23948sdkhjf

ArcTig - ny TIG-sveiseprosess fra Fronius

Fronius har modifisert prosessen for TIG-sveising, noe som gir forbedrete resultater gjennom redusert tidsbruk og mindre kostnader.

Ved sveising spiller også hastigheten en vesentlig rolle ved siden av kvaliteten på sømmen. Begge deler bidrar til at sveiserne kan jobbe mer effektivt og dermed spare kostnader. Med den modifiserte TIG-prosessen ArcTig har Fronius utviklet en innovasjon for mekanisert forbindelsessveising som oppfyller disse kravene. Med den spesielle sveisepistolen til ArcTig kan TIG-lysbuen fokuseres enda mer målrettet og får betraktelig økt energitetthet. Dermed kan, ifølge Fronius, brukerne sveise inntil ti millimeter tykke, høylegerte plater og rør – uten omstendelige sømforberedelser, med fremragende kvalitet og på betraktelig kortere tid.

Allsidige TIG

ArcTig-prosessen fra Fronius bygger på prinsippet for Tungsten-Inert-Gas eller TIG-sveising. Her brenner en lysbue mellom to ikke-smeltende wolframelektroder og det metalliske arbeidsemnet i en oksygenfri, reaksjonsløs gassatmosfære. Strømmen varmer opp elektroden, og det oppstår en strømning av elektroner. Dermed senkes den totale motstanden, noe som fører til en svak, bred lysbue. Takket være inertgassen skjer det ingen kjemiske reaksjoner med det flytende smeltebadet. Brukerne oppnår dermed perfekt utseende på sømmen, uten misfarging og sprut, samt et optimalt skjellet utseende. TIG-sveising egner seg til mange forskjellige materialer og bruksområder – også krevende materialer som titan.

Komplett system

ArcTig-sveiseprosessen er, ifølge Fronius, som skapt for beholder- og rørledningskonstruksjon, turbinproduksjon og spesialmaskin-, kran- eller tankbygging. Den viktigste fornyelsen er den optimaliserte sveisepistolen med et elektrodespennsystem som gjør det mulig å kjøle ned elektroden helt til spissen. Dette øker totalmotstanden og fører til høy lysbuespenning. Elektronemisjonen skjer nå på et lite sted og med enorm tetthet. Lysbuen blir smalere og mer fokusert, og brukeren oppnår utmerket sømkvalitet. En annen fordel: Kjølingen hindrer elektroden i å bli overopphetet under sveisingen. Ved siden av økt lysbuestabilitet sørger dette for lengre standtid og forbedret tenning. Samtlige TIG-strømkilder fra 220 ampere, hvis de er fra Fronius, kan uten problemer oppgraderes til ArcTig-prosessen. Det eneste som trengs, er den nye sveisepistolen samt en ekstra returkjøler som sikrer kjøleeffekten og den nødvendige temperaturstabiliteten. ArcTig fås også som komplettsystem.

Kortere tidsbruk og mindre kostnader

Takket være fokuseringen og det høye lysbuetrykket kan ArcTig brukes til ettlags sveising av komponenter av materiale som er opptil ti millimeter tykt. Med klassisk TIG-sveising er det ofte nødvendig med flere lag. I mange tilfeller er det heller ikke nødvendig med tidkrevende bearbeidelse av delene. Den spaltefrie sømforberedelsen gjør at ArcTig-prosessen ikke trenger badstøtte. Det blir betraktelig mindre etterarbeid fordi det knapt nok er noen høyde på sømmen og den reduserte varmetilførselen fører til lite vridning. Dermed kan brukerne forkorte bearbeidelsestiden betraktelig – også fordi prosessen gjør det mulig med høyere sveisehastigheter. Dessuten sparer man materialkostnader takket være det lavere sømvolumet.

Enkel i bruk

ArcTig imponerer, ifølge Fronius, også når det gjelder håndtering: Betjeningen er helt lik TIG-sveising. Dette innebærer en klar fordel for brukerne fordi de ikke trenger å omstille seg og kan begynne å sveise umiddelbart uten komplisert programmering. Dette reduserer ikke bare opplæringstiden, men forebygger også betjeningsfeil. Det er kun noen få parameter som trenger å stilles inn. Brukerne kan benytte vanlige standard TIG-elektroder. De kan byttes raskt og etterslipes ved behov. Med det nye elektrodespennsystemet spennes elektroden over en stor flate. For å muliggjøre bedre tilgang til sømmen og bedre kontroll på lysbuen kan den frie enden av elektroden reguleres fritt alt etter kravene.

For mer informasjon se: www.fronius.com

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078