23948sdkhjf

Protech inviterer til metallprintseminar

Mens moderselskapet, det svenske Protech, i år feirer 25 år feirer det norske datterselskapet, Protech Norge 16 år. Med nye lokaler sentralt i Moss inviteres det nå til seminar om 3D-printing i metall.

I 1993 ble Protech grunnlagt med en forretningsidé om å selge CAD/CAM-løsninger til produserende verktøybedrifter. Etter 25 år som flittig bedriftsbygger er Protech i dag Nordens største forhandler av 3D-printere.

Da Protech ble grunnlagt, konstruerte bedrifter i 2D-CAD/CAM. 3D-CAD/CAM var noe nytt og unikt som bare et fåtall bedrifter hadde behov for. Protech er i dag forhandler av CAD/CAM-system fra Autodesk. Det siste tilskuddet er Autodesk Netfabb som Protech ble forhandler av i 2017.

3D-printing i metall

I 2014 tok Protech over Stratasys` PolyJet-salg i Norden. I 2017 startet satsingen på 3D-printere for metall, da Protech ble utnevnt til en eksklusiv distributør av Desktop Metal i Norden. Med Desktop Metal i produktporteføljen kan Protech nå tilby en løsning for utskrifter av metall.

I dag tilbyr Protech 3D-printere og CAD/CAM-system fra Stratasys, MakerBot, Desktop Metal, TopSolid og Autodesk.

Behov for kunnskap

For daglig leder i Protech Norge AS, Terje Lund, er det viktig at hans kunder er bevisst sine valg innen 3D-printing.

- Hva skal du bruke 3D-printing til, hva slags teknologi, materialer og prosesser skal du fokusere på, og hvilke fordeler kan man forvente med bruk av additive prosesser? Dette er viktige spørsmål å svare på før man går i gang, for det er svært lett å gå seg vill i 3D-printlandskapet, sier Terje.

Hvilke råd vil du gi dem som er nysgjerrig på 3D-printing?

- Første bud er å skaffe seg kunnskap om hvilken fase i fremstillingsfasen man ser på. Er det ide- og designfasen benytter man som regel annen teknologi og materialer enn når man skal produsere ferdige deler og produkter. I hver fase bør man finne ut hva som er formålstjenlig teknologi, svarer den ivrige fagmannen.

Kan man printe alt?

- Både ja og nei. Ja, du kan lage nærmest hva som helst med additive prosesser, men ikke alt blir bra, ikke alt blir brukbart. Teknologien er mer enn 30 år gammel, men det er fremdeles folk som snakker om denne «nye» teknologien som om vi fremdeles var på prøvestadiet. Husk at det printes deler til fly, romfart, skip, biler, hus, mat, klær og utrolig mange industriprodukter som er i kommersiell bruk. Utfordringen i Norge er at vi har gjort oss så avhengig oljeindustrien at vi har glemt å følge med i teknologiutviklingen, men det er en endring av holdninger på gang. Det så vi ikke minst under SMART Industri-messen i mai i år, sier Terje.

I de nye lokalene i Moss står det noen 3D-printere som produserer deler mens vi får innføring i Terjes spennende 3D-verden.

- Se her, dette er en jig der vi har printet deler som klemmer fast arbeidsstykket som skal maskineres. Vi har ganske enkelt tatt utgangspunkt i 3D-modeller av arbeidsstykket og jigen, og på null komma svisj tar vi frem en 3D-modell av delene som holder arbeidsstykket. 3D-filen sendes til printeren og på kort tid kan du hente ut ferdige deler som du ikke trenger å etterbearbeide. Terje demonstrerer mens han fortsetter.

- Du skal vite at det er mange i metallindustrien som er skeptisk til plast, men den danske bedriften, som vi har laget disse delene for, har spart mye tid og kostnader ved å printe delene i plast.

Inviterer til seminar om metallprinting Protech Norge AS er allerede innflyttet i Svaebakken 8 i Moss og i høst skjer det spennende ting i demosenteret.

- Vi får den nye metallprinteren fra Desktop Metal inn på huset i september. I den anledning inviterer vi til metallseminar. Her får du alt du trenger å vite om printing i metall. Det er et stort behov for kunnskap om hvordan man best kan utnytte teknologien. Nye maskinmodeller, materialer og programvare vises og demonstreres i løpet av seminaret, som holdes i høst, alle interesserte ønskes velkommen, sier Terje Lund.

Påmelding gjøres ved å sende e-post til terje.lund@protech.se

For mer informasjon se: www.protechnorge.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078