk alvorlige konsekvenser for tusenvis av arbeidstakere i spesielt underleverandørindustrien. Da Maskinregisteret besøkte Jæren Maskinering før jul i fjor hadde Gaute allerede bestilt ny maskin.

- Vi har fulgt nøye med på markedet og mange med oss har vi lett etter arbeid utenfor oljenæringen. Det har jo resultert i knallhard konkurranse på alle arenaer, og vi har gjort hva vi har kunnet for å kutte kostnader og beholde folk i arbeid, forklarer Gaute og stopper opp ved en maskin som står og går.

- Ved å gjennomgå arbeidsprosessene vi foretar i og rundt maskinen har vi funnet egenutviklete måter å spare tid på. Det ene er så klart å ha det rent og ryddig, men også gjøre klar verktøy og verktøyholdere slik at omstillingstiden blir vesentlig redusert, forteller Gaute og viser frem ryddige verktøyskap og ferdigoppspente verktøy med eget nummer som korresponderer med programmet som skal kjøres i maskinen. Han viser også frem et «hurtigladerstativ» som vi ikke får fotografere.

- Dette er vår lille hemmelighet som vi sparer mye tid på, sier Gaute med et smil.

Bare Mazak

På den ene langveggen i lokalet henger det en stor Mazak-logo. Sponbeholdere og andre effekter i verkstedet har også fått Mazak-logo og bedriftens egen logo og hjemmeside bærer samme oransje farge som Mazak.

Hvorfor denne lidenskapen for Mazak?

- Vel, det er flere grunner til det, men som du sikkert vet får elevene på den videregående skolene her på Jæren opplæring i Mazak CNC-maskiner. Da er det veldig praktisk når vi har lærlinger som kan styringssystemet og alt av det mekaniske fra før. Opplæringstiden blir veldig effektiv og vi får svært mye igjen for dette spesielt når vi jobber med å få mer produksjon ut av hver time på jobben, svarer bedriftslederen, og legger til:

- Jeg vil samtidig påpeke at vi har gode erfaringer over mange år med det japanske maskinmerket, og Ravema, som forhandler maskinene, holder til i nabolaget, det gir oss stabil produksjon og forutsigbarhet.

To på en

Den nye Mazak Integrex i200 ble levert i februar, på dagen 11 år etter at Gaute Bøe startet opp virksomheten.

- Med denne maskinen starter vi en prosess der vi følger med i den tekniske utviklingen, for oljekrisen satte en stor brems i investeringene her på Jæren, men nå blir det nye takter, forteller han, og fortsetter:

- Med et verktøymagasin med 72 plasser får vi en maskin som jobber veldig raskt og som har kort omstillingstid. Planen er å få så gode arbeidsrutiner og så effektiv produksjon at vi kan la en operatør kjøre to maskiner samtidig. I tillegg kan vi kjøre en del ubemannet ved behov. Blir det et stort press i markedet er det mulig å kjøre overtid og eventuelt to skift, men sistnevnte er nok et stykke unna, så vi får stå på med de ordrene vi har for tiden, konkluderer Gaute Bøe.

For mer informasjon se: www.jaerenmaskinering.no og www.ravema.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062