23948sdkhjf

Hiltula – familiebedrift som satser stort

Som egen konstruktør og produsent av sitt nye fabrikkanlegg i Orkanger har familiebedriften Hiltula AS lagt listen høyt. Fra de gamle, litt upraktiske og for små lokalene litt borti veien, til det nye 4400 kvadratmeter store anlegget er det et generasjonsskifte på flere vis.

Hiltula AS er basert på 40 års erfaring fra offshore-, verft- og byggebransjen, og gründer Osmo Hiltulas lidenskap for stål og stålarbeider, i kombinasjon med kona Anne Hiltula sin styrke i administrasjon, ble starten på familiebedriften Hiltula AS, som har sitt opphav fra tidlig 1990-tallet. Bedriften er i dag en mangfoldig og tilpasningsdyktig familiebedrift, som skreddersyr løsninger innen stålarbeider etter kundenes ønsker og behov. Nina Hiltula, eldste datter i familien tok i 2014 over som daglig leder, med visjon om å utvikle den kunnskapsrike bedriften videre til å være en moderne bedrift både når det gjelder kvalitet i systemer, drift og ledelse. Søsteren Janniche deltar nå også i familiebedriften og jobber til daglig i administrasjonen.

Fra manuelt til automatisk produksjon

Da Maskinregisteret besøkte Hiltula AS på forsommeren var man allerede i gang med å produsere i de nye lokalene. Det var en tydelig stolt familiefar som kunne fortelle om sin reise gjennom over 40 år i industrien.

- Du vet, jeg har vært med på en spennende utvikling i flere industribransjer, og hovedbildet har vært mye manuelt arbeid. Det går ikke i høykostlandet Norge, vi må være best og samtidig kunne konkurrere på pris, sier Osmo Hiltula.

Han mener et generasjonsskifte presser seg på.

- Min generasjon har bygd opp industrien til hva den er i dag, men nå er det digitalisering og automatisk produksjon som gjelder, og det passer våre barn perfekt siden de har vokst opp med avansert IT i en digital verden. For min del ser jeg det som vinn eller forsvinn. Derfor hadde vi mange diskusjoner rundt middagsbordet for å planlegge satsingen på fremtiden.

Automatiske prosesser

I mai 2018 flyttet Hiltula inn i nye lokaler, en ny fabrikk på ca. 4.400 m2 for bearbeiding av stål på Orkanger. Dette mangedobler kapasiteten i forhold til tidligere, men bedriften gjør også med dette en spissing i fokusområde.

- Målet er å bli en foretrukken leverandør av stålkonstruksjoner, selv om man fortsatt vil tilby andre tjenester, som eksempel serviceoppdrag for gode kunder gjennom mange år, uttaler Nina Hiltula, daglig leder i familiebedriften.

I den nye fabrikken finner vi automatiserte prosesser for kapping, hulltaking og merking av stålprofiler, samt skjæring av plater som gir en mer effektiv drift. Den CNC-styrte bore- og sagelinjen fra Voortman utfører automatisk bearbeiding av profiler basert på tegninger fra Tekla/CAD-programmer. Dette gir mange muligheter for å levere kortreist stål til et spennende marked.

- Sammen med kunden kommer vi frem til effektive og gode løsninger. Vår konstruktør modellerer opp stålkonstruksjonene i Tekla og utarbeider alt av produksjonsunderlag og NC-filer som sendes til maskinene, forteller bedriftslederen.

Valgte Voortman fra P.A Bachke

- Vi sirklet inn P.A Bachke som vår maskinleverandør og den nederlandske maskinprodusenten Voortman som begge ga oss verdifull hjelp. Sammen med P.A. Bachke kom vi frem til dagens fabrikklayout som gir meget god prosess- og materialflyt, noe som bidrar til økt effektivitet og konkurransekraft, mener Nina Hiltula.

Mer enn bare produksjon

I tillegg til å konstruere og produsere stålkonstruksjoner foretar Hiltula AS også montering. Bedriften er sertifisert innen ISO EN1090-1 EXC2 og EN 3834-3.

Men, det er mye mer som foregår hos Hiltula. Her utføres alt av sveiseoppdrag både på land og til vanns. Reparasjoner av alt innen stål, eksempelvis om bord i båter, eller skader på selve båten, sikre last eller utstyr før sjøfart, reparasjoner av containere, skuffer, tunge kjøretøy, maskiner og utstyr, også nødreparasjoner.

Av andre tjenester kan det nevnes at Hiltula utfører testing type; NDT – Non Destruktiv Testing, visuell testing og MPI – Magnetpulver Inspeksjon.

Godkjent lærebedrift

Hiltula som godkjent lærebedrift har fokus på å skape interesse og motivasjon for sveisefaget. Kompetanseoverføring fra erfarne medarbeidere til lærlinger, og når man i perioder har utplasseringselever, er en del av den daglige driften.

- Vi har utarbeidet vårt eget kvalitetssystem og blir sett på som en pålitelig bedrift som mange gjerne vil jobbe i. Akkurat nå søker vi flere folk til vår nye fabrikk, og det er markedet som har vist oss tilliten som gjør at vi kan satse på fortsatt konkurransedyktig produksjon i Norge, avslutter Nina Hiltula.

For mer informasjon se: www.hiltula.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109