23948sdkhjf

Freseverkøy med kraftig ytelsesforbedring

FESPA, som er den viktigste messen for skilt- og displaybransjen i Europa, gikk av stabelen i Berlin i mai. Her lanserte Østfoldfirmaet Crown Norge en ny serie freseverktøy som skal ha betydelig forbedret standtid og produksjonskapasitet.

Kvaliteten på freste flater er ofte høyere med disse verktøyene, og de har blitt mottatt med stor entusiasme av skiltprodusenter og andre som jobber med krevende materialer, melder Crown Norge.

Ny belegningsteknologi

Forbedringene er oppnådd ved hjelp av en revolusjonerende ny belegningsprosess som gir en ultra-hard, glatt og slitesterk overflate. Friksjon mellom verktøy og fresemedium er redusert med mer enn 60 prosent, sammenliknet med Crown Norges verktøy med standard DLC (diamond-like carbon) belegg. Redusert friksjon betyr i denne forbindelse mindre skyv og løft i små biter under freseoperasjonen, en utfordring som er velkjent for fresemaskinoperatører.

Selv om den nye verktøyserien primært var tiltenkt aluminiumfresing så ser man allerede at den nye belegningsteknologien også gir store fordeler ved bearbeiding av andre abrasive materialer. Eksempler på slike er Trespa- og Alucobond-plater for fasadekledningsformål. På grunn av visse brannhemmende, mineralbaserte substanser kan slike plater være svært utfordrende å bearbeide med freseverktøy, med hensyn til standtid.

Omfattende testprogram

En gruppe erfarne freseoperatører i flere europeiske land har vært behjelpelige med å teste ut de nye freseverktøyene. Testgruppen rapporterer om tilfeller av mangedoblet standtid, sammenliknet med Crown Norges standard DLC-belagte verktøy. Flere har også kommet med tilbakemeldinger om forbedret finish på de freste bitene.

Produktivitetsforbedring

Den nye beleggingsmetoden gjør det mulig å operere med høyere matehastighet og færre fresepass, slik at produksjonskapasiteten kan økes betraktelig. Eksempelvis kan man, med den rette kombinasjon av fresespindel og stabil fresemaskin, frese opp til 8-10mm aluminium i ett pass, med en ganske imponerende matehastighet og uten kjøle- / smøretilsetning. Slike kjøreparameter har aldri før vært mulig med “standard�? DLC-belagte verktøy.

Har man en multifunksjonsmaskin med høyhastighetsspindel (Kongsberg eller Zünd) er det typisk mulig å frese opp til 3mm i ett pass, uten kjøling / smøring, med godt resultat.

Tørrkjøring av aluminium

På grunn av det nye beleggets veldig glatte overflate er det mulig å frese langt flere aluminiumslegeringer uten tilsetning av kjølevæske, noe som betyr en enklere og rensligere freseoperasjon. Tørrkjøring vil si at man kan aktivere sponavsug og også spare kostnader i forbindelse med kjølingen.

Lavere verktøykostnader

Den nye verktøyserien fra Crown Norge kan bety store besparelser for kunder som driver med avanserte freseoperasjoner. Selv om “Superior Tools�? er noe dyrere enn standardverktøyene, så burde økt standtid, produksjonskapasitet og snittkvalitet gjøre valget enkelt.

For mer informasjon se: www.crown-norge.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094