23948sdkhjf

Nyheter fra belgiske LVD

Belgia er kjent for eksport av biler, tekstiler, mat, petroleumsprodukter og høyteknologiske produkter, samt sin produksjon av eksklusiv sjokolade og et rikt utvalg av forskjellige ølsorter. I Belgia har også maskinprodusenten LVD sitt hovedkvarter og Maskinregisteret har vært på besøk.

LVD Company er en av verdens ledende produsenter av maskiner og utstyr for platebearbeiding. De har et bredt program, og lager blant annet laserskjæremaskiner, kantpresser, stansemaskiner, platesakser og programvare. Maskinene er Industri 4.0-klare, kan automatiseres og programserien CADMAN gir muligheter for full integrasjon av maskinene.

Ved ankomst på fabrikken blir vi møtt velkommen av Matthew Fowles, markedssjef for LVD Company og Thomas Jonassen, daglig leder av LVD Scandinavia. Disse to viser oss stolt rundt i det nybygde Experience-senteret (XP Center), et arkitekttegnet utstilling- og demonstrasjonsanlegg på hele 2500 kvadratmeter. Experience-senteret ble ferdigstilt i 2016.

Vi får en kort presentasjon av LVD Company, som ble startet i 1946 med produksjon av maskiner for landbrukssektoren. Firmaet ble stiftet av de tre belgiske familiene Lefebvre, Vanneste og Dewulf, og drives i dag av de samme familienes andre generasjon. LVD har over tid ekspandert til 46 land over hele verden og teller i dag over 1000 ansatte.

Ny, innovativ programvare

Innovasjon har alltid vært svært viktig for LVD og er fortsatt et område som vies stort fokus.

- Maskinprodusenten skal levere maskiner som dekker dagens og morgendagens produksjonsbehov, og vi har en stor forskeravdeling som jobber konstant med å utvikle programvare og maskiner som gjør oppgavene raskere, mer presist og med et lavere energiforbruk, forklarer Matthew Fowles, og fortsetter:

- Vi har nylig lansert vår programvare CADMAN Suite version 8.5, og denne er et godt eksempel på hvordan vi tenker når det gjelder innovasjon, forklarer Fowles videre.

CADMAN Suite er en programvare for maskinprogrammering og verkstedsplanlegging, og den har vært på markedet en god stund.

- Vår nyeste versjon har forbedringer i nesten alle moduler, og grensesnittet er både forbedret og mer intuitivt. Den er forbedret i forhold til integrasjon med Touch-P og støtter flere typer oppdrag, i tillegg til stansingen.

CADMAN strømlinjeformer hele produksjonsprosessen, og er skapt med tanke på «smart» produksjon. Den starter med en 3D-tegning, legger en produksjonsplan og organiserer produksjonsflyten for laserskjæring, stansing, sortering og knekking.

CADMAN-B programvaren for kantpressen er forbedret for å finne den beste og mest effektive måte å knekke på, inklusivt valg av optimalt verktøy for jobben.

I verktøybiblioteket kan enkelte verktøy programmeres som førstevalg, og hele knekkeprosessen kan vises i en 3D-simulering. Ved simulering kan muligheten for kollisjoner elimineres.

Kraftigere verktøy

Videre er Suite version 8.5 utstyrt med CADMAN-L og CADMAN-P CAD/CAM programvaremoduler som har forbedret nestingfunksjon for både laser og stansing. Den nye funksjonen “minimal varmepåvirkning�? optimaliserer skjæring i forhold til parametre som blant annet tykkelse, material og geometri.

En annen modul er CADMAN-JOB som kan brukes på LVD sine maskiner, samt på stanse- og lasermaskiner fra flere andre produsenter. CADMAN-JOB kobles sammen med verkstedets orderplanlegger og proseserer dermed hele produksjonsflyten, altså hele kjeden fra bestilling til ferdig del. På denne måten har man hele tiden oversikt over hele prosessen i sanntid. Operatøren får dermed bra støtte for å optimalisere sin produksjon og utnytte ressursene på best mulig måte. LVDs Touch-i4 skjermbrett fungerer som en støtte for CADMAN-JOB og anvendes på verkstedet for tilbakemeldinger, samt å gi en god oversikt over situasjonen på verkstedet. Å finne ut hvor en del befinner seg i prosessen har aldri vært enklere, uansett om deler bearbeides i en maskin, befinner seg på transportbåndet eller er på lagret, forklarer Kurt Debbaut, produktsjef for CADMAN programvaren.

CADMAN Suite version 8.5 er også utstyrt med prgrammet CADMAN-SDI, Smart Drawing Importer - et kraftig program for smidig å importere de fleste typer tegningsformater.

Nye funksjoner finnes for eksport og import av batcher. Flere kostnadsmodeller finnes innebygget, samt identifikasjon av lengste knekkelengde og maksimal presskraft som behøves til delen. Informasjonen sees på skjermen eller kan eksporteres som en fil. CADMAN-SDI kan også lage kostnadskalkyler med god presisjon. En importert tegningsfil brytes ned til de ulike prosessene som påvirker produksjonskostnaden. Hver prosess har en innebygget kostnadsmodell. En god støtte for å identifisere hva som påvirker kostnadene i prosessen.

- Til sammen gjør alle disse oppdateringene at programvarepakken CADMAN blir et enda kraftigere verktøy for å møte den digitaliserte framtiden som setter standarden i framtidens fabrikker og realiseringen av Industri 4.0, avslutter Kurt Debbaut.

Omvisning i demosenteret

Det nye demosenteret er laget for å demonstrere avansert utstyr for platebearbeiding. 13 forskjellige maskiner representerer LVD sine produktlinjer, og maskinene står klare til demonstrasjon av metallbearbeiding og prosesser innen laserskjæring, stansing, knekking og automatisering.

- Vi har fokus på produksjonskostnadene for våre kunder, og disse skal være lavest mulig. Automasjon senker produksjonskostnadene betydelig og derfor prøver vi å automatisere flest mulig oppgaver. Ting som automatisk plateposisjonering og automatisk verktøybytte er allerede på plass i de fleste av maskinene våre. Automasjon er, og vil bli, enda viktigere i tiden som kommer når det gjelder tynnplatebearbeiding, forklarer Thomas Jonassen, når vi blir vist rundt i det flotte demosenteret.

Den første maskinen vi får se er den prisvinnende kantpressen Syncro-Form.

- Denne ble i 2016 kåret som den mest innovative maskinen for platebearbeiding. Synchro-Form er utstyrt med et unikt og revolusjonerende nytt adaptivt knekkesystem, forklarer Jonassen.

Maskinen er designet for å knekke store profiler enkelt, effektivt og alltid like nøyaktig og Synchro-Form sikrer presise vinkler, måler og kompenserer automatisk foran hver knekking, slik at den geometriske profilen får perfekt form.

- Maskinens automatikk eliminerer behovet for manuell tilpasning, reduserer tid til oppsett og håndtering, og systemet sikrer konsistente resultater hver gang. Synchro-Form gir høy gjennomstrømning ved XXL- knekking, og er slik vi ser det neste generasjon når det gjelder maskiner med adaptiv knekking, forklarer Jonassen.

Den neste maskinen vi fikk se i bruk var ToolCell 135/30, en kantpresse utstyrt med automatisk bytte av verktøy. ToolCell gjør all knekking enklere og mer produktiv. Ved hjelp av den revolusjonerende teknologien minimeres tid til oppsett. Et integrert, automatisert verktøybyttesystem lagrer et bibliotek med topp- og bunnverktøy. Alle verktøyene er plassert inne i maskinen og byttes automatisk avhengig av type jobb. Dette reduserer tiden til bytte av verktøy betydelig og øker dermed produktiviteten. LVDs patenterte Easy-Form Laser vinkelovervåkning og korreksjonsteknologi sikrer at første del er en perfekt del.

Ny Electra FL 3015 8kW fiberlaser

Den neste maskinen vi fikk demonstrert var den helt nye Electra FL 3015 8kW fiberlaseren. Denne laseren skjærer i et bredt spekter av materialer så raskt som den termiske prosessen tillater.

Den er laget for å produsere deler med høy kvalitet og nøyaktighet i enkle til komplekse konfigurasjoner. Electra FL er utstyrt med et nytt skjærehode, et avansert styringssystem og den nyeste generasjonen av LVD’s intuitive Touch-L-kontroll. Electra er utstyrt med et avansert skjærehode med automatisk justering av fokusposisjon og fokusdiameter (zoomfokus). Zoomfokusering kan dramatisk forbedre “piercingtiden�?, skjærehastighetene og skjæreytelsen i alle materialtyper og tykkelser. Den øker gjennomstrømmingen og reduserer behovet for operatørinnblanding.

- Den nye "smooth lead-in"-funksjonen garanterer en mye raskere og mer stabil lead-in etter rask piercing når det skjæres i tykkere materiale (større enn 6 mm) med nitrogen. Dette resulterer i en gjennomsnittlig gevinst på opptil 15 prosent på delskjæretider, forklarer Jonassen.

Maskinen har høy strømeffektivitet på opptil 40 prosent, og gir besparelser i elektriske driftskostnader. Videre er maskinen utstyrt med den nyeste generasjonen av LVD’s 19-tommers berøringsskjerm med grafisk grensesnitt, noe som gjør systemet enkelt å betjene for alle.

- Selv en journalist skulle klare å betjene den, mener Jonassen med et stort smil

Electra tilbyr to nivåer av automatisering. Et automatisert last/lossesystem som er designet for å holde tritt med Electra's høye skjærehastigheter (FA-L), eller et kompakt tårn (CT-L), som tilbyr full kapasitet til lasting, lossing og lagring av råvarer og ferdige deler.

Stansemaskinen LVD Strippit-PX

Omvisningen nærmer seg slutten og den siste maskinen vi får se er stansemaskinen Strippit-PX, en maskin som skiller seg fra mengden ved sin utpregede fleksibilitet. Flere operasjoner kan utføres i samme maskin og maskinen kan blant annet både stanse, forme og lage gjenger. Selv knekking kan gjøres i maskinen.

- Stansemaskiner var for 20 år siden helt standard utrustning hos de fleste metallverksteder, for så å tape popularitet til lasere. Ved hjelp av ny teknikk er stansemaskinene nå på full fart tilbake igjen, og stansemaskiner er ofte mye enklere å integrere i automasjonsløsninger enn for eksempel laserskjæremaskiner, forklarer Jonassen, og legger til:

- Det at så mange forskjellige operasjoner kan utføres på samme tid gjør at produksjonsvolumet øker kraftig, og dette er mye av årsaken til den økende populariteten for stansemaskiner, avslutter Thomas Jonassen.

For mer informasjon se: www.lvdscandinavia.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.205