23948sdkhjf

Høyere priser og toll på stål og aluminium til USA

Etter rally på aluminium i april har prisene stabilisert seg på et høyere nivå enn vi har sett på lenge. Trump-administrasjonens nylig pålagte toll ser så langt ikke ut til å gi særlig utslag.

Prisene har ikke endret seg vesentlig etter at tollen ble bekreftet fra 1. juni. Derimot er det meget god fart i amerikansk økonomi som gir god etterspørsel etter materialer og det ventes ny renteøkning i USA. Dette igjen styrker dollaren som de fleste råvarer noteres i.

God industrivekst

Prisen på nikkel har også økt 10 prosent i mai, økte behov for batterier sies å stramme inn markedet. 2/3-deler av all nikkel som utvinnes går med til produksjonen av rustbestandige stål og prisen på nikkel er normalt største pådriver for endringer i legeringstilleggene. Norsk PMI havnet på 55,8 for mai, ned 0,3 fra april. Til tross for en moderat lavere innkjøpspris indeks bekreftes god vekst i industrien for alle delindeksene. Svensk PMI gikk opp til samme nivå som i Norge i mai, som betyr at de Skandinaviske land nå er på nivå med EU. Dette er det svakeste nivået på 15 måneder i EU og frykten for at veksten avtar er til stede.

Toll-uro

Uroen i Italia og at USA har tatt første skritt mot en handelskrig ved å innføre 25 prosent toll på stål og 10 prosent på aluminium hjelper heller ikke på optimismen for den økonomiske utviklingen. For Norge sin del får vi nå satt EØS-avtalen på prøve for å se om vi slipper toll til EU hvis EU svarer med samme mynt og innfører toll på aluminium.

Lang leveringstid

Leveringstidene er ekstraordinært lange for spesialstål, sylinder og stempelstenger i stål. Også på rustbestandige boltmaterialer er Valbruna fullbooket på verkene, mens Acerinox kan levere i 4. kvartal. Det brist på råstål som er mye av årsaken. På rustfrie plater og bånd er Outokumpu i juli, det samme gjelder Acerinox- som betyr august-levering.

Økt legeringstillegg

Legeringstillegget økte en del i juni som varslet i forrige Markedsrapport, ny økning på påregnes i juli om prisen på nikkel holder seg over 15.000 dollar og at den norske kronen holder seg svak. Skrotprisen på stål gikk marginalt opp til 2924.- kr/tonn for 520M. På aluminium ligger ledetiden fra pressverkene fra 4-12 uker, 6-20 uker for Hydros ulike valseverk. Øvrige europeiske valseverk ligger på 8-10 uker. På kobber er leveringstidene 4-8 uker, gjennomsnittsprisen ble 58,80 kr/kg i mai, opp 1,80 kr/kg.

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125