23948sdkhjf

Spir Mek med Amada 6 kW fiberlaser

Høy kvalitet i produksjonen hos Spir Mek gir et konstant fokus på best mulig maskinpark, og nylig installerte bedriften en fiberlaser fra Amada av typen LCG 3015 AJ.

Spir Mekaniske holder til på Holmlia i Oslo, har 3000 m2 med moderne produksjonslokaler og er den tidligere mekaniske avdelingen i gamle Varbas.

- Vi i Spir Mek satser stort på å være en totalleverandør innen tynnplatebearbeiding og maskinering. Vi har i dag 21 ansatte med svært god kompetanse og lang erfaring, satser stort på å utdanning av lærlinger, samt har et godt nettverk av samarbeidspartnere i inn- og utland, forklarer Lennart Levinsen, fabrikksjef hos Spir Mek, og legger til:

- Vi kan påta oss alt fra prosjektering, tegning, produksjon og montasje av alle typer oppdrag. Vi tilbyr høy kvalitet, korte leveringstider og kan også utføre spesialproduksjon.

Fokus på effektiv produksjon

- Spir Mek fyller 60 år i 2019, og en av mange grunner til at vi fortsatt er i markedet er vårt evige fokus på effektiv produksjon og det gir en konstant flyt av ideer til hvordan vi kan bli bedre. For oss er effektiv produksjon et resultat av mange faktorer. Riktige og moderne maskiner, gode og lyse lokaler som de ansatte trives i og kompetanseheving hos de ansatte er alle viktige faktorer, forklarer Levinsen entusiastisk, og fortsetter:

- Når det gjelder fokuset på en moderne maskinpark så er dette en av de viktige grunnene til at vi velger Amada. De har maskiner som vi kjenner godt gjennom mange år, eldre maskiner kan fornyes med ny og oppdatert programvare, maskinene er intuitive når det gjelder opplæring og bruk, og de har en svært høy kvalitet og holdbarhet.

Riktig programpakke

Amada leverer en programmeringspakke som alle bedriftens Amada-maskiner kan kommunisere med.

- Denne programpakken var svært viktig for oss. Når vi skal gjøre en tynnplatejobb så velger programvaren den aller mest effektive måten å gjøre jobben på. Den vil velge hvilken maskin som skal brukes og gjør de valg som gir oss mest for pengene på kortest mulig tid. Den nester på en svært effektiv måte og gir en absolutt minimal omstillingstid mellom de forskjellige jobbene, forteller Levinsen.

Fiberlaser gir mange muligheter

Spir Mek valgte LCG-3015AJ fiberlaser fordi den har høy skjærehastighet, lave driftskostnader og muligheten til å skjære i blant annet kobber, messing og titan.

- Maskinen gir oss optimal ytelse i forhold til pris, og sikrer optimal produktivitet og verdi. Maskinen har lavt energibruk og høy produksjonshastighet. Samtidig har vi valgt en løsning med automatisk innmater, og et ekstra plukkebord. Det gir oss muligheten til å avbryte store serier, for å så kjøre en mindre hasteordre, uten dette betyr noe særlig tap i omstillingstid. Det vil si at maskinen i tillegg til å være særdeles konkurransedyktig på store serier, også er fleksibel med leveringstiden på mindre serier, sier Levinsen, og tilføyer:

- Typisk ville vi på den gamle maskinen bruke 20-30 minutter på å skifte mellom platetykkelser/kvaliteter, noe som vi nå kan gjøre unna på cirka fem minutter. Omskiftning av dyser, innstilling av fokuspunkter også videre er nå en fullautomatisk prosess som ligger integrert i maskinen.

Fokus på lærlinger

Spir Mek er en godkjent lærebedrift, og dette blir et stort satsningsområde nå fremover.

- Vi har muligheten til å håndtere opp til ti lærlinger her i bedriften, og vi har for øyeblikket fem lærlinger i gang med utdannelsen. Den mekaniske bransjen har over en lang årrekke slitt med å tiltrekke seg ny faglig kompetent arbeidskraft, og dette skyldes blant annet at unge mennesker ikke syntes at det å bli metallarbeider er så «sexy» som eksempelvis å få en jobb som bartender, eller en utdannelse innenfor finans, mener Levinsen.

Bedriften jobber derfor målrettet med en digitalisering av hele virksomheten slik at man kan tilby en litt mer interessant og fremtidsrettet utdannelse hvor det å produsere et stykke stål, ikke er som i gamle dager hvor måtte håndteres manuelt, men derimot en automatisk prosess hvor datamaskinen/dataprogrammet håndterer prosessen, og den manuelle håndtering derfor blir minimal.

- Den overveiende del av de unge, som er klare for arbeidsmarkedet nå, har vokst opp med en mobiltelefon og har allerede en intuitiv evne til å kommunisere digitalt. Gjennom å jobbe videre med å etablere en digital plattform for produksjonen så håper vi å kunne tilby en så interessant utdannelse at vi ikke trenger å søke etter lærlinger, men at de i stedet mener at dette blir så spennende at de selv kommer til oss og søker om at få lov til å starte opp med en utdannelse, sier Levinsen, og legger til:

- Vårt mål fremover blir samtidig at det å komme fra Spir Mek med et lærebrev i hånden blir sett på som et kvalitetsstempel som vil gjøre de attraktive for fremtidige arbeidsgivere. Samarbeidet med Amada, med implementering av deres digitale plattform VPSS3i, er en viktig del av denne prosessen. Og siden Amada samtidig er den største aktøren i Norge innenfor platebearbeiding, vil resultatet være at alle som får en utdannelse fra oss er særdeles godt rustet når de fremover kommer inn i en ny jobbsituasjon innen denne bransjen.

Stor sveisekompetanse

Spir Mek har også en stor og fleksibel sveiseavdeling hvor det sveises i både svart stål, aluminium og rustfritt.

- Med vår allsidige maskinpark kan vi sveise med Mig/Mag samt Tig, og med en utrolig dyktig sveiseleder tilbyr vi sveising i toppkvalitet i alle materialer, forklarer Levinsen smilende.

For å ikke blande de forskjellige materialene har bedriften tre sveisekabiner til svart stål, samt to til rustfritt og en separat til aluminium.

Konstruerer og maskinerer

Spir Mek har to automatiske dreieautomater, samt to fresesentre, som gjør at bedriften som supplement kan tilby maskinering, i tillegg til platebearbeidingen.

- Vi opplever at flere kunder ønsker å forholde seg til kun en leverandør i stedet for å måtte kjøpe inn fra flere forskjellige leverandører. Derfor prøver vi å kunne tilby hele pakken. På den måten er vi ikke kun en leverandør, men blir en samarbeidspartner. Dermed kan vi sammen med kunden jobbe målrettet med å øke verdiskapningen for kunden. Her er vår tanke, at desto bedre vår kunde klarer seg i markedet, desto mer jobb blir det til oss, forteller Levinsen.

Siden ikke alle kunder ønsker å ha ansatt, eller har økonomi til å ha en konstruktør ansatt, tilbyr Spir Mek hjelp med konstruksjon. Bedriften har to konstruktører som begge har lang erfaring i bransjen. Sammen med kunden kan de hjelpe med å utvikle den beste og rimeligste løsning på ideer, og produkter.

Et godt eksempel er de digitale reklameløsningene på Gardermoen og Flesland flyplass. Her fant kunden og hans montør, sammen med en konstruktør fra Spir Mek, en løsning som betyr at skjermene kan monteres raskt, rimelig, og uten at de små skjermfeltene forskyves i forhold til hverandre. De tre partene satte seg sammen og kom alle med ønsker og innspill.

- Ut fra dette kunne vår kompetente konstruktør tegne en løsning som nå går igjen på alle opphengsystemene, uansett lengde og bredde, eller om skjermen henger fra tak, er frittstående eller er montert på vegg, forklarer Levinsen.

Totalleverandør for fremtiden

- Vårt mål er å være en seriøs underleverandør/samarbeidspartner, og da spesielt her på Østlandet. Vi ønsker å kunne tilby det meste innen metallbearbeiding. Vi skal ha en kvalitet og være i et prisleie som gjør oss konkurransedyktige. Dette vil vi oppnå gjennom kontinuerlig å arbeide med forbedring, fortsette å oppgradere maskinparken, samt å fortsette vårt fokus på digitalisering, avslutter Lennart Levinsen.

For mer informasjon se: www.spiroslo.no/mek

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078